Kondicional I. smekšava ton obraćanja i ostavlja dojam poslovne ljubaznosti i uglađenosti, a u razgovornoj i javnoj komunikaciji govornici ga pri uporabi često nepravilno koriste.

Komunikacija je iznimno važan aspekt kulture suvremene organizacije. Ona se uvijek odvija između najmanje dvaju sudionika, onog koji šalje poruku i onog koji je prima. Da bi primatelj poruku shvatio onako kako to pošiljatelj želi, dr. sc. Marijana Togonal ističe kako ju je potrebno pažljivo oblikovati, i sadržajno i jezično. U poslovnoj je komunikaciji, napominje Bernaysova nastavnica osobito u određenim pregovorima i dogovorima, poželjno rabiti kondicional I.: Ako smo usuglasili stajališta, mogli bismo zaključiti naš dogovor.Trebali bismo promijeniti pravila o zapošljavanju. Volio bih da odluku donesemo konsenzusom.

Kondicional I., kako dodaje dr. sc. Togonal, smekšava ton obraćanja i ostavlja dojam poslovne ljubaznosti i uglađenosti. U razgovornoj, ali i u javnoj komunikaciji, govornici, međutim, pri uporabi kondicionala I. često griješe pa pomoći glagol biti u svim oblicima skraćuju: Ako smo usuglasili stajališta, mogli bi zaključiti naš dogovor. Trebali bipromijeniti ti pravila o zapošljavanju. Volio bi da odluku donesemo konsenzusom. Takav je oblik gramatički nepravilan.

Pravilnu tvorbu kondicionala I. pogledajmo u tablici ispod i primijenimo je u vlastitim komunikacijskim situacijama.

ja bih radio (volio, trebao, mogao…) mi bismo radili (voljeli, trebali, mogli…)
ti bi radio (volio, trebao, mogao…) vi biste radili (voljeli, trebali, mogli…)
on bi radio (volio, trebao, mogao…) oni bi radili (voljeli, trebali, mogli…)
Podijeli objavu
Prethodni članakDIALOG pojačava svoj digitalni tim
Sljedeći članakPR/Mediji clipping – pregled tjednih događanja 29.04.2016.
Edward Bernays prva Visoka škola za komunikacijski menadžment privatna je visokoobrazovna institucija koja prva u Hrvatskoj i regiji izvodi cjelovito specijalizirano obrazovanje na području komunikacijskog menadžmenta i odnosa s javnošću. U trenutku kada na tržištima regije nedostaje kvalitetno educiranih stručnjaka za odnose s javnošću, a brojna istraživanja ovu struku svrstavaju na vrh lista poželjnih zanimanja, Bernays prvi u regiji potpuno integrira komunikacijske studije i do zadnjeg detalja prilagođava ih stvarnim potrebama tržišta odnosa s javnošću. Na ovaj način studentima iz Hrvatske, ali i cijele regije, dostupno je obrazovanje koje zadovoljava najviše obrazovne i stručne standarde te studentima osigurava europsku diplomu koja je garancija obrazovanja prema vrhunskom programu za komunikacijski menadžment.