RSVP festival u organizaciji neformalne udruge Događaj u zagrebačkom Hypo event centru 3. i 4. studenog okupio je oko 300 event stručnjaka i kolega iz sektora povezanih s organizacijom događanja.

Glavne teme prvog hrvatskog event festivala bile su tehnologija koja mijenja event industriju te kongresni i event turizam. Na festivalu je gostovalo 24 stranih i domaćih predavača i panelista. Sljedeće izdanje festivala održat će se u Valamar hotelima u Poreču 2016.

Danas je organizacija eventa gotovo nezamisliva bez pomoći tehnologije. Prvog dana festivala sudionici su mogli upoznati različitu tehnologiju koja unapređuje organizaciju te isprobati Event Wallet, pametnu narukvicu za beskontaktno plaćanje. Jon Buckhurst govorio je o tome koliko je ispravan izbor tehnologije važan za uspjeh eventa te kako odabrati odgovarajuću tehnologiju, a Dan Walsh je na primjeru festivala Tomorrowland pokazao kako se uz pomoć tehnologije može kreirati personalizirano iskustvo koje oduševljava korisnika. Leonora Valvo, kreatorica etouchesa, jedne od globalno najčešće korištenih event management platformi, predstavila je svoj novi projekt insightXM, metodu analiziranja podataka o sudionicima eventa koja organizatorima daje konkretne smjernice što učiniti da sljedeće izdanje bude još bolje, kvalitetnije i posjećenije.  Domaće primjere prezentirali su predstavnici Divita, Procudoa, SnapTapa, Festomata i Event Walleta.

Drugi dan programa pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma bavio se razvojem kongresnog i event turizma, prvenstveno kroz pozitivne primjere dobrih projekata i razgovor o tome što je potrebno poduzeti da bi Hrvatska značajno povećala prihode u tim segmentima. Rob Davidson iz Miceknowledgea analizirao je što Hrvatska treba učiniti da postane top MICE destinacija – najbitnije je identificirati ključna tržišta, fokusirati se na postojeće industrije u Hrvatskoj, educirati sve koji imaju utjecaj na uspješnost destinacije, od političara do medija, te koristiti sve postojeće alate za promociju. Goran Pavlović iz Turističke zajednice grada Opatije predstavio je primjer kvalitetne suradnje između lokalne zajednice i organizatora evenata, koji je bio odličan uvod u panel.
Predstavnici Ministarstva turizma, Turističkih zajednica Zagreba i Opatije te Valamara razgovarali su o tome kakvo je okruženje potrebno stvoriti da bi eventi bili uspješni te se složili da je čim prije nužno oformiti nacionalni kongresni ured. Boril Bell fokusirao je svoje predavanje na alate koji organizatorima mogu pomoći da ostvare bolji profit. Josip Joe Bašić iz MPG-a u svom je izlaganju na primjeru festivala Ultra Europe ilustrirao kako strateški razvoj glazbenog događanja može rezultirati izvanredno posjećenim eventom koji raste iz godine u godinu.
Program je završio okruglim stolom na kojem su organizatori uspješnih i prepoznatljivih festivala i konferencija (Gričevanje, Organ Vida, Ultra Europe, Fresh Island Festival i Combis konferencija) svojim pričama pokazali da event industrija u Hrvatskoj ima itekako dobru budućnost.

 

Na festivalu je predstavljena i nagrada ATTEND koja će se od 2016. dodjeljivati organizatorima najboljih događanja u 20 kategorija, a lista kategorija može se pronaći na http://rsvp.hr/attend/. Prijave su otvorene tijekom festivala pa organizatori događanja već sada mogu prijaviti svoj event.