Nedavni video Australca Dereka Mullera, koji je počeo kružiti internetom, opet je povukao priču o fanovima, Facebooku i čudnoj statistici na Facebooku. Imat ćete priliku pogledati video u trajanju od 9 minuta nešto kasnije, no da sumiram, promocijom svog video-kanala, skočio je s 2.000 na 70.000 fanova i to standardnom metodom Facebook oglašavanja. Ne bi tu bio nikakav problem, da nije primijetio kako objave koje postavlja na tu stranicu nemaju nešto veću reakciju kao kad je imao samo 2.000 fanova.

bad sm

Dubljom analizom otkrio je da je dobio ljude iz Indije, Filipina i drugih zemalja, iako je želio Veliku Britaniju, SAD i Njemačku. Naravno, cijena klika u Indiji puno je manja od cijene klika u Velikoj Britaniji. Neaktivnost dovodi do problema dosega postova. Facebook je tu vrlo dobro napravio, barem po mome mišljenju, naime, svaki post prvo prikaže određenom broju aktivnijih fanova – ako oni reagiraju, doseg samog posta raste, ako ne reagiraju, ostaje vam mogućnost promoviranja posta.

Fan ili “fan”?

Odlučio je uzeti drugu fan stranicu i oglašavati je samo zapadnim tržištima, gdje je dobio fanove iz SAD-a koji su puno toga “lajkali”, ali nisu ništa pametno napravili i time je donio vrlo brzoplet zaključak – oglašavanje na Facebooku je gubitak novaca.

Davne 2011. godine napisao sam članak “Social commerce“, gdje sam išao pojasniti kako se može vratiti ulaganje u društvene mreže, odnosno, da sam broj fanova nije važan. Nekoliko godina kasnije i dalje smo na istoj temi, posebice kod domaćih brendova i tvrtki, gdje im je glavno mjerilo broj fanova. To je sasvim pogrešno.

become-a-fan

Tko je zapravo fan?

Ili kako ga neki “stručnjaci” znaju nazvati “fun”. Fan je korisnik besplatne društvene mreže Facebook, koji je odlučio kliknuti “Like” na vašu stranicu. Razlog klikanja je ljudski, a često je:

– očekuje popust od vas
– korisnik je vašeg proizvoda ili brenda
– želi dobiti više informacija o vama
– sviđa mu se što objavljujete
– planira vas kupiti
– itd…

Veliki hit dolaska do fanova je organiziranje raznih nagradnih igara i natječaja, što nije loše, no često zapravo dobivate samo one koji sjede kod kuće i žele nagrade.

KPI-jevi

Prije odlaska na Facebook, svatko se mora zapitati što zapravo želi time dobiti, koji je njegov cilj, te postaviti ciljeve ispred sebe.

Primjerice:

– veća posjećenost moje web-stranice
– želim da svi čuju za moj brend
– želim više prodavati
– itd…

Zatim se svi pogube, krenu loviti fanove i vrlo često zaborave na cilj ispred sebe, a to je onaj koji su definirali i postavili. Njega se držite i biti će sve ok.

Sve se da mjeriti – alati poput Google Analyticsa su dostupni i vrlo učinkoviti, a tu su i social media management aplikacije poput Anctu.

Stoga, ajmo ponoviti mantru:

Broj fanova ne znači nista, broj kupaca/korisnika/ambasadora znači puno.

Facebook fraud:

Skrenuo bih vam pažnju na izvrstan članak na Netokraciji, autorica je Mia Biberović:

Jesmo li sada konačno shvatili da je broj fanova na Facebooku mjerilo – ničega?

I toplo preporučam da ga pročitate!!

Meni osobno, najbolji primjer osviještenosti jednog brenda kako broj fanova nista ne znači, no broj iskonskih ljubitelja i kupaca znači puno, je Burger King iz Norveške, koji se odlučio na drastičan potez:

 

Za kraj, dok vi ponavljate mantru u glavi, osvrnut ću se na predavanja koja često držim.  Mnogi me pitaju koji je ključ dobrih objava, dobrih postova te zašto to nije slatka mačka ili šalica kave, već mora imati neki smisao. Moj odgovor je uvijek isti:

Na Facebooku nikad nemojte objaviti nešto što sami ne biste “lajkali” ili “sherali”. 

Budite korisni, budite zabavni, budite zanimljivi, budite orginalni i na kraju, držite se cilja ispred sebe – cilj nije broj fanova, nikad nije ni bio i nikad neće ni biti.

Pitanja?

Tweetnite mi @zriha  ili se javite na Facebooku!

Darth-Vader-The-Anti-Social-Media

Podijeli objavu
Prethodni članakCrveni kamion oduševio Novosađane!
Sljedeći članakPanel-diskusija o komunikaciji javne uprave
Sir Željko Riha jedan je od poznatijih domaćih komunikacijskih stručnjaka.Trenutno je voditelj Londonske Škole za Odnose s Javnošću, savjetuje PR agenciju Kanapejić komunikacije i u slobodno vrijeme mentorira startupove. Ujedno je i savjetnik je u konzultantskoj kući Gerson Lehrman Group. 2008. godine je pokrenuo tehnološki blog www.mobile-place.info a aktivno piše i svoj osobni blog www.zeljkoriha.com. Predavač je na mnogim domaćim i stranim konferencijama. 2010. godine za dodijeljena mu je viteška titula kraljevskog reda Princa Leonarda I.