U sklopu priprema za ovogodišnju Protupožarnu sezonu provedena simulacijsko-komunikacijska vježba u kojoj RH šalje pomoć u gašenju požara

Foto: HRZ/ M. Karačić, MORH/ T. Brandt

Ministarstvo obrane RH i sastavnice Hrvatske vojske iz područja protupožarne zaštite sudjelovali su u srijedu, 17. lipnja 2020. godine u simulacijsko-komunikacijskoj vježbi pružanja međunarodne pomoći u gašenju požara.

Vježba je provedena u sklopu aktivnosti Mehanizma zaštite od požara Europske unije (RescEU) u cilju priprema za ovogodišnju protupožarnu sezonu. Naime, Republika Hrvatska s protupožarnim avionima Canadair-CL 415 drugu godinu zaredom stavlja svoje resurse u zajednički europski mehanizam zaštite od požara.

Kroz postupke i predviđene komunikacijske kanale simuliran je scenarij u kojem Hrvatska šalje pomoć s dva Canadaira kroz model Brze intervencije. Vježba je provedena u organizaciji Emergency Response Coordination Centre (ERCC) preko kojeg se zaprimaju i koordiniraju zahtjevi za pružanje pomoći, a međuresorni timovi u Hrvatskoj provodili su predviđene radnje od zaprimanja zahtjeva do angažiranja i upućivanja snaga u zemlju koja je zatražila pomoć.

Zapovjednik 855. protupožarne eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku pukovnik Tomislav Vacenovski kazao je kako vježba doprinosi usklađivanju svih predviđenih radnji i postupaka prilikom upućivanja/traženja međunarodne pomoći u gašenju požara. „Razrađen je standardni operativni postupak pružanja međunarodne pomoći putem prijelaznih RescEu kapaciteta, a putem informacijsko-komunikacijskog sustava CECIS (Common Emergency Communication and Information System) proigravano je slanje i primanje pomoći. Naime, uz naš vidljivi rad u akcijama gašenja požara puno je administrativnih radnji koje prethode i olakšavaju neposrednim sudionicima što brži angažman, a kroz vježbu se jača suradnja te olakšava koordinacija, a sve u cilju što kvalitetnijeg i učinkovitijeg odgovora Europske unije na ugrozu od požara“, iznio je pukovnik Vacenovski.

Uz Ministarstvo obrane i Oružane snage RH koje osiguravaju protupožarne avione, letačko i zrakoplovno-tehničko osoblje, u vježbi su sudjelovali službe i timovi Ministarstva unutarnjih poslova preko Ravnateljstva civilne zaštite, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Hrvatska vatrogasna zajednica.

Kroz prijelazni rescEU Mehanizam hrvatske protupožarne snage djeluju kroz slijedeće modele: brza intervencija – u ovom modelu određeno je sudjelovanje dva Canadaira CL-415 s polijetanjem iz hrvatskih zračnih luka na požarišta unutar kruga od 150 nautičkih milja (270 km) s povratkom snaga u matičnu bazu istoga dana, zatim kroz intervenciju – drugi model koji podrazumijeva višednevni angažman Canadaira u udaljenije zemlje gdje protupožarni avioni ostaju nekoliko dana na zadaći te treći model – prepozicioniranje, u kojem se zračne snage upućuju u neku od zemalja gdje se procijeni visoki stupanj mogućnosti izbijanja požara pri čemu se snage nalaze u dežurstvu za moguća djelovanja.