Svakodnevno svjedočimo raspravama o tome kako se praksa odnosa s javnošću iz temelja promijenila jer se njen znatan dio preselio u online svijet. PR – ovci se bez iznimke slažu oko toga da online već dulje vrijeme nije budućnost već sadašnjost, da se uvukao u sve pore života pa o snalaženju u internetskim bespućima uvelike ovisi egzistencija svakog poslovnog subjekta pa i PR – a kao struke. Svaka evolucija pa tako i ova odnosi žrtve među onima koji se nisu u stanju na vrijeme prilagoditi promjenama pa svakodnevno svjedočimo lošim pokušajima i paničnom tapkanju u mraku od strane onih koji znaju da bi trebali, ali ne znaju kako.

Svima su puna usta Content marketinga no malo je onih koji do kraja znaju o čemu govore. Ovu situaciju, na veliku žalost struke, iz očitih razloga koriste oni koji ‘neznalicama’ prodaju velika obećanja o tome kako upravo ‘njihov tim mladih stručnjaka odraslih na Facebooku’ može do neprepoznatljivosti unaprijediti posao svakog klijenta uz nekoliko ‘znalačkih’ klikova u kombinaciji s još vještije sročenim sadržajem prilagođenim korisniku koji je manje više postao vladar online života i smrti.

U svojoj PR ovskoj praksi često se tako susrećemo s klijentima koji nam se žale na loše iskustvo prilikom angažiranja online agencije koja je svoj angažman primjerice svela na kupnju likeova iz neke daleko ili blisko istočne zemlje. Tako se nakon online euforije zvane ‘prikupljanje likeova’ stvorila potreba za uklanjanjem nastale štete, s tim da je, pritom šteta od ‘mrtvih lajkova’ znatno manja od štete nanesene vlastitoj struci.

Vrijeme je da se online komunikaciji, i to ne samo deklarativno, prizna status jednakovrijedne onoj klasičnoj – prema medijima, korporativnoj, internoj i svakoj drugoj. Jednako kao što odnose s medijima ne bi prepustili nekome bez znanja i iskustva samo zato što rado čita novine ili gleda TV, tako to ne bi trebali činiti ni s izuzetno zahtjevnim upravljanjem live komunikacijom na društvenim mrežama. Osim toga, ne nasjedajte na zamke dobrih prodavača! Vrijeme je da nerealna obećanja o ekspresnoj promjeni percepcije ili povećanju prodaje, i sve to za neobično malen mjesečni iznos, postanu stvar prošlosti. Kao i svaka strateška komunikacija tako i ona koja se odvija online, utrka je na duge staze. Kvalitetnu, zadovoljnu i angažiranu zajednicu moguće je prikupiti jedino sustavnim, temeljitim i ozbiljnim radom i tek tada dlikesolaze rezultati.

Savjesni PR – ovci svojim klijentima nikada ne obećavaju ono što ne mogu realizirati no to je stvar stručne etike koja čini se tek mora zaživjeti među vojskom novonastalih online komunikacijskih stručnjaka.


 


Vlatka Peters