Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, i Ivana Crnić, glasnogovornica Ureda predsjednice Republike Hrvatske istaknuli su da je kod poduzetnika, baš kao i kod političara, najvažnija vjerodostojnost. Komunikacijski stručnjaci poduzetnicima preporučili intenziviranje odnosa s javnošću

Odnosi s javnošću imaju veliku moć. Među hrvatskim poduzetnicima i obrtnicima raste svijest o tome, pa toj vrsti komunikacije posvećuju sve više pozornosti. Istaknuto je to na PRpitchu, konferenciji o odnosima s javnošću za poduzetnike i obrtnike.

„Svako, pa i najmanje poduzeće, danas treba biti otvoreno za komunikaciju. Ona ima snagu mijenjati živote, organizacije i društvo“, istaknula je Dijana Vetturelli, članica Upravnog odbora Hrvatske udruge za odnose s javnošću.

Program poticanja razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva Grada Zagreba 2019. – 2023. godine uz infrastrukturnu potporu predviđa i mjere za razvoj marketinga i odnosa s javnošću.

Sandro Baričević i Olivera Majić

„Odnosima s javnošću poduzetnici i obrtnici identificiraju, uspostavljaju te njeguju obostrano korisnu komunikaciju. Kvaliteta te komunikacije ima jak utjecaj na njihov uspjeh na tržištu“, kazala je Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba i ekonomska stručnjakinja.

Daria Mateljak, direktorica tvrtke Hauska & Partner istaknula je kako se treba razbiti predrasuda da su odnosi s javnošću rezervirani samo za velike tvrtke. Ohrabruje male poduzetnike i obrtnike da budu otvoreni za komunikaciju jer je ona preduvjet uspjeha na tržištu i izgradnje odnosa s korisnicima. Komunikacijski stručnjaci koji su s njom sudjelovali u raspravi, dodali su kako ti rezultati ne dolaze preko noći, da je ulaganje u osobni PR poduzetnika bitno te da dobro razumiju tko su im klijenti i kako im mogu pomoći.

PR pitch konferencija PRglas Morena Begić

„Iza nas su korisna predavanja o osnovama odnosa s javnošću te zanimljivi paneli o komunikaciji s medijima te specifičnim izazovima u komuniciranju na stranim tržištima“, rekla je Morena Begić, organizatorica konferencije PRpitch.

Andrea Perkov i Davorin Štetner

Andrea Perkov, tajnica Talijansko hrvatske gospodarske komore koja je partner konferencije, istaknula je zadovoljstvo sve snažnijom suradnjom hrvatskih i talijanskih gospodarstvenika. U trgovinskoj razmjeni Italija je Hrvatskoj glavni partner.

Stjepan Mesić

Publika je veliko zanimanje pokazala za panel Što poduzetnici mogu naučiti od komunikacije političara. Na njemu su se Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, i Ivana Crnić, glasnogovornica Ureda predsjednice Republike Hrvatske složili da je kod poduzetnika, baš kao i kod političara, najvažnija vjerodostojnost.

PRpitch_09

Komunikacijska stručnjakinja Mirela Holy preporučila je i političarima i poduzetnicima strateški pristup i bolje planiranje: „I jedni i drugi trebaju znati što će raditi i komunicirati u sljedeće četiri godine.“ I dok neki poduzetnici traže veći angažman političara u gospodarskoj diplomaciji, Davor Huić, predsjednik Udruge poreznih obveznika Lipa, smatra kako bi se poduzetništvo trebalo moći razvijati što neovisnije od politike.

Vanja Ovčar, posebni savjetnik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, najavio je otvaranje Centra za razvoj novih tehnologija te izradu strategija za digitalno gospodarstvo i umjetnu inteligenciju.

Studenti su na konferenciji PRpitch predstavili kako komunicira generacija Z, a najbolja u tome bila je Barbara Šimundić. Time je osvojila nagradu Zagrebačke banke.

PRpitch Zagrebacka banka

Konferenciju je organizirao prvi hrvatski portal za odnose s javnošću PRglas, a glavni partneri su bili Talijansko hrvatska gospodarska komora, Idi Vidi, The Westin Zagreb, Bisneys i Dialogo.

Sudionici konferencije bili su: Stjepan Mesić, Olivera Majić, Andrea Perkov, Ivana Crnić, Maro Alavanja, Vanja Ovčar, Gordan Turković, Dijana Vetturelli, Sandro Baričević, Davorin Denkovski, Mirela Holy, Vladimir Preselj, Davor Huić, Mirela Španjol Marković, Davor Štetner, Kristijan Sedak, Ankica Mamić, Aco Momčilović, Daria Mateljak, Nikica Škunca, Elvira Mlivić Budeš, Matej Lončarić, Boris Hajoš, Krešimira Rendulić, Marina Čulić Fischer, Koraljka Baričević, Ekrem Dupanović, Christian Čoklica, Brano Sudar, Ilija Brajković, Saša Tenodi, Melita Pavlek, Duje Kundić, Zvonimir Crnković, Siniša Mareković, Dražen Tomić, Ivan Matić Nević, Matija Srketić, Darko Buković, Ognjen Bagatin, Ranko Vučinić, Milan Koštro, Maja Ilčić, Nika Ilčić, Damir Vasilj, Ivan Biošić, Valentina Mezdić, Danira Orešić i drugi…

Partneri i prijatelji konferencije su bili: JAŠKAPACK d.o.o., Veleučilište VERN’, Edward Bernays – visoka škola za komunikacijski menadžment, Govornička akademija Demosten, Udruga studenata komunikologije i novinarstva “Komuna”, PR Days Mostariensis, Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola RH, IDI VIDI d.o.o., NLP – Hrvatska, Azinus.agency, Press clipping, 24 SATA, Agencija Ciceron, Studentski.hr, JoomBoos, Business Akademija Vijesti, Agencija IMC, Profitiraj, Medijski mali servis, Millenium promocija, She, ICT Busines, Media marketing, PoslovniFM, Anparo, Prorsus komunikacije, SEEbiz, Metro-portal, Marketing mreža, broadcast.ht, Filaks, Liderice.eu, Piranha team, LIGHT KOMUNIKACIJE, vina Štampar…

PRESS

PIXSELL FOTO/VIDEO POGLEDAJTE OVDJE