HND je razočaran razinom i načinom na koji se sudac Vrhovnog suda i  predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Đuro Sessa u ime sudaca obratio javnosti, dezavuirajući novinare, političke komentatore i javnost u cijelosti.

Podsjećamo da svaki građanin, pa tako i suci, može tražiti ispravak od redakcije koja je objavila novinarski uradak na koji imaju primjedbu ili u krajnjem slučaju podići tužbu, a također može autora prijaviti Vijeću časti HND-a.

Svađalačko-ironičan ton priopćenja, uključujući tvrdnju kako je svim kritičarima odluke Vrhovnog suda „zajedničko nepoznavanje ili vrlo malo poznavanje prava te velika želja za blaćenje sudbene vlasti“, smatramo potpuno neprimjerenim u javnom istupu predstavnika nositelja jednog od stupova trodiobe vlasti u Republici Hrvatskoj te ga doživljavamo i kao uvredu i prijetnju.

Jedna ilustracija: Đuro Sessa, s jedne strane, prigovara da se u javnosti “iskrivljeno” komentira, pogrešno tumači odluka Vrhovnog suda i obmanjuje javnost, i to “napamet” , jer nitko ne zna razloge ukidanja presude Ivi Sanaderu.

S druge strane, gospodin Sessa koji o presudi ne zna ništa više od novinara, tvrdi kako su novinarski komentari “iskrivljeni”, “pogrešni” i “zlonamjerni”.

Ako je to razina koju nam vrh hrvatskog pravosuđa nudi kao obrazac rada i javnog komuniciranja, ozbiljno smo zabrinuti za sudbinu pravde u našoj zemlji.

Saša Leković, predsjednik HND-a

Podijeli objavu
Prethodni članakMeđunarodni dan zaštite životinja
Sljedeći članakViber, Google, IBM i iSOCIA na festivalu KAKTUS 2015
Hrvatsko novinarsko društvo utemeljeno je 18. prosinca 1910. godine, član je Međunarodne federacije novinara (IFJ) i broji preko tri tisuće članova. Ciljevi Hrvatskog novinarskog društva su: a) ostvarivanje profesionalnih interesa, etičnosti i slobode javnog izražavanja; b) promicanje Ustavom zajamčenih prava javnosti da bude izviještena o svim zbivanjima u društvu, te prava svake osobe na slobodu izražavanja, mišljenja i dostupnost svim javnim glasilima; c) čuvanje ugleda i dostojanstva profesije, d) zaštita novinara od samovolje izdavača i sprečavanje monopola; e) materijalna i socijalna zaštita novinara. Skupština je najviše tijelo upravljanja HND-om, koja bira predsjednika, Izvršni odbor, Nadzorni odbor, Vijeće časti i dio članova Upravnog odbora Fonda solidarnosti. Više možete pročitati na: www.hnd.hr//