Žene poduzetnice sve brojnije u domaćoj ekonomiji

Iz neizvjesnosti i često uzaludne potrage za novim poslodavcem nezaposlene su žene odlučile postati samozaposlene poduzetnice. Logičan korak nam je pokretanje virtualnog poduzetničkog centra www.poduzetnica.hr te Kongresa samozaposlenih žena koji se održava 08.03. 2016. – jedna je od poruka organizatora s konferencije za novinare.

 – 2010. godine na jednu je ženu u hrvatskom poduzetništvu dolazilo 2,6 muškaraca, a danas je ta brojka smanjena na 1,9 što dovoljno govori o porastu ženskog samozapošljavanja po principu sama svoja šefica. Žene su u hrvatskom društvu većina – po brojnosti, po obrazovanosti, po nezaposlenosti. U manjini su kada je riječ o zastupljenosti na izbornim listama političkih stranaka, pa čak i kada se plaća kazna od 50 tisuća kuna, ali i u društvenoj pozornosti, upravljačkim tijelima privatnih i državnih kompanija, po visini plaća itd. Naša će platforma www.poduzetnica.hr biti platforma za informacije, pomoć i zajednički uspjeh. Uz to, pravi će alat za uspjeh biti i prvi Kongres samozaposlenih žena – zaključila je idejna začetnica projekata Sanela Dropulić.

Posljednjih godina visoka zastupljenost žena u nezaposlenoj populaciji donijela je jedan vrlo ohrabrujući trend – porast samozaposlenih poduzetnica. Prepoznala je to i Privredna banka Zagreb, u čije se ime poduzetnicama obratio na konferenciji za novinare Zoran Kureljušić, izvršni direktor sektora za marketing malih poduzetnika Privredne banke Zagreb.

Otprilike 24% naših klijentica u malom ili srednjem poduzetništvu čine žene vlasnice ili direktorice, i to nas inspirira da nastavimo napredak u tom pogledu. Žene traže sve više proizvoda, proaktivne su i pokušavaju doprijeti do povoljnijih sredstava – kazao je Zoran Kureljušić.

Za pohvalu je što je PBZ prepoznala snagu i potrebe žena. Uvidjeli su kako se žene odlučuju na korak u poduzetništvu, ali se i dalje ostaje prisutan osnovni problem: kome ostaviti dijete te tko će podržavati tu ženu, čak i ako ima financije. Upravo će iz tog razloga u PBZ-u biti stvoreni proizvodi prilagođeni ženskim potrebama na tržištu.

Za hrvatske samozaposlene poduzetnice kažu da 80% svojih aktivnosti provode u uslužnome sektoru, a danas je to dokazala i Janja Pavetić, vlasnica i osnivačica tvrtke Magis Tim.

Moj partner i ja smo krenuli u otvaranje svojeg vlastitog posla, iako sam ja tada imala tek 24 godine, i naravno da me bilo strah. Tvrtke koje su nam nudile poslove nisu nam se činile perspektivne pa smo otvorili svoju marketinšku agenciju,  a kasnije i proizvodnju. Uporan rad, edukacija i stalno praćenje tržišta dovelo je do toga da danas uspješno poslujemo. Drago mi je dokazati da žene mogu uspjeti kada to i žele jer biti poduzetnica znači raditi 0-24. Veselimo se sudjelovanju na ovom Kongresu jer želimo ispričati ženama kako  je to krenuti od nule i uspjeti. Nadam se da ću nekome pomoći svojim primjerom  zaključila je.

Sponzor virtualnog Ženskog poduzetničkog centra i Kongresa je najstarija stomatološka ordinacija u Hrvatskoj – dr. Balenović, u čije je ime nazočila dr. dent. med. Kristina Horvat, a zaljučak je bio da je pozitivna stvar što se žene sve više odlučuju na ovaj poziv, iako je stomatologija većinom muška struka. Istaknula je kako je upravo radno okruženje koje potiče edukaciju i želja za napretkom ključ uspjeha u njihovoj ordinaciji.

Gospođa Tamara Didak, ravnateljica Plavog ureda – Poduzetnički centar Zagreb pojasnila je poduzetnicama kako ovdje mogu dobiti individualno savjetovanje, edukaciju, druženje i povezivanje s kolegama iz sličnih skupina uz razmjenu mišljenja i dobre prakse.

Kad smo pokretali Plavi ured, mene je oduševila jedna osobina poduzetnica, a to su emocije. Iako često kažu kako to nije dobro, žene to znaju okrenuti u svoju korist. Žene se možda teže odlučuju na pokretanje posla, ali jednom kad to naprave, upornije su i otpornije na neke tržišne situacije. Obiteljska i financijska podrška, kao i podrška svih nas, jako je bitna – zaključila je.

U hrvatskoj je metropoli danas registrirana trećina svih poduzetničkih aktivnosti u Lijepoj našoj, a čak 40% svih zaposlenih osoba u glavnom gradu radi upravo u sektoru malog i srednjeg poduzetništva te ostvaruju  više od polovice ukupnih prihoda u Republici Hrvatskoj.

Ivan Trcak, vlasnik i direktor tvrtke Orbitus Mreža d.o.o., sudionicima je na konferenciji za novinare govorio o poslovanju u kriznim situacijama. Svi se susrećemo s problemima u poslovanju, a njegova tvrtka nudi podršku u nekoliko segmenata, među ostalim i uvid u registar s preko 150 tisuća kontakata, te najvrjedniji proizvod, kako ga je nazvao, registar potraživanja i obveza. Informacije i mogućnost dobivanja informacija je važan segment, a to je ono što se poduzetnicama u Orbitus Mreži nudi.

Samozaposlene poduzetnice u Hrvatskoj ostvaruju zavidan udio u BDP-u, no malo se institucija i stručnih radova bavi njihovim potrebama, problemima, izazovima i perspektivama, najviše zbog činjenice da su samozaposlene poduzetnice novi ekonomski fenomen u našem društvu te su poprilično nepoznata kategorija za istraživanje, promicanje i potporu.

Na mijenjanju takvog stanja aktivno djeluje prvi virtualni Ženski poduzetnički centar www.poduzetnica.hr pri čemu naši projekti i kongresi ciljaju promijeniti situaciju prema boljem što svaka samozaposlena poduzetnica u Hrvatskoj zaslužuje.

U tom pravcu, osim otvaranja www.poduzetnica.hr virtualnog Ženskog poduzetničkog centra, organizirat ćemo prvi Kongres samozaposlenih žena poduzetnica s ciljem osiguravanja razmjene iskustava, stvaranja poslovnih kontakata, povezivanja i unaprjeđivanja poslovne mreže poduzetnica kako bi im pristup i opstanak na tržištu bio što kvalitetniji, a put do uspjeha što sigurniji.

Virtualni Ženski poduzetnički centar www.poduzetnica.hr dat će sve od sebe da se ta zanemarenost promijeni, a samozaposlene poduzetnice dobiju pozornost i poziciju kakvu zaslužuju u hrvatskom društvu.