Svatko može pisati, uz malo truda i vježbe.

Pisati, pisati, pisati! Tako je stalno ponavljao jedan moj profesor novinarstva u Dubrovniku i to nikada neću zaboraviti. Jer važno je početi pisati i stalno vježbati pisanje. Bilo da pišete za web stranicu, za osobni blog ili portal s velikom posjećenošću. Samo pišite!

S vremenom ćete vidjeti kako vam za karticu teksta treba puno manje sati i minuta nego što vam je bilo potrebno u početku. Kako bi vaši tekstovi bili što bolji, evo nekoliko savjeta:

Upoznajte svoju publiku – Ako pišete za portal koji prati teme o bankarstvu onda će i vaši tekstovi biti stručni te ćete koristiti stručne izraze koje će publika tog portala lako razumjeti. No, za sve kanale postoji isto pravilo, pisanje jednostavnim jezikom. Najlakše će vam biti ako imate na umu svoju baku. Pitate se zašto baš baku? Ako bi ona u svojim godinama bez muke shvatila o čemu pišete, onda ste na pravom putu!

Budite kratki i sažeti – Poznato je da je koncentracija web čitatelja puno kraća nego kod čitatelja dnevnog lista. Online korisnik nema vremena iščitavati plahte teksta i brzo odlazi na drugi izvor informacija ako ne pronalazi željeni sadržaj. Čitatelja zainteresirajte prvim rečenicama da ostane uz vas, a kroz daljnji tekst pružite mu konkretne informacije po koje je došao, bez previše okolišanja. Koristite međunaslove kako biste ih uveli u temu koja slijedi.

Pazite na pravopis i tipfelere – Ako želite da vas smatraju relevantnim izvorom morate održati razinu profesionalnosti. Tekst prije objave barem još dvaput pročitajte. A za pravopis su vam dostupni online Hrvatski pravopis, Hrvatski jezični portal i Coca-Colin Jezični priručnik.

Pružite poveznice na druge izvore – Dobro je imati potvrdu za ono što navodite u tekstu, ali je potrebno čitatelju pružiti i dodatne korisne informacije. Samo pazite da se poveznice otvaraju u drugom prozoru ili tabu (kartici), kako bi korisnik i dalje ostao na vašim stranicama te mogao pogledati i druge sadržaje koje ste mu pripremili.

Čitajte komentare – Komentari čitatelja su odličan izvor informacija ako želite napredovati. Osluškujte njihove prijedloge i pružite im sadržaj koji žele vidjeti na vašim stranicama.

Svi smo imali taj trenutak kada stojimo pred praznim papirom ili tipkovnicom i ne znamo otkud početi. Najbitniji korak je započeti s pisanjem.

Nakon toga sve samo krene… Sretno!Zlata Rodin 
kakonaweb