Europska komisija je u ponedjeljak najavila prvu europsku novinsku redakciju, koju sufinancira europskim sredstvima i u kojoj će sudjelovati 16 novinskih agencija, uključujući Hinu. Provedba bi trebala početi u siječnju, a redakcija bi s radom trebala krenuti sredinom sljedeće godine.

“Organiziramo europski informacijski prostor i povećavamo pristup građana kvalitetnim informacijama. Prva pan-europska novinska redakcija omogućit će novinarima da zajednički izvještavaju o Europskoj uniji i promiču duh suradnje u svojim zemljama”, izjavio je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

Projekt, koji će koordinirati njemačka novinska agencija DPA, okuplja 16 agencija: AFP (Francuska), ANSA (Italija), Agerpres (Rumunjska), APA (Austrija), ATA (Albanija), Belga (Belgija), BTA (Bugarska), EFE (Španjolska), FENA (Bosna i Hercegovina), MIA (Sjeverna Makedonija), STA (Slovenija), Tanjug (Srbija), TASR (Slovačka) i Hina.

“Hina je ponosna što je od samog početka, kao četvrta uz DPA, AFP i ANSU, uključena u realizaciju projekta koji će nam, osim još veće prepoznatljivosti, rada na boljoj, preciznijoj i točnijoj informiranosti europskih građana, omogućiti dodatno obrazovanje mladih kolega i učinkovitiju razmjenu informacija i tema među dopisnicima u Bruxellesu”, izjavila je Branka-Gabriela Vojvodić, ravnateljica Hine koja će biti i u upravnom odboru europske redakcije.

Dodala je da je Europa prepoznala potrebu da jasnije komunicira svoje ciljeve i da su upravo novinske agencije medij koji je to u stanju napraviti na najbolji mogući način.

Zajednički ‘newsroom’ je zamišljen kao središnja točka u kojoj će se okupljati dopisnici agencija koji prate rad europskih institucija.

“Zajedničkom prekograničnom suradnjom mediji su jači. Vidjeli smo nevjerojatne rezultate prekograničnih istraživanja, poput nedavnih Pandorinih dokumenata”, izjavila je potpredsjednica Komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova.

Projekt je izabran za sufinanciranje nakon otvorenog poziva za dostavljanje prijedloga u vrijednosti od 1,76 milijuna eura.

Europska sredstva će se koristiti za financiranje osposobljavanja novinara i za novu višejezičnu internetsku stranicu s odabranim tekstovima europskih agencija koje sudjeluju u projektu na temu Europske unije.