Diljem Hrvatske tijekom ožujka će se održati dani frankofonije koji su postali neozabilazan dio kulturnog života u Hrvatskoj.

Međunarodni dan frankofonije koji se oblježava 20. ožujka, uvijek je prigoda za 220 milijuna frankofona  i frankofila da istaknu svoju ljubav prema francuskom jeziku, ali ne samo taj dan već cijeli mjesec kroz sudjelovanje u raznolikim manifestacijama.

Organiziran na inicijativu veleposlanstva Francuske  i ostalih frankofonih  veleposlanstava (posebno Kanade, Belgije, Švicarske, Rumunjske, Maroka i Slovenije) uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.

francophonie2014-623x310

Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Dubrovnik, Zadar, Varaždin, Pula , Koprivnica, po prvi puta Lipik, Pakrac  i Vis, slavit će francuski jezik i raznolikost frankofonskih kultura tijekom ožujka.

Mreža francuskih alijansi i krugova (Alliances et Cercles français) prisutna u svim većim gradovima Hrvatske kao i ostale udruge koje su vezane za francuski jezik ili frankofoniju, predlažu za 2014. godinu vrlo bogat program s koncertima, izložbama, predstavljanjima knjiga, besplatnim tečajevima francuskog jezika, natjecanjima, ciklusima frankofonskih filmova, gastronomskim večerima, kazališnim predstavama, predavanjima i okruglim stolovima.

Kao najzanimljiviji događaji mogu se istaknuti tradicionalni tjedan frankofonskog filma (kino Tuškanac u Zagrebu 3. do 8. ožujka te u ostalim gradovima od 17.ožujka), koncerti francuske klasične glazbe u Zagrebu, Rijeci i  Osijeku s djelima francuske klasične glazbe poput Ravela, Debussyja, Poulenca, Fauréa i ostalih te konačno kazališne predstave  s djelima Molièra, Giraudouxa, Roukovskog, Delibesa u kazalištima diljem Hrvatske, a posebno u Zagrebu(HNK i ZKM).

Program u cijeloj Hrvatskoj:  Program Frankofonije 2014

img_bande