Nikada nisam pročitala u novinama da je neki bivši maneken koji brine o zdravlju i zdravo se hrani potpisan kao npr. liječnik ili pak, nutricionist. Logično, jer čovjek naprosto nije diplomirao na medicinskom fakultetu ili pak, završio nutricionizam. Iako mu je posao vezan uz zdravlje, podizanje svijesti o zdravim navikama pa vodi fitness studio i javno podučava o važnosti zdrave prehrane, tjelovježbe, organizira javne tribine, edukacije i razna događanja o tim temama, jednom riječju živi zdravo i za zdravlje, nikada ga nitko neće pogrešno titulirati.

No, zašto nije tako i s osobama koje često podupiru neka događanja, odnosno organiziraju „evente“, promocije i nikada nisu napisale primjerice strategiju za neku kompaniju, a kamoli radile kriznu komunikaciju, a potpisuju se kao PR stručnjaci?

Često doznajemo u medijima kako imamo mnogo novih kolega koji se predstavljaju kao PR stručnjaci ili PR menadžeri. Nerijetko su te osobe bivše manekenke, pjevačice itd. uglavnom bez fakultetskog obrazovanja ili poslovne gradacije koja bi ih dovela do stručnjaka za odnose s javnošću.

Čudim se kada vidim da je određena osoba PR kafića ili kluba! Gdje je tu problem? Čini se da je PR danas u modi pa se svatko može potpisivati kao PR stručnjak, menadžer ili jednostavno PR.

Tako imamo s jedne strane vrsne stručnjake koji taj posao rade godinama, studiozno, po svim uzusima struke, a iskustvo su stjecali na mnogim konkretnim primjerima i s druge strane osobe koje se predstavljaju kao PR-ovci, a da zapravo nikada nisu spoznale što je posao PR-a.

Promocije, otvorenja, pojavljivanje pred TV kamerama uz potpis ja sam PR? Ne, nisi, nego si promotor! To je zapravo upravljanje nekim događajem i ako ćemo baš detaljizirati jedan od poslova koje rade odjeli ili službe za odnose s javnošću u kompanijama ili pak, PR stručnjaci u agencijama, ali kako sam rekla samo dio koji spada u poslove PR-a, ali daleko od odnosa s javnošću u punom smislu. Promocija kluba ili pak, meni primjerice, omiljene čokolade nije PR, a osoba koje to organizira ili predstavlja dotični klub nije PR stručnjak, već u konkretnom slučaju promotor. Sjećate li se Severinine uloge na daskama koje život znače? Da, bilo je glumaca kojima je to smetalo jer otkuda naturščik u nacionalnom kazalištu, bez završene akademije. No, Severina se nikada nije potpisivala kao glumica. Naprosto, ona je pametna žena i nikada joj tako nešto ne bi palo na pamet, a odigrala je glavne i ozbiljne uloge u nacionalnoj kazališnoj kući. Ali, to je Severina i ona jako dobro zna postaviti stvari na svoje pravo mjesto.

Možda i samoproglašeni PR stručnjaci od nje nešto nauče.

Vezani članci:
Molim vas jedan komad PR-a

Dijana Jendrašinkin

jendrasinkin