Poslije dvije pandemijske godine, u hotelu Hilton Gardenn Inn, 2. i 3. svibnja održana je KOMferencija u organizaciji Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ).

Na ovogodišnjem izdanju glavna tema bila je kriza, a predavači i panelisti bili su savjetnici iz Vlade, gradonačelnici, direktori medijskih kuća te razni komunikacijski stručnjaci iz javnog i privatnog sektora. S druge strane posjetitelji su imali priliku sudjelovati na brojnim zanimljivim predavanjima, radionicama i panelima koji su se doticali najaktualnijih tema u komunikacijskoj industriji.

Teško je izdvojiti svaku zasebno, ali je sigurno da je svatko mogao pronaći nešto za sebe. Od predavanja, posjetitelji su imali priliku slušati o komunikacijskim projektima koji su doslovce promijenili živote onima kojima je to bilo potrebno, a u nekima su mogli saznali zašto je važno evaluirati svaki projekt, dosljedno i bez iznimke. Također, u skladu s kriznom tematikom, bilo je prilike čuti i o važnosti krizne komunikacije te kako ona može prevenirati štetni ishod.

Što se panela tiče, konferencija je otvorena temom „Rat narativa“ koja se ponajviše bavila ratom u Ukrajini i komunikacijskom, odnosno informativnom ratu. Zanimljivo je bilo slušati kako se propagandne metode koriste u svijetu društvenih mreža te koje su osnovne razlike u komunikaciji dvaju zaraćenih predsjednika.

Nadalje, treba spomenuti i panele koji su se usmjerili na teme žena u politici, stanju i budućnosti medija u novom vremenu, dok je velik interes vladao za panel u kojem su se našla tri gradonačelnika (Rijeke, Osijeka i Pule) koji su osim svojih iskustava u dosadašnjem radu, ukazali i na važnost suradnje s komunikacijskim stručnjacima.

Također, glasnogovornik Vlade govorio je o izazovima s kojima se nose komunikacijski savjetnici u državnim institucijama i zašto taj posao zahtijeva angažman 24 sata u danu.

Bilo je i panela usmjerenih na korištenje alata u svakodnevnoj online komunikaciji, kao što su TikTok i LinkedIn, u kojima su predavači dali nekoliko korisnih savjeta.

Od praktičnih radionica posjetitelji su imali priliku sudjelovati u radionici medijskog treninga i javnog nastupa te na radionici o otpornosti na stres na kojoj su svi polaznici imali priliku saznati level trenutnog stresa te naučiti kako mu se suprotstaviti.

Također, u sklopu KOMferencije u prostorijama Studia Katran, održana je 15. dodjela GrandPRix nagrada za najbolje komunikacijske projekte u prošloj godini. Od ukupno 52 prijavljena projekta u 8 kategorija, finale natjecanja izborilo je 28 projekata, a dodijeljena je 21 nagrada u 7 kategorija, a podijeljeno je 5 zlata, 7 srebra i 9 bronci.

Zapaženu ulogu ostvarile su jedne od najuspješnijih agencija kao što su 404, Media Val, Manjgura, CTA komunikacije, koji su kreativnim i kvalitetnim projektima, pozicionirali svoje klijente u raznim sferama. Od političke djelatnosti, društveno odgovornog poslovanja do pomoći udrugama koje svojim djelovanjem doslovce spašavaju živote.

Priznanje za razvoj struke prema odluci žirija osvojio je Mladen Hrgarek, direktor i vlasnik agencije Madison Consulting, dok je agencija 404 proglašena najboljom agencijom. Komunikatora i Antikomunikatora ove godine po prvi puta bira članstvo Udruge, a dobitnici će biti objavljeni nakon 6. svibnja dokad i traje glasovanje.

Čestitke osvajačima nagrada ovogodišnjeg GrandPRixa i jedva čekamo sljedeću godinu!