Mnogi početak kalendarske godine doživljavaju kao vrijeme za ‘novi početak’. Koje važne novogodišnje odluke građani donose te jesu im se ostvarile želje u godini na izmaku, istražio je MojPosao na više od 400 ispitanika.

67% ispitanika donijet će odluku vezanu za posao

Više od polovice ispitanika namjerava donijeti novogodišnju odluku za 2016. godinu (62%). Malo manje od petine ispitanika ne planira donijeti novogodišnju odluku (18%), a 21% ispitanika još je neodlučno.

Među ispitanicima koji će donijeti novogodišnju odluku, njih 67% donijeti će odluku vezanu za karijeru. Ti ispitanici će u najvećoj mjeri odlučiti pronaći (bolji) posao (38%), zatim poraditi na usavršavanju i edukaciji (18%). Na trećem mjestu je povećanje zarade (15%), dok će se najmanji broj ispitanika posvetiti promjeni dosadašnjeg ponašanja na radnom mjestu (4%) i uspostavljanju novih poslovnih kontakata (4%).

Ispitanici koji su se odlučili na donošenje novogodišnje odluke nevezane uz karijeru (33%) u 2016. najviše žele poraditi na proširenju obitelji i poboljšanju obiteljskih odnosa.

Neke od novogodišnjih odluka za nadolazeću godinu su:

„Definitivno pozitivno razmišljanje, vedrina, nada, trud, iskren rad, poštivanje…kako poslovnih partnera tako i svakoga tko se nađe u mojoj blizini. Svake godine donosim istu odluku!.“

„Vraćanje na fakultet i završavanje davno započetoga kako bih napredovala na sadašnjem poslu ili pronašla bolji (bolje plaćeni) posao, i samim time osjetila veću satisfakciju osobnim napretkom.“

„Moja novogodišnja odluka je da ću skupiti, kako god znam i umijem, novac za vozački ispit i položiti ga iz prve!“

Najviše ispitanika (46%) smatra da donošenje novogodišnjih odluka povećava motivaciju za realizaciju, dok ih se trećina (33%) ne slaže s time. Petina ispitanika (21%) neutralnog je stava po tom pitanju.

Novogodišnje odluke za 2015. ostvarilo je 41% ispitanika

Polovica ispitanika prošle je godine donijela novogodišnju odluku (50%). Ispitanici koji nisu donijeli novogodišnju odluku smatraju da se odluke moraju ionako donositi tijekom cijele godine.

Od ispitanika koji su prošle godine donijeli novogodišnju odluku, njih nešto više od polovice (58%) izjavilo je kako je ta odluka bila vezana za posao i karijeru. Novogodišnju odluku vezanu za privatni život donijelo je 42% ispitanika.

Novogodišnja odluka vezana za posao najčešće se odnosila na pronalazak boljeg posla (44%).

Muškarci u većoj mjeri donose novogodišnje odluke vezane za karijeru, njih 71% donijelo je odluku tog tipa, dok je isto učinilo 55% žena.

Zainteresiranost za donošenje novogodišnjih odluka pada s godinama. Novogodišnju odluku za 2015. donijelo je 59% ispitanika do 25 godina, dok je isto učinilo 43% ispitanika starijih od 41 godinu.

Na pitanje jesu li ispunili svoju novogodišnju odluku, 41% ispitanika odgovara potvrdno, dok ih 24% još nije ispunilo želju, ali rade na tome. Trećina ispitanika odustala je od ispunjena svoje novogodišnje odluke za 2015. godinu (35%).

Od ispitanika koji nisu ispunili svoju novogodišnju odluku vezanu uz karijeru i posao, najviše ispitanika (34%) to nije učinilo jer nisu računali na zapreke koje im se eventualno mogu naći na putu.