novel-coronavirus-COVID-19-geographical-distribution-EU-UK-2020-04-22
Geographic distribution of COVID-19 in the EU/EEA and the UK as of 22 April

Detaljni razvoj situacije s koronavirusom u svijetu po zemljama pratite na https://www.worldometers.info/coronavirus/ ili na https://ourworldindata.org/coronavirus.

Sve informacije o zaštitnim maskama koje će postati dio naše svakodnevnice pročitajte u tekstu Nosite platnene i druge maske kad možete – napravit ćete samo dobro sebi i drugima. Sve tekstove na temu pandemije potražite pod ključnom riječi koronavius.

U nastavku potražite detaljan pregled popuštanja mjera protiv koronavirusa na području EU + UK + Norveška+ Švicarska i Zapadni Balkan s linkovima na centralne stranice o koronavirusu u imenu zemlje i originalne odluke koje lako prevedete s Google translate alatima za dokumente.

Praćenje samih mjera poduzetih u borbi protiv koronavirusa i usporedbe s dugim zemljama imate na https://www.bsg.ox.ac.uk/research/research-projects/coronavirus-government-response-tracker – Hrvatska zasad maksimalnih 100 bodova zbog vrlo restriktivnih mjera

CORONAVIRUS GOVERNMENT RESPONSE TRACKER Sveučilišta Oxford

VAŽNO – sve ove planirane mjere vrijede pod uvjetom da se epidemiološka situacija ne pogorša

.

NJEMAČKA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Njemačka vlada je 15. travnja ublažila svoje mjere, ali socijalno distanciranje će se i dalje morati poštovati. Ograničenja socijalnog kontakta produžuju se do 3. svibnja. Trenutnu borbu protiv pandemije je Kancelarka Angela Merkel nazvala “krhkim privremenim uspjehom”. S radom su 20. travnja započele manje trgovine, knjižare i prodavaonice biciklima i automobilima, dok se vrtići i škole planiraju otvoriti nakon 3. svibnja. Također, 23. travnja stupila je mjera o nošenju zaštitnih maski u cijeloj zemlji.

Vrijedit će sljedeća ograničenja:

NIJE ZATVORENO:

 • trgovina na malo prehrambenim proizvodima, tjednim tržištima, uslugama preuzimanja i dostave, pijacama, ljekarnama, trgovinama lijekova, drogerijama, benzinskim stanicama, bankama i štedionicama, poštama i drugim središnjim objektima kao što su kemijska čistionica, praonice rublja, prodaja novina, građevinsko, vrtlarsko i tržište dobara i kućnih ljubimaca i veleprodaja. Za ta područja zabrane prodaje u nedjelju trebale bi biti obustavljene do daljnjeg.
 • Nakon odluke od 15. travnja, sve se trgovine do 800 četvornih metara maloprodajnog prostora, kao i – bez obzira na prodajni prostor – dileri automobila , bicikala i knjižara mogu ponovo otvoriti.
 • Otvaranje ovih objekata podložno je higijeni, kontroli pristupa i izbjegavanju redova. Davatelji usluga i obrtnici mogu nastaviti s radom. Sve zdravstvene ustanove ostaju otvorene, uzimajući u obzir povećane higijenske potrebe.
 • Među servisnim tvrtkama u kojima je fizička blizina nužna, frizeri bi se prvo trebali pripremiti za to, podvrgavajući se higijeni, kontroli pristupa i izbjegavanju redova, kao i upotrebi osobne zaštitne opreme. Od 4. svibnja mogu nastaviti s radom.

ZATVORENO ZA JAVNOST

 • Ugostiteljske tvrtke, gdje je još uvijek moguće pokupiti hranu i odnijeti je kući ili je dostaviti.
 • Uslužne tvrtke na području osobne njege kao što su frizerski saloni, kozmetički studiji, masažne prakse, studiji za tetoviranje i slične tvrtke, jer je fizička bliskost od presudne važnosti u ovom području. Medicinski potrebni tretmani ostaju mogući.
 • Kafići, klubovi, diskoteke, pubovi i slične ustanove.
 • Kazališta, opere, koncertne dvorane, muzeji i slične ustanove.
 • Sajmovi, izložbe, kina, parkovi za slobodno vrijeme i životinje i pružatelji slobodnih aktivnosti (na otvorenom i na otvorenom), posebna tržišta, arkade, kockarnice, kladionice i slični sadržaji
 • Centri za prostituciju, bordeli i slične ustanove.
 • Sportovi na i u svim javnim i privatnim sportskim objektima, bazenima i zabavnim bazenima, teretanama i sličnim objektima.
 • Sva ostala maloprodajna mjesta koja nisu spomenuta na drugom mjestu u ovom dokumentu, posebno prodajna mjesta.
 • Dječja igrališta.

ZABRANJENI SU

 • Veliki događaji barem do 31. kolovoza 2020. godine.
 • Sastanci u klubovima i drugim sportskim i zabavnim sadržajima kao i iskorištavanje ponuda u centrima za obrazovanje odraslih, glazbenim školama i drugim javnim i privatnim obrazovnim ustanovama izvan škole kao i putovanje autobusom.
 • Sastanci u crkvama, džamijama, sinagogama i okupljanja drugih vjerskih zajednica.
 • Grupna slavlja na javnim mjestima, u apartmanima i privatnim objektima.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Njemačkoj

,

ŠVICARSKA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Švicarska se otvara u tri faze: uslužne djelatnosti poput frizeraja i fizioterapeuta počinju s radom 27. travnja, škole se otvaraju 11. svibnja, a restorani i barovi će ostati zatvoreni do barem 8. lipnja.

Savezno vijeće postupno ublažava mjere od 27. travnja 2020.

 • Bolnice će moći ponovo izvoditi sve operacije i medicinske studije, frizeri, saloni za masažu, kozmetički centri, trgovine za opuštanje, trgovine ili vrtnarski centri i cvjećarnice moći će nastaviti s aktivnostima.
 • Ograničenja ulaska svih osoba u Švicarsku osim onih iz Kneževine Lihtenštajn
 • Savezno vijeće poduzima korake kako bi ograničilo ulazak u Švicarsku. Savezno odjeljenje za unutarnje poslove (FDHA), u suradnji s Federalnim ministarstvom vanjskih poslova (FDFA), definira zemlje i regije koje su označene kao rizične. Trenutno se sve zemlje i regije osim Kneževine Lihtenštajn smatraju rizičnim. Ovaj se propis primjenjuje na najviše šest mjeseci.

Okupljanje u javnom prostoru

 • 21. ožujka 2020. Savezno vijeće zabranilo je okupljanje više od pet osoba u javnom prostoru. Na temelju podataka o mobilnim telefonima možemo provjeriti ispunjava li populacija ovu odredbu.

Obrazovni sistem

 • Predavanja u školama, sveučilištima i drugim centrima za izobrazbu i dalje su zabranjena. Ako situacija dopusti, obvezne škole će se ponovo otvoriti 11. svibnja 2020. Od 8. lipnja 2020. ponovno će se uvesti srednjoškolska, stručna i sveučilišna škola. Federalno vijeće će o tome donijeti konačnu odluku 27. svibnja 2020. godine.
 • Do ponovnog otvaranja obvezne škole, kantoni će morati kreirati ponude usluga skrbi za djecu koje se ne mogu privatno skrbiti. U tu svrhu ne mogu pribjeći osobama koje su posebno u riziku.

Očekivano ublažavanje mjera u području usluga, trgovine na malo i društvenih djelatnosti

 • U sektoru maloprodaje i usluga od 27. travnja 2020., ali pod strogim uvjetima.
 • Trgovinski centri za izradu kućnih radinosti i vrtlarstva, vrtlarske trgovine, strukture koje nude usluge za kontakt s tijelom kao što su frizeri, saloni za masažu, studiji za tetovaže i centri za uljepšavanje moći će nastaviti s aktivnošću.
 • Zdravstveni radnici opet će moći izvoditi sve ambulantne intervencije, čak i one koje nisu hitne. To se odnosi, na primjer, na liječnike i stomatologe koji prakticiraju studije, fizioterapeute ili medicinske masere.
 • Bolnice će opet moći izvoditi sve intervencije i ponovno otvoriti svoje ambulantne ponude.

Sljedeće će biti zabranjeno ili zatvoreno:

 • usluge pratnje ili prostitucije i erotska mjesta

Za socijalno i obiteljsko okruženje od 27. travnja 2020. očekuje se sljedeće ublažavanje:

 • sprovodi se više neće ograničavati na krug kruga obitelji

Od 11. svibnja 2020. Federalno vijeće planira također opustiti odredbe koje se odnose na stacionarni medicinski sektor.

Događaji i strukture

 • Savezno vijeće i dalje zabranjuje javne ili privatne događaje, uključujući sportske događaje i korporativne aktivnosti. Svi javno dostupni objekti ostaju zatvoreni, posebno: restorani, kampiranje, barovi, diskoteke, noćni klubovi i erotika. Rekreacijski i zabavni sadržaji, posebno muzeji, knjižnice, kina, koncertne dvorane, kazališta, igraonice, sportski centri, teretane, bazeni, lječilišta, wellness centri, skijališta, zoološki vrtovi, botanički vrtovi i parkovi divljih životinja
 • Kao što je planirano, 8. lipnja 2020. muzeji, zoološki vrtovi i knjižnice, primjerice, moći će se ponovno otvoriti. Do tog datuma zabrana okupljanja također mora biti ublažena. Savezno vijeće donijet će odluku o tim nedostacima 27. svibnja 2020. godine.
 • Međutim, Savezno vijeće smatra da se velike demonstracije vjerojatno neće dogoditi prije kraja jula 2020. godine.
 • Do sada su sljedeće strukture i događaji isključeni iz zabrane: trgovina prehrambenim proizvodima i druge prodavaonice, ako nude namirnice i predmete za svakodnevnu upotrebu (npr. kioske, trgovine na benzinskim stanicama), trgovine sa sobom, trpezarija, usluge dostave obroka i ugostiteljski objekti za goste hotela, ljekarne, ljekarne i trgovine medicinskim pomagalima (npr. naočale, slušni aparati), urede i pošte, prodajna mjesta operatora telekomunikacijskih usluga, banke, benzinske postaje, željezničke stanice i drugi javni prijevoznički objekti, radionice za prijevozna sredstva, javna uprava (uključujući lišavanje slobode), socijalne ustanove (npr. savjetovališta), zdravstvene ustanove poput bolnica, klinika i liječničkih ureda, kao i studije i ustanove zdravstvenih radnika prema saveznom i kantonalnom zakonu, hoteli i smještaj, odmorišta za kamp prikolice i kampere namijenjena dugoročnom najamu ili nomadima
 • I ovi objekti moraju i dalje biti u skladu s preporukama o higijeni i ponašanju. To može značiti, na primjer, da broj prisutnih ljudi mora biti ograničen kako bi se održala potrebna udaljenost.
 • Za lišavanje slobode (zatvori, zatvori) preporučuje se prilagodba mjera za smanjenje rizika od prenošenja i borbu protiv koronavirusa (COVID-19) preporukama međunarodnih organizacija, posebno onih Svjetske organizacije. zdravstvo (WHO) i Vijeće Europe.
 • U određenim situacijama, kantoni mogu dopustiti restriktivna odstupanja od ove zabrane. Za ta odstupanja potreban je prevladavajući javni interes (npr. Za vježbališta i u slučaju problema s opskrbom) i moraju se poštivati opsežne preventivne mjere.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Švicarskoj

,

AUSTRIJA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Austrija je 14. travnja dozvolila otvaranje tisuće dućana i tako postala jedna od prvih zemalja u Europi koja je ublažila mjere izolacije. Veliki kupovni centri, veći dućani i frizerski saloni bi se trebali otvoriti 1. svibnja. Muzeji bi trebali početi s radom sredinom svibnja, a velike priredbe tek krajem kolovoza. Iako su svoje mjere ublažili, istovremeno su početkom travnja uveli obavezno nošenja maski prilikom odlaska u ljekarnu i supermarkete. Nakon dva tjedna istu mjeru su proširili na nošenje maske u javnom prijevozu i svim dućanima kojima je od 14. travnja ponovno dopušten rad.

Ograničenja u prometu

Odlazak na javna mjesta strogo je zabranjen.

Karantenske mjere u određenim područjima

 • U Tirolu, dolini Paznauna, sv. Anton am Arlberg i Sölden nalaze se u karanteni. Nitko ne smije ući ili izaći iz župa. Izuzeci su kada je u pitanju pokrivanje osnovnih usluga, pružanje osnovnih usluga ili posao.

Ograničenja u trgovini, uslugama i ugostiteljstvu

 • Zabrana ulaska odnosi se na maloprodajne i uslužne tvrtke, tvrtke za slobodno vrijeme i sport i sve ugostiteljske tvrtke.
 • Izuzetak čine trgovine mješovitom robom, ljekarne, ljekarne, pošte i banke. Opskrba hranom je zajamčena putem supermarketa i dostavnih usluga.

Male trgovine za prodaju robe i obrtničke tvrtke

 • Od 14. travnja U 2020. godini male trgovine za prodaju robe i obrtničke tvrtke mogu se ponovo otvoriti.

Ograničenja u školi, na fakultetima i na sveučilištima

 • Nastava postoji u školama od 16.3. Osnovne i niže srednje škole otvorene su samo za one učenike čiji roditelji moraju raditi izvan kuće i čija djeca se ne zbrinjavaju kod kuće ili one učenike čiji roditelji nisu u mogućnosti pružiti kućnu njegu iz drugih osobnih razloga.
 • Sveučilišta i fakulteti su svoje nastavne operacije prebacili na virtualno podučavanje, učenje na daljinu i kućno učenje.

Ograničenja u vrtićima

 • U vrtićima će se i dalje skrbiti djeca čiji roditelji hitno obavljaju profesionalne aktivnosti i za koja se ne mogu pronaći druge mogućnosti brige o djeci.

Ograničenja za posjete bolnici

 • Rođaci ljudi koji su hospitalizirani traže da se suzdrže od obilaska bolesnika ili da ih svedu na minimum. Ovdje se preporučuje i telefonski kontakt.

Ograničenja putovanja

 • Uvedene su kontrole unutarnjih granica kako bi se suzbilo širenje virusa Corone. Ulazak u Austriju dozvoljen je samo na određenim graničnim prijelazima i pod određenim uvjetima ( npr. liječnička potvrda).

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Austriji

,

SLOVENIJA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Slovenci koji izvan mjesta stanovanja imaju vikendicu, kamp-kućicu, zemljište ili vrt od subote 18. travnja će ih moći posjetiti ili obrađivati bez obzira na načelnu zabranu napuštanja matičnih općina.

Kako je na konferenciji za novinare 16.4. izjavio ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs, oni koji će od subote uređivati vikendice koje imaju u vlasništvu ili najmu izvan matične općine morat će ispuniti izjavu u kojoj će navesti cilj putovanja i destinaciju te broj dana koliko će na svom posjedu boraviti.

Tijekom privremenog boravka na novoj lokaciji neće se smjeti udaljavati s posjeda niti kupovati u lokalnim trgovinama ili se družiti s lokalnim stanovništvom kako bi se spriječio rizik širenja infekcije.

Predstavnici slovenske vlade potvrdili su da će od 18.4. građanima biti dopušteno i bavljenje nekim sportskim aktivnostima, kao što su golf, tenis ili boćanje, s obzirom da u njima nema bližeg socijalnog kontakta igrača, ali zabrana timskih i masovnih sportova, u kojima dolazi do tjelesnog dodira, i dalje ostaje.

Dozvola bavljenja tim sportskim aktivnostima vrijedit će samo na području matične općine, ali ne izvan nje.

Vlada upozorava da se prilikom boravka na golf-igralištu, teniskom terenu ili na boćalištu neće smjeti prodavati hrana i piće, kako je to bilo uobičajeno, jer je ugostiteljskoj djelatnosti i dalje zabranjen rad.

Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs kazao je da je cilj vlade da se zabrana napuštanja matičnih općina ukine s početkom svibnja, nakon što bude poznata analiza seroloških testova nacionalnog uzorka koje je najavila vlada.

TRENUTAČNO VAŽEĆE MJERE

 • privremena zabrana javnog okupljanja na javnim skupovima i javnim događajima i drugim događajima na javnim mjestima u Republici Sloveniji na snazi je od 20. ožujka
 • većina javnih ustanova je zatvorena (knjižnice, muzeji, kina, galerije itd.).
 • zabrana kretanja izvan općine stalnog ili privremenog boravka primjenjuje se od 30. ožujka
 • javni autobusni i željeznički prijevoz, gondole i uspinjača obustavljeni su od 16. ožujka
 • isporuka i prodaja robe i usluga izravno potrošačima u Republici Sloveniji privremeno je zabranjena od 16. ožujka. To uključuje: smještaj, ugostiteljstvo, wellness, sportske i rekreacijske, kinematografske, kulturne, frizerske, kozmetičke i pedikurske usluge, igre na sreću i druge slične aktivnosti.
 • privremene zabrane isključuje prodaja robe i usluga potrošačima, ljekarnama i prodavaonicama pretežno hranom, uključujući i prodaju poljoprivrednih proizvoda na poljoprivrednim gospodarstvima.
 • Od 30. ožujka 2020. kupovinu mogu izvršiti samo ranjive skupine (npr. osobe s invaliditetom, trudnice). Umirovljenici mogu kupovati samo u tom vremenu
 • Dezinfekcija zgrada sa više stanova obavezna je od 29. ožujka
 • Najviše dopuštene cijene zaštitne i druge medicinske opreme utvrđene su ožujka

Mjere za obrazovanje:

Od ponedjeljka, 16. ožujka sve su obrazovne ustanove u Sloveniji zatvorene (osim ustanova koje rade s adolescentima s emocionalnim i bihevioralnim poremećajima).

Organizirana grupna skrb o djeci je zabranjena.

Mjere u radnim sredinama:

Ministarstvo rada, obitelji i socijalnih poslova i jednakih mogućnosti objavilo je pojašnjenja i preporuke poslodavcima u vezi s dodjelom rada od kuće i drugog rada u iznimnim okolnostima kada su životi i zdravlje ljudi ili imovina poslodavaca ugroženi.

Mjere na administrativnim jedinicama i pravosuđu:

Poslovanje administrativnih jedinica do daljnjeg je ograničeno na izvršavanje hitnih zadataka.

Mjere u domovima umirovljenika:

Potpuna zabrana posjeta umirovljeničkim domovima uvedena je zbog sve većeg broja oboljelih od koronavirusa u Sloveniji i radi zaštite zdravlja stanovnika.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Sloveniji 

,

ČEŠKA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Vlada Češke je 14. travnja, odmah nakon Uskrsa, odobrila plan prema kojem će se manji dućani smjeti otvoriti 20. travnja. Veći dućani će vrata otvoriti 11. svibnja, a 8. lipnja će početi raditi restorani i trgovački centri. Također, od 19. ožujka 2020. svim osobama je zabranjen boravak na javnim površinama bez maski.  Izvanredno stanje produljeno je do 30. travnja, a za vrijeme njegovog trajanja na snazi je ograničenje kretanja.

20. travnja 2020

 • Sveučilišta (znanstvene i akademske institucije) – pojedinačne aktivnosti u okviru sveučilišnih studija za studente na posljednjoj godini studija uvijek imaju maksimalno 5 studenata.
  Individualne konzultacije; pojedinačna ispitivanja, posebno državna završna ili stroga ispitivanja koja pravilno završavaju studije; pojedinačna prisutnost u laboratorijskim, eksperimentalnim, umjetničkim i praktičnim aktivnostima i praksama ili klinička i praktična poduka, koja su potrebna za završetak prvostupnika, magistarskih ili doktorskih studija, ili završetak prvostupnika, magistarskog ili doktorskog rada); pojedinačne posjete knjižnicama i studijskim sobama za sve godine u svrhu prijema ili predaje samo studijske literature.
 • Obrt s poslovnim prostorom.
 • Tržišta i tržišta na poljoprivrednicima, druga tržišta i tržnice.
 • Trening aktivnosti na otvorenom profesionalnih sportaša.
 • Vjenčanje do 10 osoba u specifičnim higijenskim uvjetima.

27. travnja 2020. 

Objekti do 200 m2, osim ako su u trgovačkim centrima iznad 5000 m2  s izuzetkom objekata s zasebnim ulazom izvana (to se ne odnosi na objekte koji će biti otvoreni u kasnijim fazama)

Dozvola se ne primjenjuje:

 • Za prostore koji se nalaze u trgovačkim centrima iznad 5000 m 2osim ako imaju poseban ulaz izvana.
 • Za ustanove u kojima pružatelj usluge kontaktira kupčevu površinu tijela, brijačnica, frizer, pedikura, manikura, solarij, kozmetika, masaža, regeneracija ili preuređivanje, koji obavlja trgovinu u kojoj je narušen integritet kože.
 • Kafići, delikatese, vinoteke, pivnice, osim prodaje bez potrošnje u trgovini i prodaje uz potrošnju kroz prozor.
 • Restorani, pubovi, bifei s izuzetkom prodaje kroz prozor za izdavanje.
 • Zaposlenike cateringa s hranom za javnost.

11.svibnja 2020

 • Učenici srednjih škola, konzervatora i visokih učilišta – isključivo za maturu, završni ispit i maturu.
 • Pojedinačne nastave u osnovnim umjetničkim školama i jezičnim školama s pravom ispita državnog jezika.
 • Redovna nastava u školama u dječjim domovima sa školama, obrazovnim i dijagnostičkim ustanovama.
 • Objekti do 1000 m2, osim ako su u trgovačkim centrima višim od 5 000 m2  s izuzetkom objekata s zasebnim ulazom izvana (to se ne odnosi na objekte koji će se otvoriti u sljedećim fazama).
 • Djelovanje autoškole (teorija i drugi oblici poduke do 5 ljudi).
 • Fitness centri i teretane bez korištenja sadržaja (tuševi, svlačionice) pod točno definiranim uvjetima.

25.svibnja 2020

 • Mogućnost osobne prisutnosti učenika osnovnih škola i njihovih organiziranih i slobodnih aktivnosti izbornog karaktera u obliku školskih grupa – preporučuje se 15 djece u grupi (jedno dijete na klupi), bez mogućnosti promjene sastava grupe, obavezno, a zatim zastore u zajedničkim prostorima škole.
 • Nastava i obrazovanje u osnovnim umjetničkim školama, jezičnim školama s pravom ispita državnog jezika, tečajevi u zabavnim centrima i kućama djece i mladih – najviše 5 djece.
 • Restorani, pubovi, kafeterije, kafići, vinoteke, pubovi koji se prodaju putem prozora i vanjskim (ljetnim) vrtovima.
 • Frizerske usluge, frizerske usluge, pedikura, manikura, solarij, uljepšavanje, masaža, regeneracija ili preuređivanje.
 • Muzeji, galerije i izložbene dvorane u skladu s određenim uvjetima.
 • Zoološki vrtovi (samo vanjski prostori).

Od 1. lipnja 2020. najranije

 • Mogućnost diplomiranja i završnih ispita i mature na konzervatorijima i fakultetima.
 • Ograničena mogućnost obavljanja praktične nastave (stručno osposobljavanje) u srednjim i tercijarnim stručnim školama – uvjeti slični onima školskih grupa.

Od 8. lipnja 2020. najranije

 • Svi trgovački centri
 • Ustanove veće od 1000 m
 • Restorani, pubovi, kafeterije, kafići, vinoteke, pubovi – zatvoreni prostori (prema definiranim uvjetima)
 • Hoteli i drugi smještajni objekti (uključujući njihove restorane i kafiće)
 • Taksiji (još nisu odobreni)
 • Kazališta, dvorci, dvorci i druge kulturne aktivnosti pod točno definiranim uvjetima.
 • Kulturni, društveni, sportski događaji (do 50 osoba)
 • Vjenčanja u specifičnim higijenskim uvjetima
 • Zoološki vrtovi (uključujući zatvorene prostore)

Lipanj 2020. – prema evoluciji epidemiološke situacije

 1. Mogućnost provođenja jedinstvenih prijemnih i školskih prijemnih ispita u srednjim školama.
 2. Provođenje savjetovanja ili povremenih obrazovnih aktivnosti u manjim grupama učenika u drugoj fazi osnovnih škola i srednjih škola, u obliku nastave.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Češkoj

,

SLOVAČKA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Slovačka vlade će sljedeći tjedan objaviti plan postupnog ublažavanja restrikcija, ali ostaje na oprezu, kazao je premijer 14. travnja. Također, ured za javno zdravstvo Slovačke Republike je 25. ožujka 2020. izdao naredbu o obaveznom nošenju maski pri ulasku u javni prostor.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Slovačkoj

.

POLJSKA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Poljska je 20. travnja promijenila svoja sigurnosna pravila koja je podijelila u četiri faze otvaranja.

PRVA faza – od 20. travnja 2020.

 • U prodavaonice s površinom manjom od 100 mući će maksimalno onoliko ljudi koliki je ukupan broj svih blagajni pomnožen s brojem četiri.
 • U trgovinama s površinom većom od 100 m2  mora biti najmanje 15  m2  prostora po jednoj osobi
 • Otvaranje šuma i parkova za rekreaciju, uz obavezno nošenje maske i držanje razmaka od 2 metra
 • Vjersko bogoslužje – jedna osoba na 15 m2   

Ministarstvo zdravlja provodit će tjednu evaluaciju promjena koje se događaju u sigurnosnim načelima. Prijelaz na daljnje faze uklanjanja ograničenja ovisit će o:

 • porastu broja slučajeva (uključujući broj ljudi u teškom stanju)
 • učinkovitosti zdravstvene zaštite
 • provedbu sanitarnih smjernica od strane odgovornih osoba

DRUGA faza

 • Otvaranje građevinskih trgovina vikendom
 • Otvaranje hotela, knjižnica, muzeja i umjetničkih galerija

TREĆA faza

 • Otvaranje obrta frizera i kozmetičara
 • Otvaranje prodavaonica u trgovačkim centrima sa značajnim ograničenjima
 • Gastronomija – omogućavanje stacionarne aktivnosti s ograničenjima
 • Sportski događaji do 50 ljudi (na otvorenom prostoru, bez sudjelovanja publike)
 • Organizacija čuvanja djece u vrtićima i školama

ČETVRTA faza

 • Otvaranje salona za masažu i solarija
 • Otvaranje aktivnosti u teretanama i fitness klubovima
 • Kazališta i kina će radit prema novom sanitarnom režimu

Sljedeće faze povratka u normalan život vlada će uvesti s vremenom ako porast oboljelih bude dovoljno nizak.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Poljskoj

,

DANSKA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Danski frizeri, zubari, fizioterapeuti i autoškole otvaraju svoja vrata 20. travnja, nakon jednomjesečne karantene u toj zemlji zbog epidemije koronavirusa, objavila je vlada 17. travnja, nakon što je premijerka 30. ožujka 2020. objavila da nakon Uskrsa dolazi do opreznog, postupnog i kontroliranog ponovnog otvaranja društva. Dogovor su podržale sve stranke koje podupiru socijaldemokratsku vladu premijerke Mette Frederiksen, kao i glavne oporbene stranke, uključujući Liberale na desnom centru i Dansku narodnu stranku. Ranije ovog tjedna dopušteno je otvaranje jaslica, vrtića i povratak učenika do 5. razreda u škole.

Prva faza: Zabrane će biti ukinute od ponedjeljka, 20. travnja 2020., što će omogućiti trgovcima ponovno otvaranje prostora za kupce, kao i praktične lekcije u školskim vozilima.

 • Uspostavlja se sektorsko partnerstvo u kojem se nadležna tijela, zajedno s industrijama, sindikatima i odgovarajućim organizacijama, dogovore o smjernicama za odgovorno ponovno otvaranje.
 • Tvrtke koje su zatvorene mogu smatrati da nije prikladno zatvoriti. U ovoj situaciji, tvrtka koja je prethodno bila zabrana i zbog toga je bila zatvorena, može odlučiti hoće li i dalje biti zatvorena te će nakon toga dobiti naknadu do 80 posto prema trenutnoj shemi fiksnih troškova.
 • Liberalne profesije, koje se mogu ponovo otvoriti 20. travnja 2020. godine: frizeri, klinike za: uljepšavanje, masažu i njegu tijela, saloni za tetovaže i piercing, fizioterapeuti, kiropraktičari, profesionalni terapeuti, psiholozi, osteopati, zubari, privatne bolnice i klinike, autoškole, solariji, optičari.
 • Ponovno otvaranje sudova, kaznenih službi, istraživačkih institucija, produkcija medijskih sadržaja itd.

Druga faza: Stranke će nastaviti u 17. tjednu pregovore o fazi 2 ponovnog otvaranja i daljnjim fazama s ciljem plana ukupnog izlaska Danske iz krize.

Dnevni boravak

 • Dnevni boravak ponovno će se otvoriti što je prije moguće od 15. travnja 2020.

Osnovna škola

 • Škole se ponovo otvaraju što je prije moguće od srijede, 15. travnja 2020.
 • U odnosu na ispite i ispite, bodovi završnih ocjena dani najkasnije tijekom školske godine podižu se na testne ocjene.

Visoko obrazovanje i visoko obrazovanje

 • Institucije za obrazovanje mladih i dalje su fizički zatvorene.
 • Međutim, otvaraju se srednjoškolski programi za učenike ASF-a (poremećaji spektra autizma) i studente koji će maturirati ovo ljeto.
 • Vlada će sa strankama razgovarati o tome kako studenti mogu završiti ispit. Rješenja su već uspostavljena u vezi s polaganjem završnih ispita u strukovnom obrazovanju. Svi učenici s ranjivim članovima obitelji iz skupine rizičnih skupina mogu ostati kod kuće ako roditelji to odaberu. Za zaposlenike vrijede opće preporuke zdravstvenih tijela.
 • Ustanove visokog obrazovanja i dalje su fizički zatvorene. Međutim, odabrani programi zdravstvenog obrazovanja kritični za zajednicu (uključujući SOSU) za studente u drugom dijelu programa bit će ponovo otvoreni.

Privatno tržište rada

 • Svi privatni poslodavci pozvani su 13. ožujka 2020. kako bi osigurali da što veći broj ljudi radi od kuće itd. na radnom mjestu.
 • Vlasti će stupiti u dijalog s nadležnim organizacijama za poslovanje i zaposlenike o tome kako se zaposlenici koji su radili kod kuće od utorka, 14. travnja 2020., mogu ponovno fizički susresti na poslu, ako je to potpuno opravdano, uključujući zadržavanje ostalih provedenih poduzmite mjere i slijedite opće smjernice za odgovarajuće ponašanje, osiguranje udaljenosti itd. U tom pogledu, radna mjesta trebaju se i dalje usredotočiti na fleksibilnost, na primjer. domaća zadaća, korištenje digitalnih rješenja za sastanke, postepeno vrijeme rada i sastanaka itd.

Javni prijevoz

 • Kontrolirano ponovno otvaranje zajednice uzrokovat će da se ponovno poveća broj putnika. Kako se ne bi stvorila previsoka gustoća putnika, uvelike povećanje javnog prijevoza provest će se posebno u gradskom području od utorka, 14. travnja 2020.
 • Korisnici, škole i radna mjesta također bi trebali pomoći širenju prometa putem fleksibilnog planiranja.
 • Značajan porast napora čišćenja održava se na zajedničkim kontaktnim površinama u javnom prijevozu i na stanicama.

Produljenje mjera

 • 14. ožujka 2020. na svim danskim granicama uvedene su privremene granične kontrole s zabranom ulaska.
 • Granična kontrola, koja u pravilu ne uključuje teretni prijevoz, produžava se do 10. svibnja 2020. godine.
 • Građane koji se vraćaju s inozemnog putovanja snažno se potiče da ostanu kod kuće 14 dana, a sva nepotrebna putovanja širom svijeta savjetuju se do 10. svibnja 2020. godine.
 • Zatvaranje škola, obrazovnih ustanova, kulturnih ustanova, nacionalne crkve, vjerskih zajednica i ustanova za slobodno vrijeme.
 • Sve su škole zatvorene do 16. ožujka 2020. Zatvaranje je produljeno – osim gore spomenutih izuzetaka – tako da traje do 10. svibnja 2020. godine. za sve 6-10. razredima, osnovnim školama, besplatnim strukovnim školama i drugim dijetnim ponudama.
 • Učenici i studenti u svim javnim obrazovanju mladih, obrazovanju odraslih i visokom obrazovanju itd. poslan je kući 13. ožujka 2020. godine. Repatrijacija je produžena – osim iznimki gore – tako da traje do 10. svibnja 2020. godine.
 • Od 13. ožujka 2020. sve zatvorene javne ustanove kulture, crkvene zgrade i aktivnosti u župama itd., Prostori vjerskih zajednica, knjižnice, ustanove za slobodno vrijeme i slične zatvorene aktivnosti zatvorene su. Zatvaranje će se produžiti tako da traje do 10. svibnja 2020. Pružatelji javnih usluga izuzeti su za širenje i spremnost vijesti.
 • Od 13. ožujka 2020. svi javni službenici koji nisu obavljali kritične funkcije poslani su kući. Povratak je produžen tako da traje do 10. svibnja 2020. U naredno vrijeme mogu se dogoditi neke iznimke u kojima zaposlenici mogu obavljati fizičke posjete kako bi riješili vrlo konkretne potrebne zadatke.
 • Od 18. ožujka 2020. donesena je privremena zabrana držanja ili sudjelovanja na događajima, događajima, aktivnostima i slično na kojima se okuplja više od 10 ljudi. Zabrana se produžava tako da traje do 10. svibnja 2020. godine. Što se tiče velikih događaja, događaja itd. vlada će produljiti zabranu primjene do 31. kolovoza 2020. godine.
 • Zatvaranje noćnih klubova, kafana, restorana i kafića itd. 18. ožujka 2020. uvedena je privremena zabrana noćnih klubova, diskoteka, barova, kafana, nargila itd. Zabrana se produžava tako da traje do 10. svibnja 2020. godine. 18. ožujka 2020. uvedena je privremena zabrana dočeka gostiju u restoranima i kafićima itd. Zabrana se produžava tako da traje do 10. svibnja 2020. godine.
 • Od 18. ožujka 2020. uvedena je privremena zabrana velikim trgovačkim centrima, robnim kućama, natkrivenim arkadama itd., Gdje se veći broj ljudi kretao u zatvorenom prostoru. Zabrana se produžava tako da traje do 10. svibnja 2020. godine.
 • Od 18. ožujka 2020. uvedena je privremena zabrana unutarnjih sportskih i zabavnih sadržaja itd., Uključujući kupanje i igrališta, kina, kazališta, fitnes centre i sunčališta. Zabrana se produžava tako da traje do 10. svibnja 2020. godine.

Tijekom sljedećih tjedana zdravstvena tijela pokrenut će aplikaciju koja će djelomično ojačati bazu podataka za kontinuirani epidemiološki nadzor zdravstvenih vlasti nad širenjem zaraze i tako podržati odluke o postupnom otvaranju društva, a dijelom će podržati odgovarajuće ponašanje među građanima koje mogu umanjiti širenje zaraze.

Kako su Danci izračunali svoj izlazak iz krize pročitajte u tekstu Upoznajte matematički model po kojem Danci idu u otvaranje za koronavirusa.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Danskoj

,

NORVEŠKA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Norveška je 7. travnja najavila postupno ublažavanje ograničenja mjera zbog korone te je 20. travnja otvorila svoje vrtiće. Tjedan dana kasnije, odnosno 27. travnja svoja vrata otvaraju škole. Također se ovaj mjesec otvaraju frizerski i kozmetički saloni za uljepšavanje, a građani će napokon moći otići u svoje vikendice u planinama. Istovremeno će se nastaviti s radom od kuće.

 1. travnja 2020.
 • Službeno je dopušteno otvaranje vrtića, ali oni vrtići kojima treba više pripreme oko službenog otvaranja s radom mogu započeti od 27. travnja.
 1. travnja 2020.
 • Otvorene su škole za 1. do 4. razreda osnovne škole
 • Otvara se i školski program za slobodno vrijeme
 • Srednje škole su otvorene
 • Sveučilišta, fakulteti i strukovne škole otvoreni su za neke studente i zaposlenike
 • Studenti i zaposlenici na pozicijama za zapošljavanje koji su u završnoj fazi studija i projekata i koji su potpuno ovisni o opremi u obrazovnoj ustanovi, mogu se vratiti na sveučilišta, visoke škole i strukovne škole od 27. travnja

Ostale mjere

 • Roditelji koji prelaze državne granice radi kontakta sa maloljetnom djecom ne bi trebali biti u karanteni na uobičajeni način. Ovo se brzo provodi.
 • Zabrana kulturnih i sportskih i drugih događanja koja ne ispunjavaju osnovne uvjete za kontrolu infekcije primjenjivat će se do 15. lipnja.
 • Bolnice se moraju pripremiti za normalan rad nakon Uskrsa
 • Škole od 5. do 10. razreda i dalje će biti zatvorene, a učenici će dobiti domove
 • Srednje škole i visokoškolske ustanove i dalje će biti zatvorene, s iznimkama najavljenim za 7. travnja
 • Maksimalno pet ljudi može biti zajedno, osim ljudi koji svakodnevno žive zajedno
 • Potiče se izbjegavanje korištenja javnog prijevoza i izbjegavanje nepotrebnih putovanja u slobodno vrijeme
 • Posjećivanja staračkim domovima i drugim ustanovama za ranjive skupine nije dopušteno
 • Većina mjesta za ručavanje bit će zatvorena, s izuzetkom onih koji poslužuju hranu i mogu se pridržavati pravila udaljenosti od najmanje dva metra između gostiju i onih koji poslužuju te udovoljavati drugim osnovnim zahtjevima za kontrolu infekcije
 • Zatvoreni su brojni javni servisi, poput putovnica, policijskih javnih službi, knjižnica itd.
 • Stroža granična kontrola – stranci bez dozvole boravka u Norveškoj bit će protjerani s granice

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Norveškoj

,

ŠVEDSKA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Švedska je usvojila blaže mjere borbe protiv širenja koronavirusa od većine drugih europskih zemalja. Nije zatvorila restorane i barove, osnovne škole ni vrtiće, no srednje škole i fakulteti održavaju nastavu na daljinu. Zabranjena su javna okupljanja s više od 50 ljudi, preporučuje se rad na daljinu i mjere fizičke udaljenosti svugdje.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Švedskoj

.

FINSKA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Finska razmatra ukidanje ograničenja prometa koje nije od ključne važnosti za svakodnevni život u području Helsinkija, ali većina ostalih mjera ostaje na snazi do 13. svibnja.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Finskoj

.

LITVA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Litva je objavila 15. travnja, ublaženje nekih ograničenja uvedenih prije mjesec dana u borbi protiv epidemije koronavirusa i objasnila da mora potaknuti gospodarstvo. Od četvrtka, 16. travnja otvorene su trgovine koje imaju izravan ulaz s ulice, kao i servisi za popravke i praonice pod uvjetom da izravan kontakt s klijentom ne traje dulje od 20 minuta. Međutim, neprehrambene trgovine u trgovačkim centrima, sportski klubovi i restorani ostaju zatvoreni do 27. travnja, do nove uredbe.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Litvi

.

LATVIJA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Izvanredno stanje u Latviji produljeno je do 12. svibnja. Zabranjena su sva javna okupljanja koja uključuju sportske aktivnosti u zatvorenom, povorke i procesije, vjerska okupljanja, sastanke i bilo kakve privatne dogovore osim održavanja pogreba na otvorenom.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Latviji

,

ESTONIJA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Vlada je proglasila izvanrednu situaciju zbog pandemijskog širenja koronavirusa u svijetu i unutar Estonije koja trenutno ostaje na snazi do 1. svibnja 2020:

 • Zabranjena su sva javna okupljanja
 • škole su obvezne obustaviti redovno učenje
 • Zatvaranje vrtića i ustanova za skrb o djeci
 • Muzeji i kina bit će zatvoreni za posjetitelje do 1. svibnja
 • Svi nastupi, koncerti i konferencije su zabranjeni
 • Sva sportska natjecanja zabranjena su do 1. svibnja
 • Institucije socijalne skrbi, bolnice i zatvori bit će podložni zabrani posjeta

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Estoniji

,

BELGIJA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Belgijske mjere za koronavirus uključujući: zatvaranje prodavnica, škola i zahtjev da zaposlenici ostanu kod kuće produžene su do 3. svibnja. Veliki javni događaji, poput festivala, otkazuju se do 31. kolovoza. Jednom kada se ukinu ograničenja boravka kod kuće, nošenje maski za lice bit će preporučeno za svaku situaciju u kojoj se ne može održavati kontakt od najmanje 1,5 metra i na mjestima gdje će bit puno ljudi (na primjer u javnom prijevozu i supermarketima).

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Belgiji

,

NIZOZEMSKA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Vlada je odlučila produljiti mjere izolacije, uključujući zatvaranje barova, restorana, sportskih objekata i dječjih ustanova do 28. travnja, a nova se odluka očekuje u tjednu kada taj rok istječe.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Nizozemskoj

,

LUKSEMBURG – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Novi propisi stupaju na snagu 20. travnja 2020. Članovi vlade, svaki u odnosu na njih, odgovorni su za provedbu propisa koji će biti objavljeni u Službenom listu Velikog vojvodstva Luksemburg.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Luksemburgu

.

MAĐARSKA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Mađarska je 16. travnja objavila da produljuje mjere izolacije za tjedan dana, počevši od subote te će svake srijede ponovo razmotriti stanje u zemlji i odlučiti o mogućoj promjeni režima mjera. 

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Mađarskoj

,

RUMUNJSKA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Rumunjska je uvela izvanredno stanje 16. ožujka kako bi spriječila širenje koronavirusa, a predsjednik Klaus Iohannis je najavio kako će se mjere produljiti sve do 16. svibnja.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Rumunjskoj

,

BUGARSKA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Bugarski parlament je 6. travnja izglasao ublažavanje nekih ograničenja i sankcija donesenih u ožujku, uključujući otvaranje tržnica. Također su smanjene kazne za neke aktivnosti. Do 13. svibnja 2020. bit će obustavljena organizirana turistička putovanja bugarskih državljana u inozemstvo, kao i organizirana putovanja stranih državljana u Bugarsku.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Bugarskoj

.

BOSNA I HERCEGOVINA –  detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Krizni stožer Federacije Bosne i Hercegovine je u petak, 17. travnja odlučio do 30. travnja produžiti  sve postojeće uvedene mjere ograničenja kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom, a potom bi u svibnju moglo uslijediti postupno popuštanje tih mjera. Odluku je potvrdila čelnica stožera i zamjenica predsjednika federalne vlade Jelka Miličević. Trenutno ostaje na snazi noćni policijski sat te potpuna zabrana kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina, kao i zabrana okupljanja. Zabrana rada i dalje vrijedi za sve trgovine i objekte uslužnih djelatnosti, osim za trgovine prehrambenom robom te ljekarne i neke trgovine specijaliziranom robom.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u BIH

,

 CRNA GORA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti odlučilo je 21. travnja ublažiti određene privremene mjere. Trgovine roba široke potrošnje koje su do sada mogle raditi sa skraćenim radnim vremenom mogu biti otvorene od 7 do 22 sata radnim danom i subotom. Odobrene su tjelesne rekreativne aktivnosti na javnim površinama uz obvezno držanje distance i poštivanje svih drugih preventivnih mjera.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Crnoj Gori

,

SRBIJA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

U Srbiji je od utorka 21. travnja počelo postupno ublažavanje mjera propisanih nakon uvođenja izvanrednog stanja zbog koronavirusa. Prva mjera bit će ublažavanje zabrane kretanja, pa će policijski sat trajati od 18 do pet sati ujutro. Predsjednik Aleksandar Vučić  rekao je kako će to biti prva mjera koju će istodobno pratiti odluka da se osobama starijim od 65 godina omogući kretanje po 30 minuta u razdoblju od 18 sati do jedan sat poslije ponoći utorkom, petkom i nedjeljom, budući da su od uvođenja izvanrednog stanja 15. ožujka imali apsolutnu zabranu izlaska iz svojih domova. Bude li se epidemiološka situacija dodatno poboljšala, umirovljenicima i osobama starijim od 65 godina od 27. travnja polusatna šetnja biti će omogućena svakog dana.Direktor Klinike za zarazne bolesti KCS-a Dragan Stevanović upozorio je 22. travnja kako još uvijek nema mjesta za opuštanje i da ne treba očekivati veliko popuštanje mjera do 6.svibnja.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Srbiji

.

KOSOVO  – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Kosovo je 15. travnja pooštrilo mjere u borbi protiv širenja koronavirusa. Građanima je dozvoljeno da dnevno vani provedu svega 90 minuta, a ministarstvo zdravstva je najavilo kako će mjera biti na snazi do 4. svibnja.

Vizualizacija podataka o koronavirusu na Kosovu

,

SJEVERNA MAKEDONIJA– detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

U zemlji je od 17. travnja za još dodatnih 30 dana produženo izvanredno stanje, među kojima je i policijski sat, za kojeg vlada još nije objavila predviđeni datum ukidanja, a 23. travnja stupila je mjera o nošenju zaštitnih maski u cijeloj zemlji prilikom odlaska u javni prostor.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Sjevernoj Makedoniji

.

GRČKA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Grčka je 23. travnja produžila državnu zabranu kretanja do 4. svibnja koja je uvedena kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, a svako dalje ublažavanje će biti razmotreno tijekom svibnja i lipnja.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Grčkoj

.

CIPAR – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Trenutne mjere za suzbijanje korone su na snazi do 27. travnja. Uveden je policijski sat od 21 sat do 6 sati ujutro. Ljudi mogu jednom dnevno izaći iz svojih domova i samo zbog točno određenog razloga.

Vizualizacija podataka o koronavirusu na Cipru

.

ITALIJA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Iako je vlada 10. travnja produljila karantenu u zemlji do 3. svibnja, također razmatra načine kako ublažiti drakonske mjere uvedene prije više od mjesec dana. Lombardija, najpogođenija talijanska regija pandemijom covida-19 s više od 11.300 umrlih od 21.600 smrtnih slučajeva u cijeloj zemlji, želi ponovo pokrenuti gospodarske aktivnosti 4. svibnja, na dan ukidanja mjera izolacije, no virolog Andrea Crisanti  je 16. travnja kazao da Italija “nije spremna” za ukidanje karantene dok je pravi broj zaraženih puno veći od službenog broja.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Italiji

,

MALTA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Na Malti je zabranjena većina aktivnosti u javnom prostoru. Škole i obrazovne ustanove ostat će zatvorene do 30. lipnja, što je ujedno kraj redovne školske godine. 

Vizualizacija podataka o koronavirusu na Malti

.

FRANCUSKA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Francuska je karantenu proglasila 17. ožujka, koja na snazi ostaje sve do 11. svibnja nakon čega se očekuje otvaranje škola i dućana. Restorani, kafići, hoteli i kina i dalje će ostati zatvoreni. Do daljnjega su zabranjeni dolasci iz neuropskih država.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Francuskoj

.

ŠPANJOLSKA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Španjolska je 13. travnja djelomično ublažila svoje mjere izolacije za neke gospodarske aktivnosti, uključujući građevinu i proizvodnju, budući da Španjolska  sve dublje tone u gospodarsku krizu, dok nastoji riješiti zdravstvenu. No, i dalje su na snazi restrikcijske mjere te će dućani, barovi, javne površine ostati zatvoreni do 26. travnja.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Španjolskoj

.

PORTUGAL – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa rekao je u četvrtak da produžuje izvanredno stanje do 2. svibnja, nakon čega je moguće postupno ublažavanje mjera ukoliko broj zaraženih nastavi padati.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Portugalu

.

UJEDINJENA KRALJEVINA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab, koji mijenja premijera Borisa Johnson dok se ne oporavi, rekao 16. travnja kako je prerano za ukidanje restriktivnih mjera i najavio njihovo produženje za još najmanje tri tjedna. Na odluku vlade o ublažavanju mjera utjecati će nekoliko čimbenika, rekao je. To su vladina procjena o spremnosti Nacionalne zdravstvene službe (NHS) na potencijalno novo širenje, zatim dokazi o konzistentnom padu broja preminulih i novozaraženih, te sigurnost da ukidanje restrikcija neće izazvati novo nekontrolirano širenje epidemije.

Broj smrtnih slučajeva u UK od koronavirusa

Vizualizacija podataka o koronavirusu u UK

.

IIRSKA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Irska je 10. travnja odlučila do 5. svibnja produljiti mjeru ograničenja kretanja stanovnika u sklopu borbe protiv covida-19. Irska je zatvorila škole 12. ožujka, a od 27. ožujka stanovništvu je naređeno da ne napušta domove. Premijer Leo Varadkar je kazao da će pratiti kako se ublažavanje mjera reflektira na Dansku, Austriju i Češku.

Vizualizacija podataka o koronavirusu u Irskoj

.

HRVATSKA – detaljna odluka o popuštanju mjera i dokumenti

Premijer Andrej Plenković je 23. travnja predstavio tri faze popuštanja mjera zaštite tijekom epidemije koronavirusa.

Prva faza počinje 27. travnja prema kojoj će moći početi raditi sve trgovine, osim onih unutar trgovačkih centara te sve uslužne djelatnosti, osim onih koje podrazumijevaju bliski kontakt s klijentima. Ponovno se uvode gradske i prigradske prijevozničke linije te linije s otocima koji nisu povezani trajektima. Otvaraju se kulturne ustanove, vrhunski sportaši počinju trenirati, za prioritetne polaznike mogu se provoditi državni stručni ispiti.

Druga faza počinje 4. svibnja i obuhvaćat će rad javnog i privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu te sve uslužne djelatnosti, u kojima se ostvaruju bliski kontakt s klijentima. Naravno, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera, kako bi se zaštitili radnici i klijenti.

Treća faza nastupa 11. svibnja i donosi najveće popuštanje. Omogućuje okupljanje do 10 ljudi, rad trgovačkih centara, rad predškolskih ustanova, nastavu od prvog do četvrtog razreda, rad s djecom s teškoćama. Omogućit će se rad u malim grupama u visokom obrazovanju, ponovno se uvode međužupanijski i domaći zračni prijevoz. Ugostiteljski objekti moći će, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera, poslovati na vanjskim prostorima i terasama, dok će oni u smještajnim kapacitetima biti otvoreni samo za korisnike smještaja. Omogućit će se rad nacionalnim parkovima i parkovima prirode, te proširiti uvjeti za izdavanje e-propusnica. Ovakvo popuštanje mjera dogodit će se ako epidemiološki brojevi nastave ići silaznom putanjom. U suprotnom se, kaže premijer, sve restrikcije mogu vrlo brzo vratiti.

Također, 24. travnja izdana je nova verzija upute za ugostiteljske objekte kojom se dopušta obavljanje rada za: pivnice, buffete, krčme i konobe uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera i strogih mjera. 

Nekoliko dobrih vizualizacija pandemije u Hrvatskoj –  Vizualizacija pandemije koronavirusa u Hrvatskoj Mireo i Vizualizacija pandemije koronavirusa u Hrvatskoj Velebit.ai