Piše Ivana Maksimov

.
Moć društvenih mreža je neosporiva. Danas je skoro nemoguće naći osobu koja nema otvoren profil na barem jednoj društvenoj mreži. Čak 90% populacije između 18 i 29 godine aktivno je na društvenim mrežama a od 65+ populacije njih 35%.

No društvene mreže odavno više nisu samo zabava u slobodno vrijeme. Takozvani Milenijalci, koji se danas često spominju kao primjer novog načina i stila života, društvene mreže ne koriste samo u privatne svrhe i radi zabave nego i za poslovnu komunikaciju i ostvarivanje poslovnih suradnji.
Moć ovih platformi prepoznale su i kompanije i brendovi koji su svoju popularnost i samim time porast prodaje i prometa počeli pojačavati putem kampanji na društvenim mrežama.
Kampanje na društvenim mrežama imaju višestruku snagu: utječu na vidljivost i popularnost brenda te potiču korisnike na različite aktivnosti. Kreativnost je ključ uspjeha svake kampanje. Što je kampanja kreativnija to će biti primjećenija i uspješnija.
Ako planirate lansirati važnu kampanju na društvenim mrežama i potrebno vam je malo inspiracije pročitajte pet najboljih primjera od ove godine koje je objavio Digital Marketing Insitute i možda dobijete ideju ili nadahnuće.

Mr Clean – Super Bowl – reklama i kampanja za Valentinovo

Reklama za Super Bowl veliki je hit u Americi što je, s obzirom na to da govorimo o sredstvima za čišćenje, prilično fascinantna činjenica. Američka tvrtka za čišćenje Mr. Clean u vlasništvu Procter&Gamble uzela je jedan neprivlačan proizvod (kao što su sredstva za čišćenje) i učinila ga privlačnim i atraktivnim. To su postigli zahvaljujući kratkim i smiješnim video reklamama autora Lea Burnetta iz Toronta. Kao dio launch kampanje te uvoda u glavni event puštali su teasere ove duhovite reklame i fokusirali se na društvene mreže – facebook i twitter. Na ovaj način postigli su bolju vidljivost brenda tj. njegovo spominjanje i stvaranje svojevrsne znatiželje među korisnicima. U tome su bili toliko uspješni da su do trenutka samog eventa „zaradili“ 11.700 spominjanja na facebooku, twitteru i instargamu u samo jednoj minuti!
Ključ uspjeha ove kampanje? Kreativnost! Povezali su sredstva za čišćenje s nadolazećim Valentinovom i tako dodatno povećali popularnost i primijećenost brenda. Valentinovo koji potiče pozitivne emocije i dobar smisao za humor ovu kampanju svrstavaju u top 5.

Salt Bae – Nusret Gökçe – kampanja za meso s roštilja

Isto kao što svi ljudi vole hranu, tako svi mesoljupci vole meso s roštilja. Hrana je sama po sebi proizvod koji izaziva pozitivnu emociju.
Kuhar Nusret Gökçe – vlasnik sada već poznatog i uspješnog lanca turskih restorana specijaliziranih za mesne odreske postao je viralan sa svojom kampanjom na društvenim mrežama – Salt Bae social campaign. Za kampanju je koristio društvene mreže i to prvenstveno instagram te je kroz šaljive tekstove (You vs. the man she tells you not to worry about) i slike i uz minimalni budžet povećao popularnost brenda i sada planira otvaranje prvog restorana u Londonu.

3

Know Your Lemons – Worldwide Breast Cancer – kampanja prevencije raka dojke

Kako bi potaknuli žene na redovne liječničke kontrole i preglede u svrhu pravovremenog otkrivanja raka dojke i spašavanja života, organizacija Worldwide Breast Cancer lansirala je kampanju pod nazivom Know Your Lemons.
Ova kreativna, uočljiva i duhovita kampanja te metafora limuna uistinu je potaknula žene na češće liječničke preglede i dala im informacije od životne važnosti kako na vrijeme prepoznati znakove bolesti.
Za kampanju su koristili facebook gdje su na stranici objavljivali vijesti, informacije o mogućim donacijama, otvarali rasprave i razgovore o bolesti među korisnicima i sl. Svojom stranicom i cijelom kampanjom učinili su više dobrih stvari – omogućili su da se pacijenti međusobno povežu ali i da imaju pristup svim bitnim informacijama koje im možda i spase život. Sve to a pritom kreativno i duhovito, putem metafore limuna.
Glavni kreator kampanje i direktor udruge Worldwide Breast Cancer – Corrine Ellsworth Beaumont – izjavio je:
„Nije važno jeste li pismeni ili ne. Ako ne možete čitati, dovoljno je i samo pogledati sliku i možda nekome spasite život.“
Naime kampanja se velikim dijelom temelji na slikama, i to slikama limuna i na ovaj način su srušili sve jezične barijere i uspjeli prenijeti svoju poruku.

4

Mum’s Day Off – Red Letter Days – kampanja povodom Majčinog dana

Majčin dan je i inače dosta marketinški eksponiran što nije ni čudno s obzirom na niz pozitivnih konotacija koje vuče sa sobom. Jednu od tih prednosti prepoznala je i kompanija Red Letter Days kada je pokrenula kampanju Mum’s Day Off.
Kampanja im se sastojala od nagradne igre u kojoj su sudionici morali putem društvenih mreža (facebook i twitter) objasniti zbog čega baš njihova mama zaslužuje slobodan dan i na ovaj način osvojiti nagradni ručak. Nagradna igra privukla je mnoge natjecatelje i samim tim povećala popularnost brenda.
Kompanija je otišla korak dalje s drugim dijelom nagradne igre u kojoj su mame bile te koje su se morale aktivirati i same reći što žele za majčin dan. Kako se iza kampanje ipak na kraju krije poslovna korist svake kompanije i brenda, Red Letter Days je tijekom kampanje objavio last minute gift guide sugerirajući na realizaciju i kupovinu navedenih želja.
Emotivna priroda kampanje potaknula je preko 100 aktivnosti na twitteru a svaki sudionik je u prosjeku objavio dva tweeta. Brend je postao jedan od najpopularnijih imena u sektoru poklona i darivanja.

Eggo – Kellogg’s i Netflix

Primjer kako televizijska serije može vratiti staru slavu nekom proizvodu vidimo u tzv. Eggo kampanji. Zahvaljujući Netflixovoj seriji Stranger things smrznuti vafli su opet postali popularni. Eggo je inače naziv social media kampanje ali eggo je i smrznuti vafl, u ovom slučaju kompanije Kelloggs – proizvod koji je lansiran tijekom prve sezone serije.
Kombinacije serije Stranger things i kampanje na twitteru ovaj proizvod je iznova dobio na svojoj velikoj popularnosti.