Svima nam je poznato proljetno čišćenje i jesensko spremanje zimnice budući da u tome uvijek sudjelujemo jer tako puno bolje dočekamo sljedeće godišnje doba.  Jedno i drugo zapravo znače proces u kojem se fokusiramo na sljedeći period i raspoređujemo višak stvari ili namirnica kako bismo u budućnosti bili bolje organizirani.

Znamo da je jako teško usporiti u svijetu odnosa s javnošću i zato je upravo ljeto idealno vrijeme da uzmemo predah i posložimo svoje kontakte. Dodajte si zadaće koje ćemo nabrojati u svoj Outlook kalendar i prionite na njih  kako biste si olakšali život.

Kako biste se uvjerili da je to stvarno moguće, fokusirajte se na nekoliko ključnih stvari. U jednom tjednu možete napraviti pet ključnih stvari koje će vam u budućnosti znatno olakšati posao.

  1. Posložite svoje kontakte – pobrinite se da su vaši kontakti ažurirani i uklonite duple kontakte koje imate u svom Outlooku.
  2. Obnovite svoje članarine – profesionalan razvoj je nužan i jako važan potencijal. Provjerite jesu li su vaše članarine u udruženjima i organizacijama još uvijek važeće, ako nisu, uplatite nove članarine.
  3. Provjerite medijsku listu – naravno da postoji netko tko bi to mogao učiniti umjesto vas, ali jako je bitno da odvojite nešto vremena i sami provjerite cijelu listu. Sigurno će vas iznenaditi da  neka medijska izdanja nisu na listi ili da su se novinari promijenili i da to još uvijek nije ažurirano u listi budući da je prošlo dosta vremena otkako ste imali vremena da zastanete i pogledate listu u cijelosti.
  4. Odvojite vrijeme za planiranje – većina profesionalaca u odnosima s javnošću razmišlja 30, 60 ili 90 dana unaprijed. To naravno označava profesionalnu katastrofu. Uzmite popodne ili dva kako biste sastavili godišnji PR plan s ciljevima, strategijama i taktikama upravo kako su vas i podučavali.
  5. Skinite prašinu s kriznog plana za koji znate da se negdje nalazi – ažurirajte i njega kako biste bili sigurni da je najnoviji i da može odgovoriti na potencijalne prijetnje vašoj organizaciji.

Znamo da smo svi zaposleni, ali ako usporimo i uzmemo vrijeme da se bolje organiziramo, možemo postati produktivniji i efikasniji na poslu. Nemojte davati asistentima ili pripravnicima da naprave sve umjesto vas. Bitno je da sami znate što ste napravili i gdje se točno što nalazi.

Shvatite da, ako to sada ne napravite, ljeto će biti gotovo dok niste ni trepnuli i nakon toga nećete imati vremena da se zaustavite i napravite sve što smo nabrojali.

IM&C agencija (Istraživanje proveo Ipsos Puls)