Ove godine je održan prvi Communication Management Forum u sklopu Edward Bernays Visoke škole za komunikacijski menadžment. Cilj ove znanstvene konferencije je bilo okupiti različite profesije i stručnjake kojima je svima zajednička povezanost s komunikacijskim menadžementom i koji dolaze iz svijeta marketinga, medija i odnosa s javnošću. Glavna tema konferencije je bila Reconciling Traditional and Contemporary – The New Integrated Communication. Kao što se moglo primijetiti službeni jezik konferencije je bio engleski, a poseban naglasak je bio na analizi novih načina komunikacije kroz 51 prijavljeni znanstveni rad. Nakon održane konferencije, 8. i 9. svibnja, prve dojmove i komentare smo dobili od predsjednice Organizacijskog odbora, Lane Ciboci.

Kako ste zadovoljni odazivom na konferenciju Communication Management Forum?

Izrazito smo zadovoljni odazivom na konferenciju. U dva je dana na konferenciji sudjelovalo gotovo 200 ljudi što je za prvu znanstvenu konferenciju izvrsno. O uspješnosti konferenciji govori i podatak o 51 radu koji je bio izložen na konferenciji, a u čijoj je izradi sudjelovalo čak 97 znanstvenika i stručnjaka iz područja odnosa s javnošću, medija, marketinga i srodnih disciplina.

Kako se u Commforum uklopio koncept koristenja isključivo engleskog jezika?

Edward Bernays Visoka škola za komunikacijski menadžment pokrenula je u 2015. godini dva velika znanstvena projekta – znanstvenu konferenciju Communication Management Forum i znanstveni časopis Communication Management Review. Sve što radimo na Bernaysu radimo vrlo kvalitetno tako da smo i ove znanstvene projkete od samog početka odlučili dići na najvišu razinu, onu međunarodnu, a to podrazumijeva i korištenje engleskog jezika. Da je to bio izvrstan potez dali su nam do znanja sami sudionici konferencije koji su pohvalili uporabu engleskog jezika i mogućnost sudjelovanje međunarodnih znanstvenika i stručnjaka. Engleski je danas svjetski jezik i mislim da većina znanstvenika i praktičara koji se bave ovim područjem nemaju problema sa sporazumijevanjem na engleskom jeziku. S tom praksom svakako planiramo nastaviti i u budućnosti.

Možete li opisati načine na koje ste komunicirali s ciljanom javnošću informacije o samom održavanju konferencije?

Kao što je to višestruko naglašeno na dvodnevnoj Bernaysovoj znanstvenoj konferenciji, ukoliko želite uspješno komunicirati, više nije dovoljno koristiti samo tradicionalne kanale i alate. Danas, kad su društvene mreže postale nezaobilazan dio naše svakodnevice, s ciljem dopiranja do svih javnosti potrebno je iskoristiti i njihove potencijale i u okvirima komunikacijske industrije. Od samog početka svog djelovanja veliku pažnju posvećujemo vlastitom načinu komuniciranja, stoga smo i sad prilikom najavljivanja ovog međunarodnog znanstvenog projekta te za vrijeme njegovog održavanja koristili i tradicionalne i moderne kanale komuniciranja. U tu svrhu, otvorili smo zasebnu internetsku stranicu, www.commforum.hr, te službene profile Communicaton Management Foruma na Facebooku i Twitteru na kojima smo redovito objavljivali sadržaje i na taj način informirali javnost o svim događanjima vezanim za konferenciju. Upravo je Twitter i live twittanje izazvalo veliku pažnju tijekom održavanja konferencije, a komentari su pristizali iz različitih zemalja.

Kako biste opisali važnost komunikacije pri poslovnom, ali i svakodnevnom životu?

Komuniciramo u svakom trenutku, pa čak i kad mislimo da to ne činimo. Brojni izlagači na dvodnevnom Communication Management Forumu govorili su o komunikaciji, no njezinu je važnost možda najbolje opisao prof. dr. sc. Dejan Verčič tijekom svog izlaganja. Prof. dr. sc. Verčič je istaknuo kako je čak 84 posto svjetske imovine nematerijalne prirode, a što izravno ovisi o komunikacijama. Upravo je to glavni razlog zbog kojeg je neophodno brinuti o procesu upravljanja komunikacijama, neovisno o kojoj se djelatnosti radi.

Koji su vam planovi za budućnost vezano za Commforum?

Communication Management Forum će postati tradicionalna konferencija koja će svake dvije godine okupljati vrhunske znanstvenike i stručnjake iz odnosa s javnošću, medija, marketinga i srodnih disciplina. Cilj nam je kroz nekoliko godina stvoriti prepoznatljivu i najjaču konferenciju iz područja odnosa s javnošću u regiji, ali i šire. Ukoliko i sljedeće konferencije budu uspješne kao prva, moglo bi se to dogoditi vrlo brzo.