Foto: Flickr/Pete O'Shea

Sigurno vam se barem jednom potkrala greška prilikom pisanja objave za medije. Postoji veliki broj elemenata o kojima treba voditi računa pri sastavljanju objave, to nije ništa čudno, i najbolji se u tom poslu s vremena na vrijeme ”okliznu”. PR Daily nam donosi pet najčešćih pogrešaka PR stručnjaka:

Zaboravljanje NASLOVA

Kako bi tekst bio cjelovit, velika količina vremena i energije utroši se na uređivanje samog teksta, pazeći da se ne premaši broj korištenih riječi, da rečenice budu smislene i jasne, da sama uvodna rečenica bude dovoljno intrigantna kako bi potaknula čitatelje da pročitaju ostatak teksta. Pored svega toga, činjenica da nitko neće ni krenuti s čitanjem teksta ako sam naslov nije dovoljno intrigantan i zavodljiv, potpuno bude zanemarena. Idealan naslov treba biti precizan, jasan i zanimljiv. Ako je dosadan ili, štoviše, zbunjujući, nitko neće poželjeti pročitati sam tekst. Svijet odnosa s javnošću prepun je kvalitetnih objava uništenih nedovoljno dobrim naslovima.

Pogrešan način obraćanja čitateljima

Iako je prilikom pisanja objave za društvene medije ili tekstova za osobni blog dobro biti direktan te unijeti dio svoje osobnosti, jer se time stvara određena razina bliskosti s čitateljima, objava za medije ipak treba biti formalna i neosobna. Sloboda u pisanju je u određenim granicama dozvoljena, ali krajnji rezultat često bude veliki broj veoma sličnih objava koje ostaju neprimijećene. Teško je pronaći granicu, stoga se granice često prekoračuju, ali u pogrešnome smjeru.

Nedovoljno uređen tekst

Koliko god truda je uloženo u provjeravanje i uređivanje teksta, kako bi objava bila što kvalitetnija, naposljetku se često zna desiti kako tekst ipak nije dovoljno uređen i u potpunosti završen. Takva situacija može prouzročiti propuštanje savršene prilike da napisana objava dospije u željeni časopis ili novine. Nikada nije na odmet dodatno provjeriti tekst za objavu, također, dobro je za provjeru zamoliti i dodatni par očiju koji će možda primijetiti nešto što je tijekom pisanja previđeno.

Nedovoljan fokus

Na početku je potrebno definirati koji je glavni fokus objave koju je potrebno napisati, što je to na što treba usmjeriti čitatelje, odnosno primatelje poruke? Je li to objava o pojavljivanju novog proizvoda na tržištu ili je to možda objava o nekom novootvorenom uredu u centru grada? Kvalitetna bi objava trebala imati svoj fokus na samo jednoj stvari. To bi značilo, vezano uz prethodno spomenute primjere, fokus na novom proizvodu ili na novootvorenom uredu. Ako se previše informacija i novosti gura u samo jednu objavu, krajnji rezultat može donijeti samo zbunjene i nedovoljno informirane čitatelje.

Slanje objava pogrešnim medijima

Daleko od toga da bi situacija bila idealna kada bi našu objavu pročitali korisnici diljem cijeloga svijeta. Tada bi imali bezbroj novih obožavatelja, sljedbenika i kupaca, ali pokušaj slanja objave svim raspoloživim medijima, bez prethodnog racionalnog selektiranja, je zaista loša ideja. Kao primjer može poslužiti objava vezana uz proizvodnju novih kvalitetnih kosilica za travnjake koju smo, osim medijima orijentiranim na kuću i vrtlarenje, poslali, za svaki slučaj, i u zabavne medije. Zabavni mediji će takvu vrstu objave, realno gledajući, odbiti, a također bi mogli zapamtiti vaše ime te ga ubuduće povezivati s tekstovima nevažnim za njihovo područje djelatnosti. Ne bi bilo poželjno da se dogodi odbijanje prikladnih objava zbog negativnih asocijacija zbog kojih će objava biti odbijena prije nego što je pročitana.

 

Podijeli objavu
Prethodni članakPR/Mediji clipping – pregled tjednih događanja 23.01.2015.
Sljedeći članakOdlična prilika za stažiranje u uredu zastupnika Picule!
Martina je 2013. godine završila studij menadžmenta i marketinga na Ekonomskom fakultetu u Rijeci, izradom diplomskog rada na temu ''Marketinške komunikacije putem društvenih mreža''. Trenutno je u procesu upisa poslijediplomskog, specijalističkog studija Odnosa s javnošću na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Ljubav prema medijima i komunikacijama je pokazivala već od malih nogu, a i danas ju njeguje i razvija kroz honorarne poslove organizatorice i voditeljice raznih javnih događanja i svečanih manifestacija na lokalnoj razini. Posebice se zanima za marketing i PR u području sporta, mode i kulture te u tom vidu teži izgraditi svoju profesionalnu karijeru. U slobodno vrijeme se bavi sportom, uživa prateći razna sportska događanja te istražuje nove modne i društvene trendove. Martina ima veliku želju putovati i time proširiti i obogatiti svoje svjetonazore i životna iskustva.