Prošlog tjedna u Mariboru se održala treća regionalna Blogomanija posvećena trendovima u fashion i beauty industriji. Trodnevna konferencija ugostila je komunikacijske stručnjake, predstavnike medija, blogere, influencere i zaljubljenike u modu, dizajn, ljepotu, putovanja i društvene mreže. Kroz niz različitih predavanja, panela i studija slučaja imali smo priliku naučiti kako uz pomoć interneta i društvenih mreža postati uspješan i zarađivati, na koji način brendovi u Srbiji surađuju s blogerima i influencerima te koliko je važno uvijek biti online.

Konferenciju su otvorile dvije IT kompanije – Huawei i ComTrade, nakon kojih je uslijedilo predavanje na temu Kuda ide industrija putovanja u kojem je istaknuto kako danas više nije bitna destinacija već iskustvo. Upravo iskustvo je bilo najbitnije u projektu Serbia Fashion Week koji je kroz nekoliko godina od lokalnog prerastao u globalni brend i smjestio Srbiju na kartu svjetske modne industrije. Zanimljive savjete udijelio je komunikacijski stručnjak Krešimir Macan koji se osvrnuo na digitalni svijet i otkrio nekoliko savjeta za što bolju komunikaciju na društvenim mrežama. Dva najzanimljivija panela prvoga dana bila su Turizam u doba društvenih mreža i Digitalno doba: Što će ostati i postati od Ljepote&Zdravlja. Prvi je ugostio nekoliko travel blogera, uključujući i našu Ellu Dvornik koja je nedavno proglašena jednom od top 3 blogera u Velikoj Britaniji, a drugi predstavnike regionalnih izdanja popularnog časopisa Ljepota&Zdravlje koji je u Hrvatskoj jedan od najprodavanijih lifestyle mjesečnika. Svi sudionici oba panela složili su se da su društvene mreže danas must-have, kako u blogerskom svijetu tako i u medijima. Dvosmjerna komunikacija, brzi protok informacija, trenutačni feedback i personalizirani pristup istaknuti su kao najveće prednosti, dok su kao nedostaci istaknute različite publike na različitim društvenim mrežama kojima se svakodnevno treba prilagođavati.

Drugi dan konferencije otvorila je Kristina Ercegović s poučnim predavanjem na temu Važnost i moć networkinga, koji se i na ovoj konferenciji pokazao kao dobar alat za umrežavanje i razmjenu iskustava. Tako su na panelu Što je brend bez ambasadora? načelno dogovorene suradnje istaknutih blogerica iz Srbije i brendova Philips i Deichmann za nadolazeće kampanje. Nadam se da će od tih dogovora na kraju neka suradnja biti i realizirana. Ovaj panel bio je zanimljiv i za brendove i za blogere jer su predstavnici i jednih i drugih otvoreno razgovarali o načinima suradnje istovremeno uzimajući u obzir autentičnost blogera i zahtjeve brendova. U Hrvatskoj je suradnja s blogerima u punom zamahu i svakako treba voditi računa na koji način brendovi odabiru blogere s kojima će surađivati i jesu li ti blogeri idealni za njihov brend. Najviše pažnje drugog dana konferencije mi je privukao panel o negativnom PR-u Sorry NOT Sorry s obzirom na to da se radi o mojoj struci i području u kojem je izuzetno bitno razumjeti medije i klijenta. Drago mi je da su se panelisti složili da nije svaki PR dobar za klijenta bez obzira na medijsku prisutnost te da odnosi s javnošću moraju biti transparenti s dvosmjernom komunikacijom.

Zadnji dan konferencije bio mi je i najzanimljiviji. Bio je posvećen društvenim mrežama, a posebno su se istaknuli studija slučaja iz Srbije Snapchat:Fanta, panel I’m a YouTuber! i predavanje ugledne srpske novinarke Irine Ivić Zašto internet ne može da čeka?. Sjajni primjeri koliko društvene mreže i internet utječu na naše svakodnevice. Moram istaknuti kako su srpski Youtuberi bili prave zvijezde konferencije – selfie s njima je bio nezaobilazan. Iako regionalna, ova konferencija je najviše istaknula primjere iz Srbije koji će mi sigurno poslužiti kao dobar uvid u stanje blogerske scene u susjednoj zemlji, ali i potaknuti me na drugačiji vid razmišljanja prilikom predlaganja klijentima suradnje s lokalnim influencerima i blogerima.

Veronika Šlogar
VS060