Spin, ili kako bi se na hrvatski moglo prevesti – švindleraj ili vrtirepstvo ili prevaranstvo, jedna je vrsta propagande, kojom se nastoji izmanipulirati javnost i prikazati neke osobe, događaje ili proizvode boljim nego što stvarno jesu.

Neke tehnike spina su selektivno iznošenje činjenica, odnosno iznošenje samo pozitivnih; davanje pomno smišljenih off the record izjava (primjerice “izvor blizak Vladi”) u kojima se nešto tvrdi, pa poriče, pa opet tvrdi; govorenje u pogrešnom krugu, u kojem se naizgled nešto razglaba, ali se istovremeno na samom početku pretpostavlja nedokazana činjenica; korištenje eufemizma da se uljepša ili pogorša nečiji stav; prikrivanje loših vijesti iznošenjem neke u javnosti vrlo popularne i dugo očekivane pozitivne vijesti, ali uz istovremeno nabrajanje loših vijesti, nadajući se da će se mediji fokusirati na popularnu vijest.

Autor članka na PR daily, Gini Dietrich, osnivač i direktor Arment Dietrich, Inc., donosi pet načina kako se boriti sa spinom u svijetu odnosa s javnošću.

U članku se navodi da se PR industrija susreće s problemom percepcije, no nije jedina industrija koja ima taj problem i kojoj je potreban predstavnik.

PR industrija često je percipirana kao nešto maglovito i sumnjivo zbog tzv. whisper kampanji, astroturfing, manipulacije medijima i neetičkim poslovnim praksama. U nastavku su dani načini kako se uspješno nositi s navedenim negativnostima PR-a, uključujući i spin.

  1. Recite istinu – Uvijek je bolje ne lagati niti izmjenjivati istinu, iako klijent možda želi da se laže u njegovo ime. Također, nikad ne treba biti netko tko niste. Klijenti i odgovorne osobe to mogu razumjeti ili ne – ako ne razumiju, onda posao treba tražiti drugdje.
  2. Zapamtiti da astroturfing nije dobar – Često se u PR-u može dogoditi da vas netko zamoli da napišete pozitivne kritike za proizvod ili uslugu koju nikad niste koristili ili napravite lažne račune za pisanje kritike i reviewe. Ne bi se smjelo pristati na to – ne samo da nije etično, već je u nekim državama ilegalno.
  3. Radite s etičnim klijentima i organizacijama – Ako rastete u karijeri i poslu ili napokon dolazite do posla i klijenata iz snova, često se dođe do zaključka kako nije sve kako se u početku čini – u redu je stati i izboriti se za sebe. S druge strane, treba biti spreman na posljedice zauzimanja za sebe, nekad i na otkaz.
  4. Budite otvoreni za kritike – Ovaj savjet je težak. Nitko od nas ne voli biti kritiziran – ne volimo čuti negativne stvari o sebi i poslu, ali ako smo otvoreni za kritike – i zaista slušamo – možemo na taj način unaprijediti naše proizvode, usluge, poslovne procese, govor, pisanje i više od toga.
  5. Budite čovjek – Na primjer.. jedna je zaposlenica bila optužena za plagijat i tvrdila je da to nije učinila – no kasnije se ispostavilo da je do plagijata ipak došlo. Odgovorna osoba u poduzeću, tj. autor članka je mogao prešutjeti što se dogodilo, no za ovaj slučaj napisan je post na blogu i time je osvijetljen obraz poduzeća. Jako je važno u poslu ostati čovjek i znati da svi rade greške.

Konačno, zaključak je da u PR svijetu treba biti etičan, iskren, transparentan, ne sakrivati ništa, ništa ne stavljati pod tepih i ne raditi spinove.