Posljednje dvije godine Zagrebom hara hokejaška groznica. Prepune tribine i nezapamćeni interes sponzora za Medvjede dio su sportske priče o kojoj smo i do sada pisali. Za uspješnu poslovnu priču potreban je dobar PR, stoga vam donosimo intervju s Rankom Vučinićem, glasnogovornikom KHL Medveščak, objavljenog na stranicama HUOJ-a 18.1.2012.

Ranko VučinićRanko Vučinić se odnosima s javnošću počeo baviti vrlo rano s 19 godina, i do danas se svojim radom profilirao u jednog od najpoznatijih i najtraženijih domaćih stručnjaka za PR. Radio je za GREY grupaciju, jednu od najuspješnijih marketinških agencija u svijetu gdje je počeo kao pomoćnik kreativnog direktora te uskoro došao do cijenjene pozicije voditelja odjela za odnose s javnošću. Iza velikog broja drugih evenata i projekata u popisu organizatora u rubrikama PR pronaći ćete upravo ime Ranka Vučinića. Njegovi su brojni projekti, između ostalih, uključivali europsku premijeru redizajniranih STARTASICA u Firenzi, svjetsku u Barceloni i regionalnu u Zagrebu, zatim LIBERTAS Film Festival i Dubrovnik Film Meeting, THE GARDEN festival u Zadru te je veći niz godina bio osoba zadužena za odnose s javnošću i medijima domaćeg prestižnog modnog događaja Cro A Porter. No šira javnost u posljednje vrijeme ime Ranka Vučinića veže uz tzv. Arena Ice Fever, Zig Zag Medveščak ili pak zagrebačke Medvjede! Osim što je na čelu tima koji brine za odnose s javnošću Kluba hokeja na ledu Medveščak, Ranko ujedno obnaša i funkciju glasnogovornika kluba. Posljednje dvije godine svjedoci smo jedne od najljepših zagrebačkih sportskih priča: tzv. Medvjedi postaju pravi miljenici zagrebačke publike, a i šire. Ledena dvorana postaje neizostavno mjesto zajedničkog obiteljskog izlaska, dok Zagreb doslovno preplavljuju različiti klupski rekviziti. Osim dobrih igara hokejaša, takvoj je popularnosti kluba pridonio i, bez dvojbe, stručni i kvalitetni PR. Donosimo Vam intervju s Rankom Vučinićem, PR-ovcem koji je sa svojim timom iz agencije PRiredba osmislio kampanju „Hokej se vratio u Zagreb“ te jednim od sudionika okruglog stola na temu „Sponzorstva u sportu“ na nedavno održanoj 12. konferenciji HUOJ-a.

Unatoč postojećoj krizi koja se bez sumnje odrazila i na PR struku, Vi ste se do danas nametnuli kao jedan od vodećih stručnjaka za odnose s javnošću na domaćem tržištu. U čemu je tajna Vašeg uspjeha?

Ovo pitanje jednako je onom koje mi neprestano postavljaju, a glasi: ‘Koja je tajna uspjeha projekta Medveščak?’, za koje svi očekuju da ću izreći formulu u stilu A + B = C koju će svi primijeniti i postati uspješni! No, na žalost mnogih, formula ne postoji. Iza svakog projekta pa tako i iza svake uspješne osobe, bez obzira je li riječ o pekaru, mehaničaru, filmskom redatelju, kvalitetnom političaru koji su rijetki, poduzetniku ili pak PR-ovcu, stoji većim dijelom rad i iskustvo, a jednim dijelom i talent. Nakon nekih početnih traženja u raznim poslovima koje sam obavljao, a koji su kada ih danas sagledam bili gotovo uvijek vezani upravo uz PR, nekako je i bilo logično da se opredijelim za odnose i rad s medijima i javnošću i krenem razvijati karijeru u tom smjeru.

Posljednje dvije godine Zagreb trese hokejaška groznica, Zagreb i Medveščak smjestili su se u sami europski hokejaški vrh, a u prvoj sezoni utakmice Medveščaka u Ledenoj dvorani pogledalo je više od 200 000 ljudi… Od čega se sastoji posao PR-a jednog tako značajnog sportskog kluba kao što je Klub hokeja Medveščak i jeste li na početku projekta očekivali ovakvu bombastičnu reakciju publike?

Bio bih neiskren da nismo očekivali da će projekt biti uspješan, no naravno da smo s dozom skepse i sumnje ulazili u projekt. Imali smo osnove za sam projekt – klub se priključio najsnažnijoj hokejaškoj ligi u ovom dijelu Europe, postojala je hokejaška publika u Zagrebu, igrači koji su potpisivali ugovore imali su kvalitetne sportske karijere, okupljen je iskusan tim profesionalaca čije se mišljenje cijenilo… Nakon što je osmišljena osnovna strategija razvoja kluba i povratka hokeja u Zagreb, koja je kasnije u mnogim fazama mijenjana i nadopunjavana, krenulo se s radom. Zahvaljujući iskrenom i otvorenom odnosu kluba i klupskih djelatnika prema navijačima, javnosti i medijima projekt je dobio na svojoj vrijednosti i izrastao u jedan od najljepših i najvrjednijih ‘sportskih’, ali i ‘komunikacijskih’ projekata na ovim područjima.

Vi i Vaš tim uvelike ste zaslužni za stvaranje pozitivne atmosfere oko kluba kao i na samim tribinama. Ostvarili ste više nego uspješan kontakt s navijačima i preko društvenih mreža. Jesu li Vam Facebook i Twitter služili kao komunikacijski kanal i u kojoj mjeri?

Od prvoga trenutka postavili smo klupske internetske stranice kao javnu oglasnu ploču s jasnom porukom ‘ono što je na klupskim stranicama je istina’ i s vremenom su svi to prihvatili. Prve sezone počeli smo razvijati Facebook, no ne u dovoljnoj mjeri. U sljedećoj sezoni smo nastavili s radom, no danas kad pogledam unatrag i dalje smatram da je to bilo nedovoljno, da bi konačno ususret ovoj sezoni shvatili da smo djelomično ‘zakazali’ u tom dijelu i počeli koristiti sve prednosti novih medija. Oživjeli smo Facebook sa službenim klupskim profilom koji je postojao i službenim osobnim profilom klupske maskote te Twitter i YouTube s brojnim video materijalima. Neposredno prije ovosezonskog spektakla Arena Ice Fever u Areni Zagreb povezali smo se sa studentima smjera Društveni mediji s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji su ‘okupirali’ naše društvene mreže i nastavili razvijati klupski FB, Twitter, YouTube i 4square profil. Povratne informacije i broj korisnika naših društvenih mreža te ponajprije komunikacija koja se svakodnevno odvija putem spomenutih servisa, dokaz su kako su nam ovi komunikacijski kanali izrazito važni te kako se suradnja sa studentima pokazala jack potom!

Smatrate li da su hrvatski PR stručnjaci svjesni najnovijih teorijskih i praktičnih trendova u ovoj  dinamičnoj struci i primjenjuju li ih proaktivno i profesionalno u svom svakodnevnom radu?

Postoje svijetli primjeri koji su nekoliko svjetlosnih godina ispred drugih, a postoje i oni koji još uvijek ne shvaćaju važnost ovakvih oblika komunikacija. I nisu to samo pojedinci iz sfere PR-a, već i mnogi iz sfera upravo korporativnih PR ureda i organizacija kao i brojni veliki ‘marketinški stručnjaci’ za koje Facebook još uvijek predstavlja najvišu sferu koju su, i nekako mi se čini, koju će ikad dosegnuti. Naravno, pojava društvenih mreža pogodovala je i razvoju brojnih tzv. community menadžera i komunikacijskih stručnjaka od kojih su mnogi jednostavno otkrili priliku više za osobni, a manje za profesionalni uspjeh, a posao koji obavljaju i obećavaju klijentima i dalje je ispod svake razine. Ionako je poznato da su nekad ‘in’ bili dizajneri i umjetnici, svojevremeno i marketinški stručnjaci, a danas su to ‘PR-ovci’ i ‘glasnogovornici’. Pa danas svaki običan bar ili dućan mješovite robe u Hrvatskoj ima svog PR-a! Je li to opravdano i korisno za struku? Nikako! Dapače, poražavajuće je… A sada se počinju razvijati i tzv. ‘community menadžeri’.

Je li kriza, i u kojoj mjeri, uistinu promijenila tržište PR-a u Hrvatskoj i smanjuju li doista klijenti davanja za usluge odnosa s javnošću?

U Hrvatskoj smo većinom odgojeni tako da za sve nedostatke, nedovoljno kvalitetno odrađene poslove, nedovoljan trud i lijenost, ali i nevjerojatnu ljudsku glupost uvijek postoje neki ‘opravdani’ izgovori. Ovoga puta je to očito globalna gospodarska kriza! Da se razumijemo, kriza postoji i to je neporecivo! No trebamo li krizu kriviti za sve što nam se događa u životu?!? Oni koji žele i oni koji znaju raditi i dalje rade. Sličan primjer je i projekt povratka hokeja i razvoja Medveščaka. Zar ne mislite da bi svima u klubu bilo lakše da su nastavili ‘životariti’ kao i ranije i govoriti “Kriza je, nema sponzora, klub nema novca, ne možemo dalje” što mnogi u sportu, ali i u poslovnom svijetu danas čine! Naš je zadatak u Medveščaku i PRiredbi bio s onim koliko imamo napraviti najbolje i najuspješnije i pokazalo se da tako stvari mogu uspjeti. Na primjer, klub Red Bull Salzburg, s kojim igramo u ligi i s kojim se ove sezone borimo oko 2. mjesta od ukupno 11 na ljestvici, ima sezonski, javno priznat budžet od 6 milijuna eura, dok Medveščak u najvećim naporima u sezoni prikupi budžet od 1,4 milijuna eura! I dok smo mi prve sezone mnogo toga učili i pratili od Red Bulla i njihove organizacije, gotovo najveće sportske i poslovne mašinerije na svijetu te to prilagođavali našim mogućnostima, danas oni dolaze u Zagreb i razgovaraju s našim ljudima i promatraju kako mi to radimo i dalje s nekoliko puta manjim budžetom od njihovoga… Doista, nema smisla tražiti opravdanja za neuspjehe u krizama i drugima oko sebe, već treba s onim što imamo ostvariti najbolje. I male stvari koje su kvalitetno i pametno odrađene imaju jednak, ponekad i veći uspjeh od multimilijunskih projekata.

Dugi niz godina bavite se PR-om, što agencijskim što tzv. freelancerskim. Biste li mogli sebe vidjeti i u odnosima s javnošću u korporativnom ili državnom sektoru?

Nikad ne reci nikad! Prošao sam gotovo sve sfere PR-a, osobito u onom dijelu agencijske karijere i vrlo sam dobro upoznat s korporacijskim, ali i državnim i političkim načinom komunikacija i rada. Konačno, u karijeri sam surađivao na brojnim projektima i van Hrvatske i upoznao način PR djelovanja i u drugim kulturama jer, vjerujte, nije svugdje isto. Za sada sam zadovoljan pozicijom koju imam, no na svaku kvalitetnu ponudu i mogućnost koja dopušta dodatni profesionalni razvoj i napredak treba znati odreagirati. Ima li prilika u mome životu za kojima sada žalim? Vjerojatno postoje, no ne razmišljam o njima. Pokušavam se usavršiti i uživati u onome što trenutno radim i pokušavam to raditi najbolje što mogu. Želim svaki trenutak i svaku priliku iskoristiti do kraja…

Jednom ste izjavili da PR nije ono što vidimo na crvenom tepihu, ono što čitamo u medijima, ona fotografija koju vidimo na naslovnicama, već je PR  težak posao koji moramo voljeti da bismo ga radili i ne možemo ga raditi zato što je moderan. Vi ste radili na mnogim PR projektima i u različitim područjima, od mode preko showbusinessa do sporta. Izgleda da ste se odlično snašli u sportskom PR-u, no možete li nam reći koje su prednosti i mane posla jednog  PR-ovca?

Sjećam se prvog dolaska u Medveščak i prvih komunikacija, što sa sportskim djelatnicima što sa sportskim novinarima. Sa svojim kolegama bili smo tretirani kao veliki neprofesionalci, neznalice, a mnogi su se čak osjećali i uvrijeđeni kako je moguće da neki tamo ‘gradski šminkeri’, ‘umišljeni klinci’, ‘neki pi-ar-ovci’ dolaze na njihov teren i dijele neke savjete koji nemaju smisla. A onda je stigao prvi medijski uspjeh, hokej na naslovnicama magazina, zaredom pune dvorane Doma sportova i redovi za ulaznice, titula sportskog partnera UNICEF-a koju nose najveći klubovi i sportaši svijeta… Priča se promijenila, a taj ‘nedodirljivi sportski svijet’ okrenut je naglavačke. Sada svi ti nekada ‘uvrijeđeni’ i ‘najpametniji’ koriste naše metode, slušaju naše prijedloge, traže naše savjete… Posao koji radite ne bi trebao imati mane jer ako vidite mane, moj stav je da takav posao ne treba raditi. Otkažite sve i tražite novi posao, radite neke nove projekte, idite dalje… Posao koji trenutno radim, radim sa zadovoljstvom, neprestano učim, uživam u njemu i radeći se zabavljam, upoznajem ljude  – i one ‘važne’ i one ‘obične’ koji su izuzetno važni za naš posao, sudjelujem u nekim odlukama koje će svakako obilježiti vrijeme u kojem živimo…

I za kraj, prema Vašem mišljenju, što smatrate da PR-ovac jednostavno mora imati da bi bio dobar u ovom poslu?

Strpljivost, što je često moj najveći nedostatak koji moram strogo kontrolirati, visoki kriteriji i standardi, vrlo dobro poznavanje bontona i kulture ponašanja i poštovanja osobito u komunikacijama s pripadnicima zajednica koje su na ikoji način drugačije od vaših, dosljednost i što se mene osobno tiče – Blackberry s punom baterijom…

medvescak