Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osuđuje jučerašnje nasilje vodstva Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) nad novinarima internetskog portala Index.hr, i još jednom poziva HNS da prestane onemogućavati novinare u izvještavanju sa svojih konferencija i drugih događanja.

Sprječavati novinare da izvještavaju s događaja vezanih uz HNS i nogometnu reprezentaciju isto je što i onemogućiti javnost da bude izviještena i o svim drugim relevantnim zbivanjima u društvu, posebno onima koja su u njezinom interesu, što jamči i Ustav RH. A praćenje HNS-a, koji se dijelom financira i iz javnih izvora, bez obzira na to o kolikim je iznosima riječ, ne tiče se samo ljubitelja nogometa, već cijele javnosti.

U hotelu Hilton u Zagrebu, gdje je sjedište nogometne organizacije, troje novinara Index.hr-a zaustavljeno je uz pomoć zaštitara ispred prostorije u kojoj je kasnije HNS javno potpisao ugovor s jednom udrugom navijača. Glasnogovornik HNS-a objašnjavao je novinarima, koje je Savez stavio na listu nepoželjnih, da ne mogu ući, tvrdeći da nije riječ o javnom događaju.

Novinari Index.hr-a su cijeli incident snimili, pa je tako zabilježen i trenutak u kojem predsjednik HNS-a Davor Šuker u prolazu s leđa otima jednom od njih mobitel iz ruke i odnosi ga sa sobom. Mobitel je na upozorenje novinara da mu je oteta imovina uskoro vraćen, uz tvrdnju HNS-ova povjerenika za sigurnost da se nije ništa dogodilo.

HNS je prošli tjedan otvorenim pismom objavio da novinarima Index.hr-a zabranjuje dolazak na utakmice hrvatske reprezentacije, ulazak u prostorije Saveza i konferencije za novinare zbog, kako su objasnili, senzacionalističkog novinarstva te poziva na bojkot reprezentacije.

HND je odmah zatražio od HNS-a da hitno povuče odluku o zabrani rada novinarima Index.hr-a, o čemu je obavijestio Europsku federaciju novinara (EFJ) i neke druge novinske organizacije u svijetu, te OESS.

O nastavku ovoga potpuno neshvatljivog i neprimjerenog ponašanja vodstva krovne hrvatske nogometne udruge prema novinarima HND je ponovno obavijestio svoje europske partnere, koji su mu već najavili poduzimanje određenih koraka.

Saša Leković, predsjednik HND-a

Podijeli objavu
Prethodni članakMeđunarodni dan zaštite životinja – Vege pikinik na Bundeku
Sljedeći članakPR/Mediji clipping – pregled tjednih događanja 02.10.2015.
Hrvatsko novinarsko društvo utemeljeno je 18. prosinca 1910. godine, član je Međunarodne federacije novinara (IFJ) i broji preko tri tisuće članova. Ciljevi Hrvatskog novinarskog društva su: a) ostvarivanje profesionalnih interesa, etičnosti i slobode javnog izražavanja; b) promicanje Ustavom zajamčenih prava javnosti da bude izviještena o svim zbivanjima u društvu, te prava svake osobe na slobodu izražavanja, mišljenja i dostupnost svim javnim glasilima; c) čuvanje ugleda i dostojanstva profesije, d) zaštita novinara od samovolje izdavača i sprečavanje monopola; e) materijalna i socijalna zaštita novinara. Skupština je najviše tijelo upravljanja HND-om, koja bira predsjednika, Izvršni odbor, Nadzorni odbor, Vijeće časti i dio članova Upravnog odbora Fonda solidarnosti. Više možete pročitati na: www.hnd.hr//