Foto: Petar Vučetić/VERN

U suradnji s Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje na VERN’u je održano predavanje i radionica pod nazivom „Hrvatski pravopis/Osmisli najbolju riječ“. Autorima i urednicima Hrvatskog pravopisa, gostima s Instituta, dobrodošlicu je poželio Branko Štefanović, predsjednik Upravnog vijeća VERN’a, koji se zahvalio inicijatoricama predavanja Ivi Biondić, voditeljici studija Novinarstva i našoj profesorici Lani Hudeček, suurednici Hrvatskog pravopisa.

Ona i ostali autori i urednici – Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Milica Mihaljević, voditeljica Odjela za standardni jezik, te Kristian Lewis, znanstveni suradnik – sudionicima predavanja predstavili su novo izdanje Hrvatskog pravopisa, te objasnili kako je nastao i koje jezične probleme rješava.

Novi pravopis spada u dogovorene priručnike na kojemu su radili brojni stručnjaci, uključujući i otvorenu javnu raspravu, te zajednički donijeli najbolja rješenja. Stvaranju  pravopisa pristupili su  znanstvenički te slijedili pravopisnu tradiciju, ali i nametnuli neke nove standarde. „Jezikoslovci se mogu usporediti s roditeljima. Moraju dati jasne granice jeziku, ali mu i dati mogućnost da se igra i razvija isto kao roditelji djeci“, rekao je Željko Jozić.

Nakon predavanja je održana radionica na kojoj se tražio hrvatski prijevod za globalnu riječ 2013. godine prema Oxfordovom riječniku – selfie. Najveći broj VERN’ovaca je kao adekvatan prijevod predložio riječ „sebić“, a nagradni primjerak Hrvatskog pravopisa osvojila je studentica Estera Tolušić.

Matea Grubišić