Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osuđuje prijetnju smrću koju je dobila novinarka crne kronike Slobodne Dalmacije Katarina Marić Banje te traži od nadležnih organa da pronađu i kazne autora prijetnje.

Kolegica Marić Banje dobila je prijeteću poruku “Otrovna si kao zmija, završit ćeš kao Ćuruvija” u omotnici koju je nepoznata osoba ostavila u redakciji Slobodne Dalmacije u Splitu.

Slavko Ćuruvija srpski je novinar likvidiran 1999. godine ispred svog stana u Beogradu a prijetnje istog sadržaja kao kolegica Marić Banje ranije je dobivala Brankica Stanković, istraživačka novinarka beogradske TV B92 koju zbog prijetnji smrću već godinama čuva policija.

Hrvatsko novinarsko društvo upozorava da su učestale prijetnje i napadi na novinare u Hrvatskoj te zahtijeva da se novinarima omoguće sigurni radni uvjeti bez straha za fizičku sigurnost.

Saša Leković, predsjednik HND-a

Podijeli objavu
Prethodni članakPrezentacijske vještne – Kad publika gnjavi 
Sljedeći članakGledanost TV programa – lipanj 2015.
HND
Hrvatsko novinarsko društvo utemeljeno je 18. prosinca 1910. godine, član je Međunarodne federacije novinara (IFJ) i broji preko tri tisuće članova. Ciljevi Hrvatskog novinarskog društva su: a) ostvarivanje profesionalnih interesa, etičnosti i slobode javnog izražavanja; b) promicanje Ustavom zajamčenih prava javnosti da bude izviještena o svim zbivanjima u društvu, te prava svake osobe na slobodu izražavanja, mišljenja i dostupnost svim javnim glasilima; c) čuvanje ugleda i dostojanstva profesije, d) zaštita novinara od samovolje izdavača i sprečavanje monopola; e) materijalna i socijalna zaštita novinara. Skupština je najviše tijelo upravljanja HND-om, koja bira predsjednika, Izvršni odbor, Nadzorni odbor, Vijeće časti i dio članova Upravnog odbora Fonda solidarnosti. Više možete pročitati na: www.hnd.hr//