Hrvatsko novinarsko društvo (HND) smatra nedopustivim da novinari koji redovito prate rad Vlade Republike Hrvatske ne dobiju poziv za praćenje sjednice, što se dogodilo danas, 29. prosinca 2016. godine.

Također, dnevni red sjednice je objavljen tek nakon što je sjednica započela, ali bez materijala koji su postali dostupni tek više od sat vremena nakon što je sjednica zaključena.

Slično se dogodilo i na sjednici Vlade održanoj 22. prosinca. Za tu je sjednicu ipak makar poslan poziv novinarima, ali samo dan ranije.

HND ovakvo ponašanje smatra podcjenjivačkim prema novinarima i građanima Hrvatske te poziva Vladu Republike Hrvatske da novinarima na vrijeme najavljuje svoje sjednice i omogući im pristup svim materijalima sa otvorenog dijela sjednica kako bi mogli obavljati svoj posao.

HND i ovom prilikom ponavlja više puta javno izrečen zahtjev da se u Vladi i svim ministarstvima održavaju redovite konferencije za novinare kako bi novinari dobili priliku članovima Vlade postavljati pitanja od javnog interesa.

Podsjećamo da redovitih konferencija za novinare nema već godinama, a novinari su prisiljeni sačekivati premijera i ministre pred zgradom Vlade kako bi im “na prepad” pokušali postaviti neko pitanje, što je nedopustiva i ponižavajuća praksa.

Podsjećamo premijera i ostale članove Vlade da novinari nisu puki prenositelji njihovih poruka, već im se mora omogućiti da u ime javnosti postavljaju relevantna pitanja i na njih dobivaju odgovore.

Saša Leković, predsjednik HND-a