Drugo izdanje kapitalne knjige “Odnosi s javnošću – teorija i praksa” autora prof. dr. sc. Zorana Tomića predstavljeno je sinoć u Matici hrvatskoj. Riječ je o monumentalnom udžbeniku na 1368 stranica, a koliko je ovo bio važan događaj svjedoči dvorana ispunjena do posljednjeg mjesta stručnjacima i profesionalcima iz PR struke.

Facebook

.
U izradi ovoga udžbenika prof. dr. sc. Tomić je konzultirao brojne naslove relevantne svjetske literature o čemu svjedoči i navođenje 700 izvora i više od 3000 fusnota. Na knjizi je surađivalo i 11 recenzenata koji su autoru pomogli oko dilema koje je imao, a u udžbenik je uvršteno 56 aktualnih studija slučaja iz prakse.

 – Sam sam imao puno dilema, a odavno sam naučio da samo budala nema dilema i htio sam ih podijeliti s recenzentima koji su mi dali razmišljanja i sugestije i pomogli da knjiga izgleda ovako kao danas. Cilj knjige bio je objediniti tri ciklusa studiranja, prediplomski, diplomski te doktorski, a smisao je bio povezati teoriju i praksu. Knjiga je nastajala godinama zahvaljujući predanom radu i potpori obitelji i suradnika bez kojih ova tri i pol kilograma teška knjiga ne bi ugledala svjetlo dana – rekao je autor Zoran Tomić koji je rekao da je doveo najbolje predstavljače dekana Edward Bernays Visoke škole dr. sc. Damira Jugu, prof. dr. sc. Božu Skoku te PR stručnjaka za krizno komuniciranje, Krešimira Macana.

Dekan Bernaysa Damir Jugo rekao je:

– Prije točno osam godina u Zagrebu smo predstavili prvo izdanje. Već tada smo tu knjigu ocijenili pionirskim pothvatom, Biblijom, temeljnim djelom našom profesije. Iz te su knjige o odnosima s javnošću učile generacije studenata u Zagrebu, Sarajevu, Skopju, Zadru, Podgorici i drugdje gdje se izučavaju odnosi s javnošću. Ako smo prvo izdanje nazvali Biblijom, što možemo reći za drugo izdanje? Studentima uvijek govorimo o važnosti vizualnog dojma, a ovu knjigu možemo nazvati kapitalnom u svim sferama života napisanu na 1368 stranica. Poticajno i izazovno – rekao je Damir Jugo i predstavio zanimljive pojedinsti udžbenika.

Podijeljena je u 12 cjelina s ukupno 54 poglavlja. Svaka cjelina bi mogla biti knjiga za sebe. Detaljno su obrađeni teorija i praksa, modeli i procesi upravljanja odnosa s javnošću.

– Ono što je razlikuje od ostalih je u uvid u praksu. Bavila se vrlo detaljno primjerima iz prakse. Odnosi s javnošću kulture i umjetnosti, sindikalnim, vjerskim i obrazovnim, ekologije, sporta, slavnih osoba te online odnosa s javnošću. Obrađeno je područje pravo i etika ljudskih prava, glasnogovorništvo, krizno komuniciranje, tehnika odnosa s javnošću, i dodao iznimno detaljan rječnik odnosno pojmovnik odnosa s javnošću. Knjiga koju svaki ozbiljni stručnjak za odnose s javnošću mora imati na svome stolu ili blizu njega, a mora biti i literatura svakog studija za odnose s javnošću.

Mislim da će se ova knjiga koristiti na baš svim razinama studijskih programa, i da će knjiga sigurno rezultirati nizom novih kolegija u odnosima s javnošću – rekao je Damir Jugo.

O kapitalnom udžbeniku prof. dr. sc. Božo Skoko rekao je:

 – Na prvi pogled bi se studenti mogli uplašiti ove monumentalne knjige na više od 1300 stranica, ali vjerujte kad krenete čitati, štivo je pitko i zanimljivo i iz poglavlja u poglavlje vuče na daljnje čitanje. U nekoliko večeri temeljitog čitanja doći ćete do kraja i upoznati čarobni svijet odnosa s javnošću, i iskreno je preporučam – zaključio je Božo Skoko.

– Ne želim večeras zvučati pretenciozno, ali ovo je povijesni događaj. Rijetke su knjige odnosa s javnošću domaćih autora koji se bave odnosima s javnošću, a znamo da udžbenici ne nastaju baš svake godine ni u mnogo razvijenim zemljama od Hrvatske. Pisanje udžbenka iziskuje puno znanja, metodologiju, pristup pa jednostavno to iziskuje vremena i znanja i sazrijevanja autora. Mi u Hrvatskoj u zadnjih mjesec dana promoviramo dva udžbenika iz odnosa s javnošću, prvi je onaj mlađi, profesorice Ane Tkalac Verčič s Ekonomskog fakulteta te ovo dopunjeno i prošireno izdanje profesora Zorana Tomića, i zbog toga možemo reći da je struka prošla porođajne muke te može stajati rame uz rame našim zapadnim uzorima – rekao je Božo Skoko i dodao da je iza svih tih pomaka stoje pojedinci, njihova upornost, predanost pa i kreativnost. Jedan od njih svakako je Zoran  Tomić.

Riječ je o svojevrsnoj Bibliji odnosa s javnošću, istaknuo je Božo Skoko govoreći o knjizi, napomenuvši da je za njezin nastanak potrebno dobro poznavanje teorije i prakse, globalnih trendova, zanimljiv stil pisanja, pedagoški pristup u pisanju činjenica, ali i isukustvo rada sa studentima.

Stručnjak za krizno komuniciranje Krešimir Macan rekao je:

– Zadovoljstvo mi je govoriti s aspekta prakse. Prije 25 godina kad sam kretao s ovim poslom, nisam znao što je spin doktor. A tako me danas zovu studenti. Nije lako opisati ono što mi radimo. Svatko će to prikazati iz svoga kuta. Umijeće našeg posla je da nikome neću preporučiti da bude lažljivac i to stoji i u ovoj knjizi. Nikad se nećemo dogovoriti je li čaša poluprazna ili polupuna, ali se moramo potruditi da ona bude polupuna. To je svima zajednički cilj. Danas zahvaljujući pionirskom radu prof. dr. sc. Tomića možemo pokazati koliko je ovo zahtjevan posao. Mi samo djelomično utječemo na vaš dojam, mi ne znamo kako ćete doživjeti ovaj događaj. Ne možemo ući u vaše glave iako bismo to htjeli.

Ponekad uspijevamo riješiti situaciju a da je ne naplatimo jer nas zovu da riješimo krizu koje zapravo nema. I slučaj riješimo na prvom sastanku.

Rad u politici osposobio nas je da lako rješavamo krize. No, mi nismo čarobnjaci. Pohvalio bih sve studente koji se žele baviti PR-om. Svaki dan moramo učiti nešto novo, jer kako ćete biti bolji od javnosti i novinara ako ne znate više od njih. Ulaz u PR je svakodnevno učenje – rekao je Krešimir Macan.