Foto: PRglas

Umjesto da se bavimo pogledom na PR (ne)uspjehe, donosimo Vam izazove s kojima se struka mora suočiti u preostalim danima nove godine. PR daily u nedavno objavljenom članku donosi  predviđanja za PR struku u 2015. godini.

Ne potcjenjujte ‘male igrače’.

Godinu na početku vidimo kao godinu procvata za neovisne odnose s javnošću. Uloga društvenih mreža još će jačati. Već smo i u protekloj godini svjedočili novim pristupima PR-u. Što to zapravo znači? Ukratko, tradicionalni PR već je neko vrijeme samo jedan od poslova stručnjaka zaduženih za odnose s javnošću. PR će postati još važniji u digitalnom svijetu te će biti potrebno razviti nove alate za mjerenje i analizu.

Klijenti će i dalje biti nezadovoljni i javno komentirati nezadovoljstvo.

Zanimljivu raspravu na LinkedIn-u započeo je Jon-Michael Basile. Komentari su pokazali da je velik broj potrošača zbunjen pa čak i frustriran ‘velikim igračima’ u industriji. Zašto je to važno za PR? Zbog činjenice da se negativni komentari brže dijele od pozitivnih. Lijepo je kada netko pohvali naš prizvod, međutim jedan negativan komentar koji dobije podršku od drugih korisnika čini zamjetnu štetu za imidž. Kako se to ne bi dešavalo, važno je pravilno artikulirati poruke, ali nikako se ne smije obećavati više no što je moguće ispuniti.

Bit će neophodno uskladiti alate za praćenje medija i mjerenje utjecaja.

Već smo govorili o neophodnosti prilagođavanja tradicionalnih medija društvenim mrežama, ali i drugim platformama za distribuciju vijesti. Neke od platformi utjecaj mjere prema broju korisnika koji ih slijede, međutim to nije u potpunosti relevantan način mjerenja. Alati kao što su Trackur i LittleBird mogu izmjeriti stvaran utjecaj na društvenim mrežama. Bez ovakvih alata, proces promocije i djelovanja na društvenim mrežama i medijima je poprilično obezglavljen, stoga je potrebno raditi na razvoju ovakvih ili sličnih aplikacija putem kojih ćemo dobiti povratnu informaciju prave vrijednosti.

Rast će važnost analitike u svijetu društvenih mreža.

Kao i u vrijeme tradicionalog PR-a i u novim okolnostima razvoja interneta i društvenih mreža, važno je na pravilan način oblikovati poruku i pronaći najučinkovitiji kanal distribucije. Također, nakon obavljenog prvog koraka, neophodno je pratiti učinkovitost aktivnosti koje smo poduzeli. I na kraju, naravno, potrebno je dobiti povratne informacije, odnosno saznati jesu li naše poruke imale utjecaja i kakav je taj utjecaj bio. Problem je što mali broj tvrtki djeluje na taj način. Stoga valja shvatiti da ne možemo doći (uspješno) do trećeg koraka, ukoliko nismo napravili prvi. Ukratko rečeno – u PR se mora ulagati i u 2015. godini!

Mala greška ‘velikih igrača’ je velika greška.

Ukoliko pratite podatke dobivene automatiziranim procesom može doći do pogreške. Zašto? Grafovi vam mogu prikazati brojčane podatke, ali i ne interpretaciju tih brojki. Može se desiti da tablice i grafovi pokazuju pad popularnosti vašeg brenda, međutim to ne mora biti stvarno stanje – figurativno govoreći, možda je u pitanju negativan lik iz neke knjige koji dijeli ime s vašim proizvodom. Stoga je uvijek neophodno ljudsko tumačenje i praćenje razvoja situacije iz dana u dan.

Radno mjesto s najviše potencijala bit će…

Radno mjesto s najviše potencijala za razvoj u ovoj godini bit će istraživač javnog mnijenja i tržišta. Raste potražnja za analitičarima i ljudima koji znaju pravilno interpretirati podatke. PR agencije u svijetu moraju dokazati svoju vrijednost, a to mogu jedino uz pomoć mjerenja i konkretnih podataka.

Bit će potrebni novi alati, umjesto već zastarjelog PowerPoint-a.

Platforme poput Tableau, SAS i Clik mogu zamjeniti ulogu PowerPoint-a. Kada želimo prikazati podatke u PowerPoint-u lako može doći do pogreške prilikom izrade tablica i grafova. Uz pomoć ovakvih aplikacija, i sama struka postaje preciznija, brža i sofisticiranija.

Važnost mjerenja povrata ulaganja postat će neophodna.

ROI ili mjerenje povrata ulaganja je izuzetno važno jer u tom slučaju možemo procijeniti da li je novac koji koji trošimo na AdWords oglašavanje dobro iskorišten, odnosno ostvaruje li dobit – od povećanja prodaje, generiranja novih klijenata do poticanja drugih aktivnosti korisnika. Manjim organizacijama je lakše pratiti postignute rezultate jer su podatci prohodniji od odjela do odjela.

Poslovne škole i škole za odnose s javnošću će morati ujediniti snage.

PR-ovci moraju znati kako funkcioniraju ekonomija i gospodarstvo, a s druge strane gospodarstvenici ne mogu bez ‘usluga’ koje pruža PR, bilo da je u pitanju isključivo krizna ili pak strateški vođena komunikacija.

Kada govorimo o odnosima s javnošću, prostora za unaprijeđenje i razvoj struke uvijek ima. Godina u koju smo već zakoračili sa sobom nosi nove poslovne, ali i osobne izazove – spremno ih dočekajmo!