Photo: Facebook Izvor

Iza njega su američki predsjednik Barack Obama (1,5 milijuna pretraga na Googleu, a na webu je citiran 38 milijuna puta) i ruski predsjednik Vladimir Putin (246 tisuća pretraga na Googleu i osam milijuna citiranja).

Papa Franjo najtraženija je osoba na svijetu na Googleu (1,737.300) i najčešće citiran na webu (49 milijuna) u odnosu na velike svjetske čelnike. Iza njega su američki predsjednik Barack Obama (1,5 milijuna pretraga na Googleu i 38 milijuna puta citiran na webu) i ruski predsjednik Vladimir Putin (246 tisuća pretraga na Googleu i osam milijuna citiranja).

Istraživanje je provelo društvo 3rdplace.com za račun katoličke informativne mreže Aleteia.org. No, ako se ne gleda samo svjetske čelnike, nego i ostale osobe, onda su iza pape Franje i Obame, a ispred Putina najtraženiji na Googleu Ed Snowden (673.000) i teksaški senator Ted Cruz (246.000). A, najcitiraniji na webu, odnosno na blogovima, informativnim sajtovima, forumima itd. među svjetskim liderima su: papa Franjo (49 milijuna puta), Obama (38 milijuna puta), Putin (osam milijuna puta), njemačka kancelarka Angela Merkel (3,8 milijuna puta), bivši egipatski predsjednik Mohamed Morsi (3,7 milijuna puta) itd.

No, ako se popis najspominjanijih imena u godinu dana na webu proširi na ostale svjetske ličnosti, odnosno pjevače, sportaše itd., onda je na prvom mjestu sastav (boy band) One Direction sa 78 milijuna spominjanja, zatim pjevač Justin Bieber (53 milijuna) pa na trećem mjestu papa Franjo, a iza njega pjevačica Miley Cyrus (33 milijuna), nogometaš Lionel Messi (32 milijuna) itd.

Papa Franjo najviše se spominjao u SAD-u (više od 10 milijuna puta, što je 21% ukupnog spominjanja), zatim u svojoj Argentini (5,922.000 što je 12% ukupnog spominjanja), Španjolskoj (4,196.000 što je 9%), Meksiku (2,560.000 što je 5%) i Brazilu (1,700.000 što je 3% ukupnog spominjanja).

Zanimljivo je i vidjeti koje se riječi uz papu Franju spominju kada se pretražuje na Googleu. Uzeta je ukupnost pretraživanja u tri države, SAD-u, Velikoj Britaniji i Italiji. Ovo su riječi koje se uz ime pape Franje najčešće spominju u pretraživanjima: ‘children’ (djeca), ‘gay'(homoseksualan), ‘poor’ (siromašan), ‘media’ (medij), twitter, ‘abortion’ (pobačaj), ‘peace’ (mir), ‘marriage’ (brak), ‘money’ (novac), ‘support’ (potpora), ‘Christians’ (kršćani), ‘family’ (obitelj), ‘war’ (rat), ‘economy’ (gospodarstvo), ‘education’ (obrazovanje), ‘unemployment’ (nezaposlenost), ‘abuse’ (zlostavljanje), ‘sex’ (seks), ‘society’ (društvo), ‘Syria’ (Sirija), ‘business’ (biznis), ‘youth’ (mladež), ‘justice’ (pravda), ‘gay marriage’ (istospolni brak), ‘kids’ (djeca), ‘recession’ (recesija), ‘law’ (zakon), ‘Muslim’ (musliman, muslimanski), ‘homosexuality’ (homoseksualnost), Facebook.

Papa Franjo

Na Twitteru, na kojem papa Franjo ima više od 11 milijuna sljedbenika, najcitiraniji je njegov prvi tweet, koji je objavio nekoliko dana nakon konklave na kojoj je izabran, odnosno onaj od 17. ožujka i to onaj na engleskom jeziku u kojem traži da se nastavi moliti za njega: „Dear friends I thank you from my heart and I ask you to continue to pray for me. Pope Francis“.

Predsjednik Papinskog vijeća za društvena komuniciranja nadbiskup Claudio Maria Celli za nedavnog je predstavljanja papine poruke u povodu svjetskog dana informiranja ispričao novinarima kako je bilo dvojbi o otvaranju prvog korisničkog računa na Twitteru za papu Benedikta XVI., a koji je poslije naslijedio papa Franjo. „Nismo se nikada pribojavali negativnih poruka, odgovora na papine tweetove, ali sam ostao zapanjen, negativno, na vulgarnost i grubost nekih. Neki od poznatih novinara savjetovali su nam da zatvorimo Twitter. Dugo smo o tome promišljali, ali smo ga na koncu odlučili ostaviti otvorenim. Providnost nam je pomogla. Danas, ne računajući samo broj sljedbenika, treba istaknuti i da je velik broj “retwittanih” papinih tweetova. Papa Franjo upotrebljava rječnik koji i mladi razumiju i na taj način ulazi u dijalog. A, to je bila i zamisao Benedikta XVI. koji je kazao da želi biti prisutan tamo gdje se ljudi susreću“, ispričao je Celli novinarima.

Autor:Večernji list/Silvije Tomašević/VLM