Prošlog je tjedna u prostorijama HND-a održana javna tribina pod nazivom „U čijem interesu radi HRT?“, u organizaciji Centra za zaštitu slobodne javnog izražavanja HND-a i Udruge obveznika RTV pristojbe „Pretplatnik“.

Radi li HRT u interesu javnosti ili u interesu politike i drugih elita, postoje li objektivni kriteriji po kojima HRT određuje javni interes, je li transparentnost poslovanja HRT-a u interesu javnosti, samo su neke od tema o kojima se raspravljalo. Gosti tribine bili su Marko Milosavljević, izvanredni prof.dr.sc. s katedre za novinarstvo Sveučilišta u Ljubljani, Vesna Laburić, odvjetnica i suradnica Centra za zaštitu slobode javnog izražavanja HND-a te novinar Zvonko Varošanec.

U posljednje se vrijeme provlači jedna opasna neoliberalna paradigma koja kaže da javna RTV treba raditi samo ono što privatne ne žele raditi, jer im nije dovoljno atraktivno.

– Međutim, to je jedna veoma opasna paradigma jer svodi pitanje javnog medija samo na pitanje novca, što nije dobar pristup. Također, vode se velike rasprave oko toga treba li ukinuti pretplatu ili ne. Model pretplate u kombinaciji s oglašavanjem pokazao se najboljim zato što čuva javni medij od pretjeranog utjecaja politike i tržišta – kazao je Milosavljević.

Odvjetnica Nada Alaburić osvrnula se na zakon koji uređuje javni servis.

– Zakon o HRT-u nije mogao biti bolji i nije mogao bolje definirati zadaće javnog servisa. Zakon definira i niz tijela koja odlučuju o postojanju ili nepostojanju javnog interesa u programu ili pojedinim emisijama. Međutim, sve dok na samom HRT-u postoje grupe novinara koje su ovako ili onako orijentirane i koje su bliske nekoj od političkih opcija, dok među njima postoji animozitet i dok ne budu sami u stanju osigurati svoj neovisni status, neće biti pomaka – zaključila je Alaburić.

Osim gostiju na tribini su sudjelovali predsjednik HND-a Saša Leković, predsjednica udruge obveznika RTV pristojbe “Pretplatnik” Nada Zgrabljić Rotar te brojni drugi novinari i medijski djelatnici.

Vodstvo HRT-a nije se odazvalo na poziv o sudjelovanju.

 

 

Podijeli objavu
Prethodni članakBesplatni ebook Kontre o Facebook oglašavanju
Sljedeći članakObjavljen prvi hrvatski sveučilišni udžbenik iz kriznog komuniciranja u suizdavaštvu Bernaysa
Luka Šipić je stručni prvostupnik odnosa s javnošću i vlasnik agencije Vrh komunikacije, a svoj put u komunikacijskoj industriji započeo je 2015. godine. Prvo kao novinar i dopisnik, a zatim je preko pozicije Community Managera za Booze&Blues i stručne prakse u agenciji Media Val stigao do pozicije Account Managera u PlayAD-u. Vodio je projekt i kampanju "PAN - U roku odmah", a aktivno je radio i na projektu "Coca - Cola Shake&Take". Nakon što je završio preddiplomski studij Odnosa s javnošću i studij medija na veleučilištu VERN', šest mjeseci je radio kao asistent u odnosima s javnostima u Komunikacijskom Boutiqueu Sonje Hodak i u agenciji Kursor komunikacije, a 2019. je otvorio svoju agenciju Vrh komunikacije. Održao je nekoliko gostujućih predavanja na Veleučilištu VERN' i na Ekonomskom fakultetu u Splitu, a održao je i edukaciju u Plavom Uredu. Luka je zaljubljenik u sport, posebno u nogomet, a rad na području sportskog PR-a ga posebno veseli. Stručnjak je za osobni brending i rebranding klijenata, a sa svojim timom razvija i kreira originalna komunikacijska rješenja, prilagođena svakom klijentu.