Sarajevo, Zagreb, Beograd – 29. 4. 2015.

Udruge BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije osuđuju korištenje ksenofobije i govora mržnje u medijskim izvještajima i komentarima na društvenim mrežama o terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku (BiH), koji se desio u ponedjeljak 27.travnja.

Govor mržnje, ostrašćeno i huškačko izvještavanje jednog broja medija, prije svih news portala i online medijskih platformi, kao i pozivanje na nasilje putem društvenih mreža i internet foruma, u izravnoj su suprotnosti sa slobodom govora i principima profesionalnog i odgovornog novinarstva. Govor mržnje nije sloboda govora, već zlo koje ruši temeljne vrijednosti demokratskih društava, to je krivično djelo koje može dovesti u opasnost obične građane i ugroziti njihovu sigurnost. Zbog toga mediji ne smiju biti izvori i/ili pronositelji govora mržnje, a u kriznim situacijama moraju pokazati najviši stupanj odgovornosti i izvještavanja u interesu građana.

U tom kontekstu, udruženja novinara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije pozivaju medijske profesionalce na poštivanje etičkih standarda novinarstva prilikom izvještavanja o događajima u Zvorniku, koji mogu imati negativne implikacije na cijelu regiju. Mediji ne smiju biti izvori i/ili pronositelji govora mržnje, a u kriznim situacijama moraju pokazati najviši stupanj odgovornosti i izvještavanja u interesu građana, koje podrazumijeva objavljivanje brzih, točnih i važnih informacija vodeći pri tome računa o pravima građana, njihovoj osjetljivosti i osjećanjima prouzrokovanim strahom i neizvjesnošću.
HND, BH novinari i NUNS podsjećaju još jednom novinare i urednike u BiH, Hrvatskoj i Srbiji da u ovom trenutku medijsko pokrivanje događaja u vezi s terorističkim napadom u Zvorniku može biti od iznimne važnosti za smirivanje tenzija u toj općini, a pridržavanje najviših profesionalnih standarda značajno utjecati na širenje kulture tolerancije i razumijevanja između različitih društvenih i nacionalnih skupina.

Udruženje /udruga BH novinari (Borka Rudić, generalna tajnica)
Hrvatsko novinarsko društvo (Saša Leković, predsjednik)
Nezavisno udruženje novinara Srbije (Vukašin Obradović, predsjednik)


   

Podijeli objavu
Prethodni članakDanas je zadnji dan za povoljnije Weekend kotizacije!
Sljedeći članakKako do posla u marketingu i odnosima s javnošću?
Hrvatsko novinarsko društvo utemeljeno je 18. prosinca 1910. godine, član je Međunarodne federacije novinara (IFJ) i broji preko tri tisuće članova. Ciljevi Hrvatskog novinarskog društva su: a) ostvarivanje profesionalnih interesa, etičnosti i slobode javnog izražavanja; b) promicanje Ustavom zajamčenih prava javnosti da bude izviještena o svim zbivanjima u društvu, te prava svake osobe na slobodu izražavanja, mišljenja i dostupnost svim javnim glasilima; c) čuvanje ugleda i dostojanstva profesije, d) zaštita novinara od samovolje izdavača i sprečavanje monopola; e) materijalna i socijalna zaštita novinara. Skupština je najviše tijelo upravljanja HND-om, koja bira predsjednika, Izvršni odbor, Nadzorni odbor, Vijeće časti i dio članova Upravnog odbora Fonda solidarnosti. Više možete pročitati na: www.hnd.hr//