Nova knjiga HUOJ-a – “Mjerenje i evaluacija u odnosima s javnošću” urednici: Betteke van Ruler, Ana Tkalac Verčič i Dejan Verčič

U sklopu 11. konferencije HUOJ-a, u Zagrebu su 28. listopada prof. dr. Ana Tkalac Verčič i prof. dr. Dejan Verčič predstavili 11. knjigu u izdanju stručne biblioteke PRint HUOJ-a „Mjerenje i evaluacija u odnosima s javnošću“ urednika Betteke van Ruler, Ane Tkalac Verčič i Dejana Verčiča.

Knjiga razmatra alate i mogućnosti mjerenja uspješnosti u odnosima s javnošću. Temeljem brojnih primjera iz prakse prikazuje raznolike „metre“ i načine mjerenja koji se primjenjuju. Knjiga promiče ideju relevantnog, vremenski pogođenog i dobro osmišljenog istraživanja u struci. Sigurno će promijeniti načine kako se provode istraživanja u odnosima s javnošću, i nužno je štivo za praktičare, znanstvenike i istraživače u području odnosa s javnošću.

Knjigu možete naručiti ovdje.

Ključno pitanje za svakog istraživača odnosa s javnošću je kako odnosi s javnošću djeluju u organizaciji, što rade, što čine organizaciji i za nju, njezine publike ili u javnoj areni. Odgovor na ova pitanja mijenja se sukladno metodama koje istraživač koristi.

Kako bi osvijetlila sve ove okolnosti te doprinijela uspostavljanju čvrstih istraživačkih temelja, knjiga Mjerenje i evaluacija u odnosima s javnošću, ide iza onog poznatog „kako da“ istraživačkih metoda odnosa s javnošću prema promišljanju o samim istraživanjima. Poglavlja knjige istražuju temu mjerenja u odnosima s javnošću s teoretskog gledišta uzimajući u obzir epistemologiju i konceptualizaciju, te razmatraju pitanja definicija i alata mjerenja.

Primjeri aktualnih istraživačkih projekata pokazuju raznolike „metre“ i načine mjerenja koji se primjenjuju. Odgovarajući na temeljnu istinu da povećanje znanja zahtijeva studij ukorijenjen u programe temeljnih istraživanja; ova knjiga čini glavni korak naprijed ka promicanju relevantnog, vremenski pogođenog i dobro promišljenog istraživanja.

Sigurno je da će u nadolazećim godinama promijeniti načine kako se provode istraživanja u odnosima s javnošću, i kao takva nužno je štivo za znanstvenike, istraživače i praktičare u području odnosa s javnošću.


Dr.
Betteke van Ruler je profesorica komunikacija i organizacije na Fakultetu za istraživanje komunikacije na Sveučilištu Amsterdam u Nizozemskoj. Njezina su istraživanja usmjerena na  na praksu upravljanja komunikacijama i odnose između organizacija i medija.

Dr. Ana Tkalac Verčič je izvanredna profesorica na Katedri marketinga i marketinških komunikacija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Njezini su glavni istraživački interesi usmjereni na stavove i promjenu stavova u odnosima s javnošću. Bivša je stipendistica Fulbrightove zaklade, te dobitnica raznih drugih nagrada i stipendija.

Dr. Dejan Verčič, FCIPR partner je u agenciji Pristop i profesor odnosa s javnošću i upravljanja komunikacijama na Sveučilištu u Ljubljani, Slovenija i Luganu, Švicarska. Među njegovim klijentima su vlade, domaće i međunarodne korporacije, te brojne udruge. Organizator je Međunarodnog simozijuma o istraživanju odnosa s javnošću Bledcomm, koji se održava svake godine na jezeru Bled.

Podijeli objavu
Prethodni članakZašto PR-ovac mora znati sve praznike? I ne zaboraviti ih…
Sljedeći članakCommunity management – kome prepustiti brigu o brendu na društvenim mrežama?
HUOJ je strukovna udruga i okuplja djelatnike koji se bave poslovima vezanim za odnose s javnošću radi unapređenja struke kao i zaštite njihovih interesa kroz različite djelatnosti predviđene Statutom udruge. Udruga radi na obrazovanju i stručnom usavršavanju članova, organizira godišnje konferencije za odnose s javnošću, radionice i stručne rasprave i dodjeljuje godišnju strukovnu nagradu Grand PRix. HUOJ je 2007. pokrenuo stručnu biblioteku „PRint“ (PR international) u kojoj je dosad objavljeno 11 stručnih knjiga i priručnika - prijevoda eminentnih svjetskih i djela naših autora. Rad udruge organiziran je prema sekcijama (Sekcija za javni sektor i nevladine udruge, Sekcija za DOP, Sekcija za korporativne komunikacije, Studentska sekcija), radnim grupama (Radna grupa za digitalne komunikacije, Radna grupa za obrazovanje u OSJ HUOJ edu, Radna grupa za HUOJ certificiranje, Radna grupa za istraživanje stanja u struci) te lokalno po podružnicama HUOJ-a ( Dalmatinska podružnica, Dubrovačka podružnica, Primorsko-istarska podružnica, Podružnica središnje Hrvatske, Slavonska podružnica) Više možete pročitati na: huoj.hr.