Promocija knjige „Edward L. Bernays i rođenje odnosa s javnošću“ održat će se u utorak, 18. prosinca, s početkom u 17 sati, na adresi Ratkajev prolaz broj 8, u jedinoj visokoobrazovnoj instituciji na svijetu koja nosi ime upravo po ovom velikanu odnosa s javnošću.

Biografiju o Edwardu Louisu Bernaysu prvi put je objavio američki novinar Larry Tye 1998. pod naslovom „The Father of Spin: Edward L. Bernays and the Birth of Public Relations“. Dvadeset godina od prvog izdanja, Bernaysova biografija je doživjela svoje hrvatsko izdanje naslova u nakladi Edward Bernays University Collegea, koje nosi ime upravo po ovom velikanu odnosa s javnošću.

Knjiga „Edward Bernays i rođenje odnosa s javnošću“ podijeljena je u 11 poglavlja u kojima se opisuju život Edwarda Bernaysa i njegova karijera. Glavni urednik hrvatskog izdanja biografije je dekan Bernaysa doc. dr. sc. Damir Jugo, a recenzenti su ugledni znanstvenici i komunikacijski stručnjaci prof. dr. sc. Zoran Tomić te prof. dr. sc. Božo Skoko. U predgovoru knjige doc. dr. sc. Jugo o Bernaysu piše: „Bio je osoba ispred svog vremena i prvi koji je u svojim knjigama, radovima i projektima promovirao odnose s javnošću kao prepoznatljivu struku, ali i znanost. Iako je živio u vremenu kada je većinu današnjih komunikacijskih kanala bilo teško i zamisliti, njegove inovativne ideje i sveobuhvatan pristup koje je tada razvio i danas nadahnjuju stručnjake za odnose s javnošću, koji ih često koriste u svome nadu.“ Uz dekana Bernaysa, na život i djelo svoga oca u predgovoru se osvrnula i Anne Bernays, profesorica na Harvardu: „Većinu svoga radnoga vijeka moj se otac zalagao da odnosi s javnošću budu zanimanje utemeljeno na profesionalizmu, stručnosti i certificiranosti ljudi koji se njima bave. Smatrao je profesiju odnosa s javnošću jednakom odvjetništvu te naglašavao kako se njome ne bi smio baviti i od nje živjeti nitko tko nije završio studij koji bi mu za to dao znanje, ali i legitimitet.“

Edward Bernays je postavio temelje odnosa s javnošću kao profesije i time utjecao na američko društvo, a posljedično i na daljnji razvoj moderne struke. Zahvaljujući tome što je Bernays američkoj Kongresnoj knjižnici ostavio više od 800 kutija osobnih i poslovnih dokumenata, njegova biografija obiluje detaljno opisanim slučajevima na kojima je Bernays radio, kao i taktikama i strategijama koje je koristio u svojoj karijeri dugoj 80 godina.


Svoj primjerak Bernaysove biografije možete kupiti već na promociji knjige po promotivnoj cijeni od 100 kn. Knjigu po istoj promotivnoj cijeni bit će moguće kupiti tijekom prosinca 2018. i siječnja 2019. u Studentskoj referadi Bernaysa.