U gradu tulipana i sireva, u gradu u kojem vladaju bicikli, Amsterdamu, od 11. do 13. lipnja održana je već tradicionalno dobra AMEC-ova 6. međunarodna konferencija o mjerenju i evaluacijama medija (International Summit on Measurement).

Ovogodišnji susret pod zgodnim nazivom “Upping the game – From Measurement to Insights”, okupio je ponovo specijaliste s područja istraživanja, mjerenja i evaluacija, analiza, PR-a i media monitoringa iz cijelog svijeta.  Dvodnevnu konferenciju s mnoštvom izvrsnih predavanja, prezentacija i radionica otvorio je prvi čovjek i osnivač AMEC-a, naš stari znanac i prijatelj g. Barry Leggeter. Uz Barrija, naravno, uvodnu riječ imao je i predsjednik AMEC-a i Ketchum partner, David Rockland koji je stručnoj zajednici inače poznat po tzv. “Barcelona principles”. Nastavno na barcelonska načela i njihovu primjenu u komunikacijskim strategijama u svojim kompanijama, zanimljive prezentacije imali su i klijenti Ketchuma: Arturo Romboli za UNICEF, Eileen Sheil za Cleveland Clinic, Sariah Toronto za Bill & Melinda Gates Foundation i Melanie Brooks za CARE International.

Eileen Shiel ovom je prilikom tako dala vrlo jasne usporedbe u komunikacijskoj strategiji prije i poslije uvođenja barcelonskih načela. Prije, kako je ona to simpatično nazvala “measurement journey “, imali smo velik opseg PR objava, bez jasno određenih mjernih instrumenata i metrike, nekonzistentne poruke vezano za brojne teme te uvijek primjenu “Shot Gun Approach” pristupa, tj. izbacivanje vijesti po prinicipu “čim više tim bolje”.

Nove metode mjerenja, nasuprot tome, danas sve više uključuju: istraživanje ugleda, definiranje jasnih ključnih poruka, ciljanih tržišta i ciljanih javnosti uz krajnje sinkroniziranje napora mjerenja s tržištem, a kako bi odredili vrijednost PR-a.

Outcomes je danas ono na čemu se inzistira i željeniji su od outputa, što logično mijenja kompletno gledanje na ovu tematiku i otvara nove dimenzije.

Kolinda Grabar Kitarović, pomoćnica glavnog tajnika NATO-a, ukratko je prezentirala važnost prilagodbe diplomacijske strukture kroz komunikacijska mjerenja s posebnim osvrtom na društvene medije. No ono što bih posebno izdvojila jest predavanje Kevina Muuraya, predsjednika Good relatinos grupe, a čemu u prilog ide i samo ime kompanije koje i govori da se cijela njihova poslovna filozofija temelji na dobrim poslovnim odnosima. Good Relations Group predstavila je tako svoj Triple-G/trostruki G model mjerenja. Triple-G model odnosi se na: good actions, good engagement i good recommendations. Kod njihovih istraživanja po triple-G modelu najveći broj bodova ostvarile su kompanije poput P&G-a, Marsa, Volkswagena, Samsunga i dr. Dave Senay, CEO Fleishman Hillarda, predstavio je pak njihov 5 T’s model mjerenja.

Ukratko zaključimo – Impact, Insights, Engagement, Outcomes, riječi su koje su se najčešće čule na ovogodišnjem Summitu, no realno sve i dalje upućuju na istu važnost – da se svaki postavljeni cilj (komunikacijski, poslovni i dr.) mora moći izmjeriti. Različitim metodologijama, načinima – ovisno na što se odnose i kako su postavljeni, ovisno o konkretnim modelima, no uvijek s naglaskom na mjerljivost.

Više o AMEC-u,  predavanjima i predavačima, dobitnicima Amec Awards 2014.  u šest kategorija i druge informacije pogledajte na: amecinternationalsummit.org. Na AMEC summitu sudjelovala i napisala:

Helena Koščica,
direktorica Press clipping Hrvatska,
www.pressclip.hr