Prema nekim podacima u Europskoj uniji registrira se oko 700 tisuća smrtnih slučajeva (u Hrvatskoj je procjena oko 10 tisuća) godišnje od posljedica pušenja pa se posebnim mjerama; naglašeno prohibicijom oglašavanja duhanskih proizvoda te promocijom štetnih posljedica, želi smanjiti broj pušača, posebno među mladima. Napori EU u zadnjih desetak godina pokazuju smanjenje stope pušača (s kojih 40 na 28 posto) dok je Hrvatska (ispod 28 posto) nešto ispod prosjeka EU. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da su troškovi posljedica pušenja u svijetu, prije svega u liječenju, oko 200 milijardi dolara godišnje.

Prije nekoliko mjeseci Europski parlament raspravljao je te usvojio prijedlog zakona (tzv. direktivu) kojim se duhanske proizvode želi učiniti manje privlačnima, prije svega mladima. Za očekivati je da će se u nacionalna zakonodavstva u skorije vrijeme implementirati predmetne odredbe te time još snažnije ograničiti oglašavanje i marketiranje duhanskih proizvoda, kako bi se smanjilo pušenje i sve njegove štetne posljedice.

Svaka ambalaža (kutija) cigareta trebala bi imati natpise s upozorenjem o štetnosti cigareta i pušenja. Takva upozorenja moraju biti na 65 posto površine ambalaže (kutije), s prednje i stražnje strane, te sadržavati tekst o štetnosti i sliku o posljedicama pušenja. Takvim odredbama propisa želi se zakonom zabraniti cigarete s okusom voća i mentola te sva mala pakiranja cigareta. Sadašnji zakon, uključujući i hrvatski, propisuje da upozorenja o štetnosti i posljedicama pokrivaju najmanje 30 posto na prednjoj strani ambalaže te 40 posto na stražnjoj strani ambalaže. Europski parlament želi ove oznake i natpise povećati na 65 posto površine ambalaže.

cigarete

Zanimljivo je da bi e-cigarete (kao svojevrsni zamjenski i medicinski uređaji za odvikavanje, odnosno za terapiju) bile tretirane kao medicinski proizvod, ali samo ako se mogu dokazati ljekovita i preventivna svojstva takvih uređaja. Ako se ova svojstva ne mogu dokazati, onda proizvod ne smije sadržavati više od 30 mg nikotina i treba imati zdravstvena upozorenja te se ne smije prodavati djeci mlađoj od 18 godina. Proizvođači i uvoznici morat će nadležnim tijelima dostaviti popis svih sastojaka e-cigarete, odnosno proizvod će biti podložan istim ograničenjima za oglašavanje kao i duhanski proizvodi.

Screenshot 2013-12-20 23.08.45

Pakiranja s manje od 20 cigareta bila bi zabranjena, ali se i dalje zadržava pravo proizvodnje tankih (tzv.”slim”) cigareta. Posebno je zanimljiva odluka da se ime (marka!?) cigareta mora stavljati na donji dio ambalaže (kutije) čime se izravno utječe na snagu pojedinog brenda, odnosno pristup budućem marketiranju cigareta.

Novim odredbama ograničava se upotreba dodataka – aditiva i aroma u duhanskim proizvodima, koji čine cigarete još atraktivnijima dajući im karakterističan okus i miris. Proizvođači će morati od Europske komisije tražiti dozvolu ako žele dobiti odobrenje za neki aditiv koji bi koristili u proizvodnji cigareta.

Nakon što europske institucije (Vijeće…) odobre ovaj zakon, zemlje članice EU imat će 18 mjeseci da provedu ovu direktivu u svoje nacionalne zakone i 36 mjeseci za odredbu o aditivima te pet godina za odredbu o mentolu i sličnim okusima. Duhanski proizvodi koji nisu u skladu s ovom direktivom tolerirat će se na tržištu sljedeća 24 mjeseca, a e-cigarete 36 mjeseci. Zaključno, povećava se ograničenje oglašavanja i marketiranja cigareta u svim oblicima (čak i u samoj komunikacijskoj esenciji proizvoda-brenda), iako se ni sada ne može reći da ova prohibicija nije snažna, čak i u Hrvatskoj.

Podijeli objavu
Prethodni članakOvo je prva interaktiva reklama u tiskanom mediju!
Sljedeći članakOdržano predstavljanje Voogle Idea Acceleratora, novog programa za razvoj poduzetničkih ideja
Kamilo Antolović, teoretičar i praktičar, završio je Ekonomski fakultet te više desetaka specijalističkih tečajeva, kongresa i seminara u Hrvatskoj i inozemstvu. Preko 25 godina radio je na različitim marketinškim i menadžerskim poslovima u Hrvatskoj i regiji. Voditelj je i kreativni direktor agencije K&K PROMOTION te od 2002. predsjednik Direktorija OmnisGroup. Viši je predavač predmeta "Upravljanje agencijama" na Visokoj školi Agora u Zagrebu, zatim gost predavač na Fakultetu političkih znanosti i Filozofskom fakultetu u Zagrebu te predavač na više od 200 seminara za gotovo sve vodeće hrvatske tvrtke. Predavač je na FESTO i na programima HOZ-a (Hrvatski oglasni zbor). Donedavni je predsjednik HURA-e i predsjednik Organizacijskog odbora PRIME-a, a sada član Suda časti HURA. Dobitnik je više priznanja na festivalima Društva hrvatskih propagandista. Odnedavno je imenovan prvim stalnim sudskim vještakom za oglašavanje i tržišne komunikacije u Republici Hrvatskoj te članom žirija Superbrands Hrvatska. Dobitnik je više priznanja na festivalima Društva hrvatskih propagandista, a na konferenciji "Moć uvjeravanja" 2010. proglašen je najboljim govornikom Konferencije.