Dok hrvatske medije pogađa teška kriza zbog čega su brojni novinari ostali bez posla, studenti zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti su, zahvaljujući svojem entuzijazmu, pokrenuli besplatne novine za studentska i društvena pitanja, kulturu i sport za koji se nadaju da će privući širu publiku.

Na prvom broju mjesečnika Global, koji je tiskan u nakladi od pet tisuća primjeraka, surađivalo je 30-ak studenata i nekoliko profesora koji su na 24 stranice opremljene fotografijama, karikaturama i ilustracijama obradili teme od plagiranih diplomskih radova do mode kao ispušnog ventila za hrabre, zaigrane i maštovite.

Urednik mentor Zlatko Herljević rekao je da je prvi broj osvanuo za manje od dva mjeseca od osnutka redakcije, zahvaljujući entuzijazmu studenata i podršsci fakulteta, koji već ima Radio i Televiziju Student.

Iako će se taj list uglavnom fokusirati na teme od interesa za studente i mladeHerljević se nada će opcedruštvenim temama te kulturnim i sportskim sadržajem privući i širu publiku.

Prvi broj će se početi dijeliti u ponedjeljak, u početku na zagrebačkom fakultetima, a potom i na ostalim hrvatskim sveučilištima. Bivši novinar i urednik Večernjeg lista i Vjesnika Herljević očekuje da će Global promovirati i afirmirati mlade novinare, fotografe, ilustratore i karikaturiste.

Herljević kaže da u Globalu neće biti senzacionalizma, trač rubrika i žutila. Taj list je po njegovim riječima, osim po formatu, na hrvatskom tržištu jedinstven jer jedini donosi tekstove na naslovnici, poput dnevnika Vjesnik, koji je nakon 72 godine izlaženja ugašen u travnju 2012. godine.

Ocjenjuje da je riječ o značajnom projektu za koji se nada da će ga prepoznati i podržati i širi javnost koja je posljednjih godina bila svjedok gašenja velikog broja tiskovinama. “Na sreću svjedoci smo i drugačijeg scenarija. Nadamo se da će projekt uspjeti i da će se uspješno razvijati” zaključuje Herljević.

Prvi broj Globala na naslovnici donosi članak “Halo, pošto diplomski?” u kojem istražuje kako se zarađuje na akademskim (ne)djelima i kako na plagijate reagiraju fakulteti. Student povijesti, koji na internetu oglašava svoje “usluge” pritom je potvrdio Globalu da je u posljednje dvije godine po narudžbi napisao četiri diplomska i petnaest seminarskih radova. Cijena seminara je 300 kuna, a diplomskog 30 po stranici.

Uz brojne naslove list donosi i priču o studentima američkih sveučilišta Missourija i Tennesseeja koji su posjetili Vukovar. Bavi se također problematikom mladih koji žele napustiti Hrvatsku, poplavom anglizama u Hrvatskoj, društvenim mrežama i novom alternativnom scenom.

10258670_491403800959420_4713219967297710295_n