Studeni i listopad u tri države nekadašnje Jugoslavije bili su rezervirani za staleške susrete struke za odnose s javnošću. Dok sudionici prikupljaju dojmove, mi smo pregledali medijsku sliku konferencija u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji. Za usporedbu smo uzeli podatke o konferencijama iz 2012. godine, a uz to smo i podrobnije analizirali aktivnost društva na društvenoj mreži Twitter.

Kako u klasičnim tako i u društvenim medijima najveći intenzitet izvještavanja o SKOJ-u, PR-u 2020 i TS PRilici 2013 otkrili smo u tjednu konferencije i odmah nakon njihova zaključka. Sva su društva u komunikacijsku potporu konferencijama intenzivno uključila i društvene medije, prije svega Twitter i Facebook. Dok je Slovensko društvo za odnose s javnošću za potrebe SKOJ-a upotrebljavalo profil @17_SK0J, hrvatsko su i srpsko društvo na svojim konferencijama komunicirali sa svojih uobičajenih profila @HUOJ_PR i @PRSrbija.

Usporedba regionalnih konferencija u 2012. i 2013. godini ukazuje na to da se medijsko zanimanje za teme koje naglašava struka nije bitno povećalo. Prema tipu medija u svim državama u obje godine prevladavaju tisak i internet. Također valja spomenuti da se hrvatska konferencija prošle godine odvijala u sklopu Weekend media festivala i trajala je jedan dan.

HUOJ-graf 1

Graf I: Prikaz udjela količine objava u vezi s vrstom medija u pojedinačnoj godini

Nabor medija koji izvještavaju o konferencijama za odnose s javnošću od 2012. godine se bitno promijenio u Hrvatskoj. U Sloveniji to područje prije svega pokrivaju Marketing magazin, Finance i STA te nekoliko lokalnih medija. Na konferenciji u Srbiji ove godine zabilježeno je najviše izvještaja u najviše različitih medija, a inače svagdje uglavnom prevladavaju internetski mediji.

 HUOJ-graf 2

Graf II: Prikaz udjela količine objava u pojedinačnim (top 3) medijima u 2012. i 2013. godini. TOP 3 medija predstavlja otprilike 20 posto svih izvještaja.

Usporedba pulsa stručnih konferencija na Twitteru

Dobri sadržaji i nadahnjujući predavači primaju veoma pozitivne odazive na društvenim mrežama s jedne strane, i kritike s druge. Prije svega, kad je riječ o kritikama,  korisnici koji su pretežno i sami staleški kolege s područja PR-a očekuju jasne i brze odgovore.

Većina objava, vezanih uz konferencije u svim državama, na Twitteru je napisana u neutralnom tonu, dakle sudionici konferencije Twitterom se služe kao alatom za izvještavanje, slično kao i novinari.

Donje grafike prikazuju glavne naglaske iz pulsa konferencija SKOJ-a, PR-a 2020 i Prilike na Twitteru, a krajnji desni stupac kretanje količine tvitova, aktivnih korisnika i udio neutralnih objava (izvještavanja). Dok u Sloveniji i u Hrvatskoj konferencija na društvenima mrežama bilježi pad u odazivu korisnika, u Srbiji je zabilježen suprotan trend – o konferenciji je ove godine preko Twittera izvještavalo više ljudi i radili su to češće nego prošle godine. U ovoj državi također bilježimo najveći udio pozitivnih tvitova.

HUOJ-graf 3HUOJ-graf 4HUOJ-graf 5

 

Podijeli objavu
Prethodni članakTjedno izvješće medijskih objava – 18.11.2013
Sljedeći članakRegionalni newsletter KOMUNICIRAJMO – studeni 2013.
HUOJ je strukovna udruga i okuplja djelatnike koji se bave poslovima vezanim za odnose s javnošću radi unapređenja struke kao i zaštite njihovih interesa kroz različite djelatnosti predviđene Statutom udruge. Udruga radi na obrazovanju i stručnom usavršavanju članova, organizira godišnje konferencije za odnose s javnošću, radionice i stručne rasprave i dodjeljuje godišnju strukovnu nagradu Grand PRix. HUOJ je 2007. pokrenuo stručnu biblioteku „PRint“ (PR international) u kojoj je dosad objavljeno 11 stručnih knjiga i priručnika - prijevoda eminentnih svjetskih i djela naših autora. Rad udruge organiziran je prema sekcijama (Sekcija za javni sektor i nevladine udruge, Sekcija za DOP, Sekcija za korporativne komunikacije, Studentska sekcija), radnim grupama (Radna grupa za digitalne komunikacije, Radna grupa za obrazovanje u OSJ HUOJ edu, Radna grupa za HUOJ certificiranje, Radna grupa za istraživanje stanja u struci) te lokalno po podružnicama HUOJ-a ( Dalmatinska podružnica, Dubrovačka podružnica, Primorsko-istarska podružnica, Podružnica središnje Hrvatske, Slavonska podružnica) Više možete pročitati na: huoj.hr.