Photo:Dalibor Urukalović/Pixsell

Na radionicama i seminarima u Filaksu kontinuirano moram poticati ljude da nauče pohvaliti se, da nauče prezentirati sebe na najbolji mogući način i pronađu u sebi jednu vrlo jaku konkurentsku prednost koja ih ističe od ostalih na tržištu radne snage ili u poduzetničkim projektima. Neki ljudi su skromni, samozatajni i ne žele se isticati pa su im ovakvi poticaji više nego potrebni.

Nažalost, gledajući društvene mreže, neki pojedinci vrlo hrabro hvale sami sebe, daju sebi epitete, izmišljene funkcije i titule, ističu sebe kao uzor za nešto, usuđuju se čak uspoređivati s drugim osobama na način da izrazito komplimentiraju sebi… Onda se dogodi da drugi to podrže, stiže bezbroj pohvala, riječi ohrabrenja i slično… Javljaju se uvijek isti obožavatelji, ali i oni koji se nastoje uključiti u društvo te osobe… Uvijek isto društvo i isti ljudi…

Međutim, ne zaboravimo da je Facebook izlog i da u izlog uvijek stavimo sve najbolje što imamo i da to nije realna slika niti prikaz nečijeg života… Ovo je ključno za mlade ljude ili mlade poduzetnike koji tek kreću prema razvoju svoje karijere i gledaju neke poslovne ljude kao uzore. Takva samohvala drugih često u njima stvara osjećaj da nikad neće biti uspješni kao ti ljudi. Prepuni očekivanja, gledaju taj glamurozni svijet uspješnih, dok realnost može biti potpuno drugačija.

Ne dajte se obeshrabriti velikim riječima i samohvali pojedinih osoba, jer moramo svi znati da to uvijek rade oni kojima treba najviše ljubavi i tuđe pažnje. Nemojte se čuditi takvim izjavama, nemojte se ni ljutiti ako znate da je osoba pretjerala ili čak izmišlja, jer znajte da toj osobi podrška baš treba… To je ujedno i dobar put da razvijemo bolje razumijevanje prema različitim ljudima.

Podijeli objavu
Prethodni članakIvan Šarić objašnjava 86-godišnjoj gospođi što je PR
Sljedeći članakPromjene
Dr. sc. Elvira Mlivić Budeš je konzultantica za razvoj poslovnih vještina u Filaksu, voditeljica Katedre za ekonomiju i predavačica marketinških kolegija na Visokom učilištu Algebra. Diplomirala je i magistrirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a titulu doktorice znanosti stekla je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nakon pozicija u srednjem menadžmentu različitih organizacija, odlučuje se za poduzetničku avanturu i već 15 godina uspješno vodi dvije organizacije. Autorica je brojnih priručnika, kolumnistica u časopisima i na portalima. Vjeruje da svatko može postati ono za čim čezne. Nije joj cilj postati uzor ili primjer, već koristan putokaz na putu prema uspjehu.