Programom pilot projekta Zagrebačke županije – Pametna sela – za Općinu Rakovec predloženo je devet mjera, koje trebaju rezultirati povećanjem digitalne pismenosti stanovnika, ulaganjem u razvoj lokalnih talenata, podizanjem digitalne tržnice, osmišljavanjem turističke ponude i programa koji će rezultirati većom upotrebom digitalnih tehnologija u poljoprivredi.

Općina Rakovec ima nešto više od 1250 stanovnika, nalazi se na sjeveroistoku Zagrebačke županije, desetak kilometara od grada Vrbovca i samo je dvadesetak minuta autocestom udaljena od Zagreba. Ima dvanaest naselja i pokriva prostor od 34 četvorna kilometra. Općina Rakovec ima područnu osnovnu školu (koja je nedavno proslavila 160 godina postojanja) sa sportskom dvoranom, dobrovoljno vatrogasno društvo, ambulantu primarne medicine, stomatološku i veterinarsku ambulantu, poštanski ured, ljekarnu, poljoprivrednu apoteku te potrebnu infrastrukturu, od cesta, vodovoda (koji se proširuje na način da domaćinstva dobivaju besplatne priključke na novu mrežu) do interneta. “Na području Općine Rakovec, koje je ruralno područje, ima 12 sela i gotovo svaka kuća ima svoj OPG, tu je i nekoliko farmi za proizvodnju mlijeka i tovnu junad, nekoliko obrtnika koji dobro posluju, dvije trgovine, suvremeno uređen ugostiteljski objekt, nogometni klub koji igra u jedinstvenoj županijskoj lizi, itd. U Općini Rakovec vrlo je malo nezaposlenih i ljudi se ne iseljavaju,” kaže Brankica Benc, načelnica općine.

pametna sela - opčina rakovec - načelnica - brankica benc1200x
Brankica Benc, načelnica općine Rakovec / Foto: Dražen Tomić

Škola kao središte digitalizacije
Osnovna škola svojevrsno je središte i pokretač digitalizacije sela u općini Rakovec. Već gotovo deset godina ima posebnu informatičku učionicu koja je prije tri godine tehnološki nadograđena pa je to sad pametna učionica (učenici su umreženi i imaju svoja tablet računala), a tu je i laboratorij s 3D pisačem. Uvedena je i izborna nastava iz robotike. Prema tim parametrima, osnovna škola u Rakovcu je natprosječno opremljena, mjereno prema prosjeku opremljenosti osnovnih škola u Hrvatskoj. Nastava se održava u samo jednoj smjeni, što je nad standard obrazovanja u našoj zemlji. Većinu navedenoga sufinancirala je Zagrebačka županija.

Devet mjera
Suradnja sa Zagrebačkom županijom dovela je i do toga da pilot projekt Pametna sela Zagrebačke županije počne baš u Općini Rakovec. Programom za pilot projekt Općina Rakovec predloženo je devet mjera, koje trebaju rezultirati povećanjem digitalne pismenosti stanovnika, posebnim ulaganjem u razvoj lokalnih talenata, podizanjem digitalne tržnice, osmišljavanjem turističke ponude Općine Rakovec, uvođenjem programa za poticanje zdravijih stilova života te programa koji će rezultirati većom upotrebom digitalnih tehnologija u poljoprivredi. Kao prvi korak u ostvarenju mjera kojima Općina Rakovec postati pametno selo postavljen jeInfopunkt” – digitalna informacijska ploča koja služi brzom obavješćivanju stanovnika općine Rakovec i turista.

pametna sela - rakovec - infopunkt 1200x
„Infopunkt” – digitalna informacijska ploča koja služi brzom obavješćivanju stanovnika općine Rakovec i turista. / Foto: Dražen Tomić

Infopunkt
„Infopunkt se nalazi u samom središtu naše Općine Rakovcu, u dvorištu osnovne škole i odmah pokraj crkve u kojoj je, među mnogima ostalima, krštena Marija Jurić Zagorka, naša poznata spisateljica i borkinja za ženska prava.” (Čijom donacijom je, prije 120 godina, potaknuta gradnja Novinarskog doma u Zagrebu, op. a.). „Infopunkt je opremljen softveromvećim brojem različitih interaktivnih aplikacija koje olakšavaju kretanje selom i koje nude različite informacije o događanjima, kulturnim znamenitostima, sportskim, zanimljivim proizvodima i uslugama, rekreativnim sadržajima. Na instalaciji Infopunkta postoji i mogućnost punjenja mobitela i smart uređaja kao i mogućnost bežičnog pristupa Internetu,” objašnjava nam gospođa Benc.

Poljoprivreda 21. stoljeća
Provedba slijedećih osam mjera sada je usporena zbog pandemije, no na njima se i dalje radi. Načelnica općine Rakovec, Brankica Benc, kaže kako se nada da će, ako zdravstvena kriza prođe do početka proljeća, sve te mjere biti provedene u predstojećem razdoblju. Jedna od važnijih mjera je uvođenje digitalnih tehnologija u poljoprivredi. „U razgovorima s našim OPG-ovima, osim dostupnosti svih informacija koje su im potrebne putem interneta, pomoći ćemo im i u nabavi softvera kojim će olakšati svoje poslovanje te drugih tehnologija koje će im pomoći u svakodnevnom radu na poljima te alatima koji će im pomoći u boljem plasiranju proizvoda na tržište”.

Općina Rakovec - sve na jednom mjestu: općinski ured, ambulanta, pošta, apoteka, vatrogasci, postaja za punjenje električnih automobila, veterinar... / Foto: Dražen Tomić
Općina Rakovec – sve na jednom mjestu: općinski ured, ambulanta, pošta, apoteka, vatrogasci, postaja za punjenje električnih automobila, veterinar… / Foto: Dražen Tomić

Agencija-za-elektroničke-_medijeFeljton o inicijativama za stvaranje pametnih sela u Hrvatskoj nastao je uz potporu Agencije za elektroničke medije u sklopu projekta financiranja novinarskih istraživanja na teme koje su od javnog interesa.