S obzirom kako se Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) oglasila putem društvenih mreža negodujući zbog najave kontrolora Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) o obavljanju redovnih kontrola u ugovornim ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, želimo pojasniti sljedeće.

Ističemo kako je HZZO i u vrijeme epidemije korona virusom nastavio s provođenjem kontrola na način prilagođen trenutnim uvjetima.

Naime, HZZO zaprima sve učestalije prigovore osiguranih osoba na otežano ostvarivanje zdravstvene zaštite u ordinacijama izabranih doktora primarne zdravstvene zaštite zbog nemogućnosti uspostave kontakta s ordinacijama osobno ili putem telefona, te su stoga od početka epidemije kontrole radnog vremena ugovornih ordinacija učestalije radi osiguranja dostupnosti zdravstvene zaštite osiguranim osobama u potrebi.

Također, provode se kontrole bolovanja, kao i kontrole u svim slučajevima saznanja za postupanje ugovornih subjekata koje je protivno propisima i općim aktima HZZO-a, a osobito ukoliko bi to postupanje imalo za posljedicu uskratu prava na zdravstvenu zaštitu osiguranih osoba.

Provode se i kontrole u svim slučajevima kada je potrebno osigurati provođenje zdravstvene zaštite sukladno danim uputama Kriznog stožera i Ministarstva zdravstva, a sve kako bi se očuvalo funkcioniranje zdravstvenog sustava. Naime dobili smo pritužbe Covid-19 pozitivnih pacijenta koje njihovi odabrani liječnici nisu kontaktirali kako bi im dali upute, kao ni njihove kontakte.

Neshvatljivo nam je da doktori iz KoHOM-a, koji su naši ugovorni partneri, prozivaju HZZO u ovim teškim vremenima zbog obavljanja svojeg redovnog posla, kojem je cilj da naše osigurane osobe ne bi bile zakinute u svojim pravima na zdravstvenu zaštitu. Treba napomenuti da svatko tko svoj posao radi sukladno potpisanom ugovoru ne treba se bojati nikakve kontrole.