Online mediji postaju sve popularniji  i relevantniji za profesionalce koji se bave odnosima s javnošću, pa već danas većina PR profesionalaca više voli svoju poruku prenijeti koristeći online kanale komunikacije i u direktnom kontaktu sa svojom ciljnom grupom nego putem tradicionalnog tiska, pokazuje Europski monitor komunikacija za 2014. godinu (European Communication Monitor 2014).

Polovina ispitanika izjavila je da njihove organizacije trenutno razvijaju kanale mobilne komunikacije, a 91 posto predviđa da će kanali mobilne komunikacije biti prioritetno razvojno područje u iduće tri godine. Smatra se da su glavne prednosti koje pružaju mobilni kanali komunikacija sa stejkholderima u bilo koje vrijeme (60 posto), prezentacija sadržaja prilagođenih korisnicima (54 posto) i doseg do mlađe publike (40 posto).

Većina profesionalaca koji se bave odnosima s javnošću (58 posto) predviđa da će tradicionalni mediji u budućnosti biti sve manje relevantni. Tri četvrtine ističe da je njihov odnos s tiskanim medijima još uvek bitan, ali istovremeno manje od polovice (42 posto) smatra da će tisak ostati relevantan za njih do 2017. godine. Zanimljivo je da je isto istraživanje iz 2008. godine pokazalo da su u tom trenutku tiskani mediji bili najbitniji alat za PR profesionalce .

Glavni izazovi u budućnosti odnose se na integraciju mobilnih medija s drugim kanalima i platformama (58 posto), pronalaženje uvjerljivih koncepata koji stvaraju dodatnu vrijednost (47 posto) i predstavljanje kompleksnih sadržaja na mobilnim ekranima (46 posto).

Međutim, usprkos tome što se  kanali mobilne komunikacije ubrzano razvijaju i što profesionalci sve više prepoznaju njihov značaj, kompanije ih još uvijek ne koriste u dovoljnoj mjeri, navodi se u najvećem međunarodnom istraživanju o komunikacijama u Europi.

Jedan od fokusa istraživanja bilo je i liderstvo, a ispitanici iz 42 zemlje su ocijenili da su pouzdanost (58,9 posto), inovativnost (51,5 posto) i kvaliteta proizvoda ili usluga najvažniji za ocjenu liderstva jedne organizacije. Slijede kvaliteta menadžmenta, imidž dobrog poslodavca, a tek na šestom mjestu je financijska snaga.

Treba istaći i da čak 88,3 posto ispitanika ocjenjuje da je efikasna komunikacija faktor od velikog značaja za dobro vođenje organizacije, a među osobinama lidera Europljani najviše cijene sposobnost da se komunicira otvoreno i transparentno (94 posto), a visoko kotiraju i vodstvo davanjem osobnog primjera (90 posto) i suglasje onog što se govori i onog što se radi (89 posto).

Treba istaknuti i da oko 68 posto ispitanika smatra da su im moderne digitalne tehnologije olakšale posao, ali istovremeno isti postotak ističe da upravo zbog njih osjećaju obavezu da uvijek budu online i izvršavaju svoje obaveze, pa ne čudi što skoro tri četvrtine profesionalaca navodi da osjeća konstantan porast pritiska koji im nameće posao.

Stoga se može zaključiti da će digitalno doba donijeti jednu veliku prednost svima koji se bave odnosima s javnošću jer će u komunikaciji sa svojim ciljnim grupama sve više moći zaobilaziti tradicionalne medije, ali će istovremeno ta “olakšavajuća” okolnost nužno donijeti i veće obaveze.

Odavno se najavljuje i da klasične objave za javnost polako odlaze u povijest i da ustupaju mjesto direktnoj komunikaciji s korisnicima, a to nužno znači da će umjesto jedne objave poslane svim relevantnim medijima PR profesionalci morati emitirati na desetine pojedinačnih, često i potpuno personaliziranih poruka.

Kako uostalom drugačije tumačiti prognozu da će tisak za samo tri godine biti relevantan za manje od polovine profesionalaca za odnose s javnošću ili podatak da je samo u SAD prošle godine 1.300 novinara ostalo bez posla. Stoga ne čudi što se upravo novinari nalaze na četvrtom mjestu na listi deset najugroženijih zanimanja koju je objavila poznata američka agencija za zapošljavanje Career Cast.

blank razmak red

Za detaljnije rezultate pogledajte kompletan izveštaj European Communication Monitor 2014. 

Europski monitor komunikacija je najveće međunarodno istraživanje o komunikacijama u Europi, koje provode Europska asocijacija za obrazovanje i istraživanje u području odnosa s javnošću (EUPRERA) i Europska asocijacija direktora komunikacija (EACD) uz podršku međunarodne mreže PR agencija “Ketchum”. Istraživanje za 2014. godinu je utemeljeno na odgovorima 2.777 stručnjaka za komunikacije iz 42 zemlje.

Izvor: Evropska opservacija za novinarstvo
Autor: Marko Nedeljković