Photo:Marko Prpic-Vecernji list/Pixsell

Pojam odnosa s javnošću u povijesti uglavnom bio usmjeren na stjecanje pozornosti putem tradicionalnih masovnih medija kao što su televizija, radio i tisak. Posljednjih godina, međutim, najučinkovitiji kanal za masovnu izloženost je premješten u online sferu. U umreženom svijetu sve je jedan veliki javni prostor. Uloga online PR-a je povećati pozitivan publicitet, smanjiti negativan publicitet, stvoriti glasine i predstaviti organizaciju na način da privuče interes novinara, blogera i običnih korisnika interneta.

Osim toga, on je i učinkovit „low-cost“ online marketinški alat koji pomaže u izgradnji bilo kojeg profila tvrtke, pojednostavljuje kreiranje prodajnih upita, osigurava lakši put u stvaranju odnosa s kupcima, dopuštajući da tvrtka izravno surađuje s pojedincima zainteresiranim za njihov brend ili proizvod.

Sadržaj online PR-a ima duži životni vijek

Dok je spominjanje klijenta ili tvrtke u jučerašnjim novinama vjerojatno sada već u kanti za recikliranje, njihovo spominje u online medijima nastavlja živjeti u prošlosti pod datumom kada je objavljeno njegovo ime. Članak se arhivira na licu mjesta, čineći ga zauvijek dostupnim onima koji su ga pročitali ili koji su možda čuli za njega. Također, web stranice obično dijele linkove članaka putem kanala svojih društvenih medija, te time dosežu širu publiku i omogućavaju dijeljenje i širenje članka među čitateljima.

Za razliku od časopisa koji se objavljuju mjesečno ili novina koje izlaze dnevno ili tjedno, „online poslovnice“ stalno generiraju i ažuriraju sadržaj. Ova nužnost za kontinuiranim kreiranjem sadržaja olakšava posao odnosa s javnošću na razne načine, pogotovo u situacijama kada dolazi do kriznih situacija kada je važno što prije doći do novinara i ostalih javnosti.

Alati online PR-a

Brzina kojom podaci danas putuju online dovela je do evolucije tradicionalne objave vijesti. Danas je došlo do masovne pojave objavljivanja vijesti putem društvenih medija. To uzima u obzir da se online vijest pojavi u obliku koji je relevantan za različite publike – od kupaca, blogera, novinara, nakladnika do opće javnosti. Takve objave vijesti obično pružaju sve potrebne informacije koje novinari mogu samo kopirati i zalijepiti bez potrebe da ga uređuju. One često uključuju i linkove za dublje proučavanje priče, slike ili videozapise.

Glavni elementi dobre objave vijesti putem društvenih medija su:

1. naslov – ključan, treba uključiti relevantne riječi za sadržaj teksta

2. pregled – mora primamiti čitatelja da pročita cijeli tekst

3. tijelo – važno je pronaći ravnotežu između pružanja previše ili premalo informacija, nužno istaknuti ključne riječi kroz tekst

4. činjenice, statistike i mišljenja – uvijek se treba pohvaliti s relevantnim navodima iz tvrtke, od glasnogovornika ili stručnjaka

5. unutarnji i vanjski linkovi – poveznice s linkovima na web stranice koje sadrže više podataka (multimedijske izvore npr. YouTube ili slikovne biblioteke npr. Flickr)

6. kontakt – uvijek ostaviti svoje ime, ime organizacije i druge važne pojedinosti

Članci u tiskanim publikacijama ograničeni su vrstama sredstava koja se mogu ugrađivati u tekst. Na primjer, oni uz tekst mogu uključivati ​​fotografiju (iako uključivanje fotografije obično ovisi o prostoru), dok uz online značajke imamo mogućnost dijeliti i ostale stvari koje stvaramo, kao što su prezentacije ili video zapise, što našeg klijenta ili proizvod ili uslugu čini mnogo privlačnijom potencijalnim potrošačima.

Kako se mediji iz dana u dan razvijaju i transformiraju, posao svakog PR profesionalca je i pratiti promjene te obrazovati se na toj razini – to je ono što online PR čini uzbudljivim područjem rada. Neosporivo je da će tradicionalni PR uvijek ostati na snazi, ali svatko tko zanemaruje ili podcjenjuje vrijednost novog medijskog prostora čini to na vlastiti trošak.