Nakon velikog iskustva u izgradnji hidroelektrana KONČAR se okreće izgradnji elektrana od drugih obnovljivih izvora energije – sunca i vjetra.

Tvrtka je izgradila Sunčanu elektranu Vis, najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj koja je u pogon puštena prije dva mjeseca, a na sličnim projektima namjerava raditi i idućih godina.

„Pokušavamo napraviti iskorak. Ne želimo napraviti elektranu od kupljenih dijelova, nego nam je cilj razvijati dijelove sustava i stvarati dodanu vrijednost onome što će se u budućnosti raditi. U sljedećih desetak godina fokus će biti na vjetru i suncu. U tom ćemo segmentu tražiti svoj prostor, prije svega u razvoju koji će KONČARU osigurati da ima značajnu ulogu u projektiranju, izgradnji i puštanju u pogon solarnih elektrana. To ne znači samo izgradnju solarne elektrane, nego njezinu integraciju u elektroenergetski sustav te upravljanje proizvodnjom i potrošnjom električne energije. Govorimo o digitaliziranim sustavima i sustavima vođenja s daljine, rješenjima za digitalnu budućnost“, kazao je Gordan Kolak, predsjednik uprave KONČAR – Elektroindustrije, u emisiji Poduzetnički mindset N1 televizije.

Dodao je kako će sigurnost opskrbe električnom energijom biti izuzetno važna u razdoblju nakon koronakrize, odnosno u trenutku kada se gospodarstvo pokrene i život vrati u normalu. Zbog toga investicije u energetiku ne smiju biti zaustavljene.

KONČAR – Elektroindustrija trenutačno radi i na velikim projektima iz područja javnog prijevoza. Za Hrvatske željeznice Putnički prijevoz radi dvadeset i jedan elektromotorni vlak, a u grad Liepāju, na obali Baltičkog mora, isporučit će dvanaest niskopodnih tramvaja sličnih zagrebačkima.

Izniman je to uspjeh za KONČAR! Uz reference koje smo osigurali u Gradu Zagrebu, ugovorili smo nove projekte na europskom tržištu, koji inače čini tri četvrtine našeg ukupnog izvoza. Nadamo se da će u budućnosti biti još prilika da KONČAR pokaže kako su naši tramvaji visokotehnološki proizvod, konkurentan na europskom tržištu“, rekao je Kolak.

Tramvaji za Liepāju vrijedni su 18 milijuna eura. U razgovoru s voditeljem emisije Sašom Cvetojevićem Kolak je istaknuo kako je europsko tržište KONČARU ključno, no kako su za osvajanje tog i ostalih tržišta nužne reference s onog domaćeg. Zbog toga su KONČARU važni poslovi s HEP-om, HŽ-om i ZET-om s kojima ima dobru dugogodišnju suradnju.

KONČAR više od 60 posto prihoda ostvaruje od izvoza, a taj dio prihoda mu kontinuirano raste. Ove, mnogima poslovno izazovne, godine izvoz tvrtke rastao je za devetnaest posto.