Foto: Filip Brala/PIXSELL

Godine 2015. u Slovačku je putovalo 837.000 Čeha, tri četvrtine više nego 2014, pokazuju podaci češkog statističkog ured

Slovačka je Česima postala najomiljenije turističko odredište, pretekavši Hrvatsku koja je to mjesto držala posljednjih dvadeset godina, prenosi u petak radio Prag.

Godine 2015. u Slovačku je putovalo 837.000 Čeha, tri četvrtine više nego 2014, pokazuju podaci češkog statističkog ureda.

Pad na drugo mjesto Hrvatke, zemlje koja za razliku od Slovačke ima more, neočekivan je, dodaje radio i navodi da je Hrvatsku prošle godine posjetilo 721.000 Čeha, osam posto manje nego godinu ranije.

Francuska u međuvremenu bilježi drugi najveći porast dolazaka čeških turista od 20 posto, prenosi radio.

Prema statističkom uredu, nekoliko je razloga povećanog interesa Čeha za Slovačku. Jedan je pad cijene goriva, zbog čega Česi sve više putuju u susjedne zemlje, osim u Slovačku u Njemačku i Mađarsku.

Drugi razlog rastućeg zanimanja za države blizu češkim granicama je migracijska kriza i stanje na Bliskom istoku, navodi radio.

Prošle je godine četiri milijuna Čeha provelo odmor u inozemstvu, 3.5 posto više nego 2014. a broj onih koji su ostali u zemlji pao je za 7.6 posto.