Kristina Laco, partnerica u Premisi, jednoj od najvećih agencija za odnose s javnošću, održala je gostujuće predavanje na temu Modeli odnosa s javnošću.

Bernays je kao gostujućeg predavača ugostio Kristinu Laco, članicu Uprave Digitel grupe i partnericu u Premisi, jednoj od vodećih agencija za odnose s javnošću u Hrvatskoj. Riječ je o predavanju u sklopu kolegija Modeli odnosa s javnošću na specijalističkom diplomskom stručnom studiju „Odnosi s javnostima“. Na zanimljiv način, kroz jednosmjerne i dvosmjerne modele odnosa s javnošću, predstavljeni su modeli odnosa s javnošću.

Kristina Laco je iz bogatog vlastitog iskustva predstavila što ustvari znače sva četiri modela identificirana u povijesti odnosa s javnošću, ali i današnjoj praksi. Četiri su modela: model tiskovnih agenata, model javnog informiranja, dvosmjerni asimetrični model i dvosmjerni simetrični model.

U svojoj najnovijoj knjizi „Izvrsni odnosi s javnošću i efektivne 1bc24bdorganizacije“ Grunig, Grunig i Dozier su zaključili kako je došlo vrijeme za odmak od četiri modela odnosa s javnošću, da se prihvati teorija koja obuhvaća širu topologiju od one predstavljene kroz modele. Kroz istraživanje o modelima odnosa s javnošću, pokazalo se da je dvosmjerni simetrični model pomagao u izgradnji normativnog modela etičnih i javno odgovornih odnosa s javnošću i time se ovaj model pokazao kao vrijedan doprinos disciplini odnosa s javnošću. Teoretski dio je kroz ovo predavanje upotpunjen primjerima iz prakse koju je Kristina Laco nesebično podijelila sa studentima prve godine diplomskog studija.

Kristina Laco jedna je od vodećih hrvatskih stručnjakinja na području upravljanja komunikacijama. Njezin svakodnevni rad uključuje usku suradnju s čelnim ljudima niza tvrtki te vladinih i međunarodnih organizacija. Diplomirala je ekonomiju i međunarodne odnose, a na milanskome Bocconiju magistrirala je Međunarodnu ekonomiju i menadžment. Poslovima u komunikacijama počela se baviti prije 15 godina, nakon višegodišnjeg rada u novinarstvu. Dolasku u Premisu, jedne od najvećih domaćih PR agencija koja je ujedno dio Digitel grupe, prethodilo je mjesto prve izvršne direktorice korporativnih komunikacija Privredne banke Zagreb. U PBZ je došla s pozicije potpredsjednika Uprave Kaptol Grupe za marketing i odnose s javnošću odnosno prije toga direktora komunikacija međunarodne naftne kompanije Texaco u Hrvatskoj. Kristina je do početka ove godine bila i član uprave Digitel grupe.

Podijeli objavu
Prethodni članakPoslovno pregovaranje i komunikacijske vještine
Sljedeći članakŠto se dogodi kada razmišljaš ‘Out of the box’? Poskupljenje kao odgovor na sniženje
Edward Bernays prva Visoka škola za komunikacijski menadžment privatna je visokoobrazovna institucija koja prva u Hrvatskoj i regiji izvodi cjelovito specijalizirano obrazovanje na području komunikacijskog menadžmenta i odnosa s javnošću. U trenutku kada na tržištima regije nedostaje kvalitetno educiranih stručnjaka za odnose s javnošću, a brojna istraživanja ovu struku svrstavaju na vrh lista poželjnih zanimanja, Bernays prvi u regiji potpuno integrira komunikacijske studije i do zadnjeg detalja prilagođava ih stvarnim potrebama tržišta odnosa s javnošću. Na ovaj način studentima iz Hrvatske, ali i cijele regije, dostupno je obrazovanje koje zadovoljava najviše obrazovne i stručne standarde te studentima osigurava europsku diplomu koja je garancija obrazovanja prema vrhunskom programu za komunikacijski menadžment.