Kako je obiteljski proizvod stigao na police u 30 država? Nećemo se obogatiti preko noći, zaboga pa mi proizvodimo med ali to volimo, kaže Laura Kimball bivša novinarka i osnivačica TrueBEE kompanije

Nedavno smo pisali kako nikada nije kasno promijeniti DNA svoje karijere ako je u pitanju posao koji uistinu volite i koji vam je drag. Kao PR manager opsjednut sam istinitim i pozitivnim poslovnim pričama, jer u njima pronalazim dobre sastojke koje potom nastojim prenijeti svojim klijentima i ovo je jedna od njih.

Iz nje se može naučiti štošta, a prvenstveno to kako treba vjerovati u ono što radite, a rezultat će kad-tad doći. Radi se o TrueBee Honey kompaniji. Proizvode ekološki, nepasterizirani med. Priča mi je tim draža jer su je pokrenuli bračni par: novinarka i fotograf. Ekipa proistekla iz medija kojoj i sam pripadam.

Laura Kimball radila je kao novinarka i urednica kada je jednom prilikom krenula raditi priču o pčelaru iz Sjeverne Karoline. Njena ideja bila je predstaviti ‘pomalo zaboravljen zanat pčelara’. Bila je 2003. i nije imala pojma da će ta priča koju kani napisati promijeniti i njen život. Naime, Laura se tada zaljubila u pčele i pčelarstvo. Kada je po povratku suprugu Ottu ispričala što je vidjela on joj je uzvratio svojim sjećanjima iz djetinjstva o lokalnom pčelaru. Unutar godine dana par je posjedovao dvije košnice.

Kako je ‘farma’ rasla svoje su pčelinje proizvode počeli prodavati na lokalnim sajmovima. 2007. preselili su u Nashville i proširili svoj posao. Danas tvrtka TrueBEE posluje u 30 država i odlično posluju online. Njihovu priču pokrili su brojni mediji. Kako su rasli?

Koristili su se svojim znanjem, poznavanjem funkcioniranja medija i cijelo vrijeme pametno kovali svoj marketing plan i novac pametno ulagali. Ono što nisu mogli sami prepustili su vanjskim partnerima.

Danas ne strahuju od nevjerojatne konkurencije (tonama uvoznog meda iz Kine) jer su godinama gradili svoju mrežu kupaca. Evo njihovog recepta kako su uspjeli.

Nema ništa ako se ne pokrenete (ne vidim te, ne vidiš me)

Na početku pojavljivali su se samo na lokalnim sajmovima. Tamo su stvarali bazu kupaca – onih najlojalnijih – bez kojih ne možete zamisliti svoj posao. S porastom poslovnih obaveza nisu stizali na sve sajmove pa su počeli odabirati samo one veće. Devet godina nakon prve dvije košnice (obratite pozornost na vremenski period, devet godina pažljivo su razvijali brand(!). U nas, to se smatra predugim rokom, op. ur.), dakle, u siječnju 2012., prvi put uložili su ozbiljan novac u rebranding i pohodili AmericasMart najveći stalni sajam trgovine na veliko. Maleni štand kompletno su brandirali, poigrali se s malo svjetla kako bi prikazali nevjerojatne boje svog meda, prikazali display infrastrukturu i kompletnu opremu koju su osmislili. U poslu im pomaže UPS s prijevozom proizvoda na razne lokacije sajmova.

Pojavnost na sve većim sajmovima omogućila im je daljnje usavršavanje i veći zahvat publike. Također, počeli su sponzorirati događaje koji privlače njihovu ciljanu publiku poput festivala meda i sličnih. Na svakom od ovih evenata koriste vlastite kreacije koje uključuju Ottove razglednice koje prikazuju nastanak njihova meda ili su pak snimljene u prirodi, a glavni modeli su njihove pčele. U printanju brošura, dokumenata i drugih materijala koriste outsourcing.

Fokusiranje na tržište

Par je cijelo vrijeme znao koliko je važno educirati svoju publiku pa su na sajmovima organizirali kušaonice, pokazivali kako okus meda varira. Na primjer, proljetni med ima više cvjetnu aromu dok je ljetni više ispunjen notama djeteline i trave. Usavršavajući se u tom smislu stvarali su savršenu priču s kojom se mogu predstaviti većem tržištu i veletrgovcima. Jako je pomoglo i to što su cijelo vrijeme jako dobro osluškivali želje svojih kupaca te prema njima kreirali ponudu. Na primjer, teglicu meda od 340 grama zamijenili su manjom jer se pokazalo da je kupci često nude kao poklon.

“Nismo bili sigurni koliko je to dobra ideja ali smo jednom naručili 1000 manjih staklenki. Već smo imali narudžbu za njih 300. Ispitivali smo i pogodili jer se pokazalo da je ta veličina postala naš bestseller.“, pojašnjava Laura.

PR i važnost društvenih medija

Laura i Otto imaju iskustva s medijima, štoviše iz njih su i potekli i itekako znaju njihovu važnost i prednosti. Otto fotografira, a Laura piše jedinstveni PR o brandu TruBee. Zahvaljujući vrhunskom tekstu i fotografijama njihovu priču objavili su razni lifestyle mediji. Također, TruBee aktivan je na Facebook i Twitter profilu, u svemu veliku ulogu igra i webshop s blogom (SEO).

Pronalazak dobrih partnera

Rast kompanije označio je da više vremena moraju posvetiti razvoju proizvoda, promocije i distribucije pa su pomoć potražili u dodatnoj radnoj snazi. Uzeli su najamne radnike, sezonce, koji im pomažu na terenu. Najbolji opis svega što im se događa i zašto Laura je svela na nekoliko redaka:

“Oduvijek smo znali i osjećali da ako izgradimo bazu lojalnih kupaca koji znaju što radimo i koji kupuju naše proizvode za sebe i svoju rodbinu, da ćemo opstati i rasti. To je ujedno značilo spor ali za nas jedini prihvatljiv način rasta. To smo mogli priuštiti s novcem kojeg smo imali. Mislim, mi smo pčelari, nismo tech start up u Silicijskoj doini i nećemo se probuditi kao milijunaši, pojašnjava Laura. “Nismo izmislili med ali sebe vidimo kao iskusne zagovornike ove namirnice i njene važnosti na prehrambenoj sceni.”