Neslužbeno doznajemo da će sporna  uredba koju je donijela Milanovićeva vlada biti ukinuta za dva do tri mjeseca

Odredba o zabrani angažiranja agencija za odnose s javnošću u javnom sektoru nakon četiri godine trebala bi se ukinuti, iz izvora bliskih Vladi neslužbeno doznaje Lider. Premda službeni odgovor nismo dobili, nova vlada intenzivno radi na novim smjernicama javne politike profesionalnih usluga kojom će se sporna odredba koju je donio bivši premijer Zoran Milanović ukinuti za dva do tri mjeseca. Vijest o mogućem ukidanju odredbe pozdravljaju i domaće PR agencije koje su tom odlukom bile, kažu, diskriminirane i dovedene u nepovoljan tržišni položaj.

Predsjednica Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ) Aleksandra Kolarić za Lider je rekla da sporna odredba nije bila samo duboko diskriminirajuća prema cijeloj struci nego i protuustavna jer je bila onemogućena i žalba na nju. „Sporna je odluka također u suprotnosti s pravnom stečevinom Europske unije o slobodnom protoku robe, usluga i kapitala, a osim toga kršila je Zakon o trgovačkim društvima te je njome nanesena golema materijalna šteta svim tvrtkama koje se bave odnosima s javnošću i svim zaposlenima u njima, a kojima Ustav, kao i drugim građanima, jamči pravo na rad“, istaknula je Kolarić u ime HUOJ-a.

Kao bivša članica SDP-a Kolarić je napomenula da je pod krinkom ušteda sporna odluka zapravo bila motivirana političkom osvetom zbog njezine tadašnje kritične analize premijerove javne komunikacije. Tu je komunikaciju kritiziralo još nekoliko istaknutih PR-ovaca, zbog čega se Milanović osvetio zabranom rada cijeloj profesiji. „Međutim, najtežu posljedicu snosio je sam bivši premijer koji je zbog loše komunikacijske strategije i izgubio izbore iako je angažirao stranog komunikatora“, poruča je Kolarić.

S njom se slaže Krešimir Macan, vlasnik agencije Manjgura, koji upozorava da ovoj vladi usluge kvalitetnih PR agencija trebaju još više planira li doista provoditi zacrtane reforme.

Ankica Mamić, vlasnica agencije IM&C, tvrdi da je, dok je ta uredba bila na snazi, bivša vlada ipak angažirala i domaće i stane komunikacijske savjetnike, svjesna i sama da treba komunicirati s ciljanom javnošću, da joj treba stručnost koja se u tom području traži te da se to doista ne može zadovoljiti samo internim kapacitetima svojih institucija.  (K.Pu.)