Mnoge tvrtke za odnose s javnošću postale su iznimno dobre u uvjeravanju svojih kupaca zašto im trebaju njihove usluge. Kako biste bili sigurni da vaš posao radi tvrtka koja ne prodaje maglu i koja vam može pružiti stvarno dobre PR usluge, ključno je postaviti pitanje: „Koliko iznosi moj ROI?“. Neke tvrtke na ovakva pitanja odgovaraju s: „Kako možeš odrediti vrijednost svoje majke?“. Ovo je odlično protupitanje, ali ovakve stvari se najčešće govore kako bi se zakamuflirala istina o tome može li PR tvrtka pružiti vrijednost. Ako imate ideju o tome što želite od svoje PR agencije, može se jednostavno ostvariti osnovni cilj stvaranja vašeg brenda. Pronalaženjem ROI-a vašeg PR-a, vaša tvrtke će u konačnici rasti i napredovati. Cilj PR-a je brendiranje vas samih i širenje imena vaše tvrtke. Stoga koji je najbolji način za to, uz osiguranje visokog ROI-a? Evo nekoliko savjeta i trikova kako biste ostvarili najviše u stvaranju svog vlastitog brenda:

Kontakti i pretvorbe

Najbolji je način za započinjanje PR kampanje dobiti točne podatke o vašim trenutnim sustavima i uslugama, inače će mjerenje učinka PR-a biti poput trčanja maratona bez da znate gdje su početne ili završne linije. Jednom kada dobijete točne podatke, imate osnovu za mjerenje uspjeha vaše kampanje. Postavite sustave koje prate vaše glavne i prodajne aktivnosti te prikupljaju podatke za vrijeme rada s vašom PR agencijom. Obično, PR kampanje vode prema većim ciljevima budući da više ljudi čuje za vašu tvrtku; te obrnuto mogu dovesti do više pretvorbi zato što ste ostvarili kredibilitet koji smanjuje prodajne barijere.

Ako vidite šiljke u konverzijama koje mijenjaju postojeće kampanje u postojeće ciljeve, možete pridonijeti kako biste ostvarili pozitivan PR. Nije sto posto sigurno, ali vas približava kako biste mogli točnije pratiti svoj ROI.

PR strategija i vaši ciljevi

Rim nije sagrađen preko noći te se jednako tako neće ni preko noći stvoriti vaš brend. Strpljenje je nužno u PR-u budući da je krajnji cilj stvaranje dugotrajnog brenda. Kako biste to ostvarili, budite sigurni da ste uložili vrijeme u stvaranje ubojite PR strategije. Dugotrajna brending strategija može ostvariti vaše kratkoročne ciljeve, ali što je još važnije, izgradit će vaš brend te će vaše mogućnosti i prodaja naprosto rasti. Govoreći o angažmanima, to što o vama pišu u reputacijskim publikacijama, CEO i kampanje na društvenim medijima su sve strategije koje mogu dugotrajno izgraditi vaš brend.

Osigurajte da vaš plan uključuje stavke koje mogu izgraditi vaš brend, dok također zarađujete nešto kratkoročno.

Možete baždariti što dobivate od PR-a, bez obzira na to što vam drugi govorili. Ako imate jasnu viziju što želite dobiti od PR-a i ako razvijete dugoročnu PR strategiju, onda ROI dobiven od PR-a može biti veći od očekivanog. I to će vam se brendiranje isplatiti u nadolazećim godinama.

IM&C i ROI

IM&C smatra kako mjerenje i evaluacija trebaju postati integralni i kontinuirani dio u procesu svake kampanje.

Mjerenje ROI-a pomaže prilikom planiranja i procjene učinkovitosti PR aktivnosti koje idu ukorak s drugim oblicima marketinških aktivnosti. Prema Communicator Monitor survey, oko 48 posto komunikatora koristi izraz ROI kada planiraju evaluaciju komunikacije. ROI pomaže da PR aktivnosti budu dio šireg procesa odluka u tvrtkama.

Evaluacije mogu pružiti uvid u informacije koje nismo očekivali da ćemo dobiti, ali nam daje i priliku za neprestano poboljšavanje i usavršavanje. Analizom smo utvrdili koliko iznosi ROI po pojedinim sektorima IM&C-ovih klijenata. U sektoru bankarstva i osiguranja ROI za IM&C-ove klijente je 12 puta veći od uloženog, dok u sektoru fondova on iznosi čak 15-19 puta. U FMCG sektoru ROI je 12 puta veći od uloženog, u tekstilnoj industriji on je 11 puta veći.

IM&C agenciji možete se obratiti s povjerenjem te biti sigurni kako će vam se uloženo višestruko isplatiti.