24-godišnji Eugen Rochko pokrenuo je novu društvenu mrežu „Mastodon“, koja na prvi pogled jako nalikuje Twitteru. Korisnici sami kreiraju profile, slijede druge korisnike i objavljuju statuse koji se nazivaju tootovi.

Iako doista zvuči kao kopija Twittera, ipak postoje određene razlike. Naime, glavna razlika u odnosu na Twitter je to što Mastodon ima puno bolje uvjete privatnosti, a ekstremni desničari i neo-nacisti su izričito zabranjeni. Tootovi mogu sadržavati maksimalno 500 znakova za razliku od 140 na Twitteru, a svaka objava se može označiti kao javna ili privatna, dok na Twitteru morate birati između javnog i privatnog profila.

Također, korisnici mogu svoje poruke objaviti pod markicom „content warning“ i tako automatski sakriti dio poruke dok je drugi korisnik sam ne odluči otvoriti.

Nema vlasnika

U Mastodonu ne postoji hijerarhijska struktura, nema upravnog odbora ni vlasnika, kao što je slučaj na drugim društvenim mrežama. “Ne zanima me financiranje, monetizacija, reklame ili išta slično”, napisao je Rochko.

Trenutno na Mastodonu otvorene profile ima oko 42 tisuće korisnika, a među prvim većim brendovima koji su prepoznali ovu društvenu mrežu je američki trgovački lanac Wallmart. S obzirom na sve veću navalu novih korisnika, privremeno je obustavljena registracija zbog preopterećenja servera. Rochko je cijeli projekt uspio financirati uz pomoć crowdfunding kampanje, a početni cilj mu je bio skupiti 800 dolara mjesečno što je premašio u startu.

Hoće li nova društvena mreža postati konkurentna i koliko će opstati na tržištu tek ćemo vidjeti.

 Mastodon-656x365 (1)

Podijeli objavu
Prethodni članakUručena priznanja PRO.PR AWARDS dobitnicama iz Hrvatske
Sljedeći članakStudenti, prijavite svoje radove na 9. simpozij „Mediji na drukčiji način“
Luka Šipić
Luka Šipić je stručni prvostupnik odnosa s javnošću i vlasnik agencije Vrh komunikacije, a svoj put u komunikacijskoj industriji započeo je 2015. godine. Prvo kao novinar i dopisnik, a zatim je preko pozicije Community Managera za Booze&Blues i stručne prakse u agenciji Media Val stigao do pozicije Account Managera u PlayAD-u. Vodio je projekt i kampanju "PAN - U roku odmah", a aktivno je radio i na projektu "Coca - Cola Shake&Take". Nakon što je završio preddiplomski studij Odnosa s javnošću i studij medija na veleučilištu VERN', šest mjeseci je radio kao asistent u odnosima s javnostima u Komunikacijskom Boutiqueu Sonje Hodak i u agenciji Kursor komunikacije, a 2019. je otvorio svoju agenciju Vrh komunikacije. Održao je nekoliko gostujućih predavanja na Veleučilištu VERN' i na Ekonomskom fakultetu u Splitu, a održao je i edukaciju u Plavom Uredu. Luka je zaljubljenik u sport, posebno u nogomet, a rad na području sportskog PR-a ga posebno veseli. Stručnjak je za osobni brending i rebranding klijenata, a sa svojim timom razvija i kreira originalna komunikacijska rješenja, prilagođena svakom klijentu.