Nastavljajući promoviranje struke i profesije odnosa s javnošću, HUOJ-eva podružnica Središnje Hrvatske je u suradnji s Bjelovarsko-bilogorskom županijom u Bjelovaru organizirala okrugli stol pod nazivom „Brendiranje  destinacija – ključ razvoja“. Cilj je bio upoznati se s nužnošću brendiranja destinacija  u današnjem globaliziranom svijetu te istaknuti ulogu komunikacijskih stručnjaka i profesije odnosa s javnošću koji uz pomoć marketinških i ostalih stručnjaka pripremaju, kreiraju, provode i upravljaju procesima brendiranja.

Sudionici okruglog stola bili su doc. dr. Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i član Suda časti HUOJ-a, dr. sc. Ivo Kunst s Instituta za turizam, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, varaždinski župan Predrag Štromar i Izidora Marković s Instituta za turizam. Na okruglom stolu prisustvovali su predstavnici turističkih zajednica, gradova i općina, gospodarske i obrtničke komore, civilnog društva te kolege i članovi Podružnice. U ime HUOJ-a sve je pozdravila predsjednica Vijeća podružnica Melita Pavlek, a razgovor je moderirala tajnica Podružnice Zvjezdana Galkowski.

Brendiranje je izgradnja konkurentnog identiteta, nalaženje komparativnih prednosti u odnosu na konkurenciju po kojoj neki grad, neka županija ili regija mogu biti prepoznatljivi. Kako je istaknuo profesor Skoko, u globalnom se svijetu gradovi doslovno, međusobno bore za turiste i strane investicije i oni koji uspiju nametnuti najpoželjniju sliku o sebi imaju veliku prednost. Kad je u pitanju Bjelovarsko-bilogorska županija, profesor Skoko je rekao da ta Županija ima dovoljno prednosti i dovoljno prepoznatljivosti, od sira, tradicije, obrta, pa do načina života. No, na razini Hrvatske to još nije dovoljno prepoznatljivo percipirana slika, zaključio je.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, prvi hrvatski ministar turizma koji je otvaranjem poticajnih mjera pokrenuo razvoj kontinentalnog turizma Hrvatske i za čijeg je mandata stvoren brend „Hrvatska autohtona kuhinja”, istaknuo je da se brendiranjem povećava konkurentnost i mogućnosti svakoga kraja. „Potrebno je kada govorimo o turizmu radi privlačenja što većeg broja turista, ali i radi privlačenja investitora, jer važno njima poručujemo da ovdje imaju podršku. Trebamo se brendirati kao kraj koji je prijateljski naklonjen investitorima.“ – zaključio je župan Bajs.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar predstavio je brend te Županije. Proces brendiranja Varaždinska je županija započela prije nekoliko godina. Napravljena su prva dva stupnja tog procesa, prošle je godine predstavljen brend, i pred njima, kako je naglasio župan Štromar, još puno posla. Rezultati dobiveni provedenim analizama dali su im smjernice u razvojnoj strategiji na kojima će dalje raditi. “Mi smo brendirani kroz povijest i naši marljivi ljudi su dokazali da se u Varaždinskoj županiji može dobro živjeti. Prikupljeno je toliko materijala za monografiju, da smo zaključili da možemo krenuti u brendiranje. Izdali smo dvije knjige, o povijesti i sadašnjosti, a sljedeća će govoriti o tome što želimo u budućnosti.“ – rekao je župan Štromar.

Dr. sc. Ivo Kunst s Instituta za turizam, voditelj tima koja je izradila Turistički masterplan Bjelovarsko-bilogorske županije, akcijske planove i autor je atrakcijsko – resursne osnove turističkog razvoja, kritički se osvrnuo na dosadašnju provedbu zacrtanog, iskazao očekivanje da će se pod vodstvom župana Damira Bajsa stvari drugačije odvijati i da se u puno većoj mjeri treba prijavljivati na natječaje europskih fondova.

Istraživanje mlade znanstvenice Izidore Marković s Instituta za turizam, o tradicijskim vrijednostima gradova Bjelovara i Čakovca, iznijeto na okruglom stolu, između ostalog pokazalo je da bjelovarčani još imaju puno posla na izgradnji identiteta, za razliku od čakovčana.

Podijeli objavu
Prethodni članakDiploma i komunikacijski studij nisu dovoljni da se postane PR profesionalac
Sljedeći članakIKEA- Tridesetogodišnji flert s Jugoistočnom Europom
HUOJ je strukovna udruga i okuplja djelatnike koji se bave poslovima vezanim za odnose s javnošću radi unapređenja struke kao i zaštite njihovih interesa kroz različite djelatnosti predviđene Statutom udruge. Udruga radi na obrazovanju i stručnom usavršavanju članova, organizira godišnje konferencije za odnose s javnošću, radionice i stručne rasprave i dodjeljuje godišnju strukovnu nagradu Grand PRix. HUOJ je 2007. pokrenuo stručnu biblioteku „PRint“ (PR international) u kojoj je dosad objavljeno 11 stručnih knjiga i priručnika - prijevoda eminentnih svjetskih i djela naših autora. Rad udruge organiziran je prema sekcijama (Sekcija za javni sektor i nevladine udruge, Sekcija za DOP, Sekcija za korporativne komunikacije, Studentska sekcija), radnim grupama (Radna grupa za digitalne komunikacije, Radna grupa za obrazovanje u OSJ HUOJ edu, Radna grupa za HUOJ certificiranje, Radna grupa za istraživanje stanja u struci) te lokalno po podružnicama HUOJ-a ( Dalmatinska podružnica, Dubrovačka podružnica, Primorsko-istarska podružnica, Podružnica središnje Hrvatske, Slavonska podružnica) Više možete pročitati na: huoj.hr.